Zemřel vysoký činitel severoirské organizace Sinn Féin Martin McGuinness

21. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Martin McGuinness, klíčová postava severoirského mírového procesu a někdejší šéf štábu Irské republikánské armády, zemřel ve věku 66 let, jen několik týdnů po odchodu z politiky. Trpěl vzácnou genetickou chorobou.

Mc Guinness odstoupil z funkce náměstka severoirské premiérky dne 9. ledna 2017, protože seveoirská premiérka Arlene Fosterová odmítla dočasně odstoupit během vyšetřování skandálů, týkajícího se plýtvání státními prostředky na údajné ekologické účely.

Pro mnoho lidí byl Martin McGuinness mírotvorce. Jak aktivní člen Irské republikánské armády kdysi argumentoval, že britská přítomnost v Severním Irsku může být ukončena jedině ozbrojeným bojem. Posléze se však stal vášnivým stoupencem kompromisu s unionistickou, protestantskou komunitou.

Jiní ho stále považují za klíčovou postavu severoirského terorismu, který usmrtil více než 1500 lidí, než politické křídlo IRA, Sinn Féin, přijalo strategii kompromisu s protestantskou komunitou.

McGuinnes byl šéfem štábu Irské republikánské armády od roku 1979 do roku 1982 a stál v čele této polovojenské organizace, když byli téhož dne usmrceni britský lord Mountbatten a 18 britských vojáků.

Stejně jako Gerry Adams, McGuinness se ucházel o přízeň Tonyho Blaira od jeho zvolení v květnu 1997 britským premiérem. Šéfové Sinn Féinu si vyjednali s Blairem řadu kompromisů, včetně propuštjí vězňů IRA.

Náhlé McGuinnessovo odstoupení z funkce letos po Novém roce vyvolalo v Severním Irsku předčasné volby, v jejichž důsledku získala strana Sinn Féin v severoirském parlamentě jen o jedno křeslo méně než protestantská probritská strana demokratických unionistů.

Severoirští nacionalisté usilují o co nejtěsnější styky s Irskou republikou. Ty jim umožňovalo členství Velké Británie v Evropské unii. Znovuvytvoření pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou tam, kde dnes nejsou žádné pohraniční kontroly, vyvolá vážně ekonomické, politické i bezpečnostní problémy a může vést k obnovení terorismu. Právě proto nyní sílně posílila v předčasných volbách strana Sinn Féin, která se staví proti brexitu, na rozdíl od demokratických unionistů, kteří brexit podporují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6311

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017