Jak svět reagoval na Trumpovu inauguraci

21. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Německo

Německo si bude muset vypracovat novou hospodářskou strategii vůči Asii, pokud nová americká vláda zahájí obchodní válku s Čínou, konstatoval německý vicekancléř Sigmar Gabriel a varoval, že příchod Donalda Trumpa do Bílého domu bude znamenat vážnou situaci. "Slyšeli jsme silně nacionalistické tóny," řekl Gabriel. Trump to, co řekl ve svém inauguračním projevu, "mínil nesmírně vážně" a bude to realizovat. Proto se musí Evropa a Německo sjednotit "na obranu našich zájmů".

V Německu se konaly četné demonstrace, protestující proti Trumpovi. Jejich účastníci se obávali, že jeho příchod do Bílého domu posílí německou nacionalistickou ultrapravici.

Tchajwan

Tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen Trumpovi blahopřála na Twitteru:

Posílí to zřejmě znepokojení Číny.

Čína

Poté, co Trump ve své inaugurační řeči přislíbil, že zahájí protiofenzívu proti "ničení Ameriky jinými zeměmi", čínský komunistický bulvární list Global Times napsal, že začátek Trumpovy éry bude znamenat "dramatické změny". "Na světovém jevišti pan Trump zřejmě bude koordinovat svou zahraniční politiku s americkými korporátními zájmy a rozmlží linie ideologie a politických hodnot. Třenice mezi USA a jejími spojenci a obchodní napětí mezi USA a Čínou se v nadcházejících čtyřech letech zdají nevyhnutelné. Bezpochyby zapálí Trumpova vláda před svými dveřmi i po celém světě mnoho ohňů. Vyčkejme a uvidíme, kdy vznikne příležitost pro Čínu."

Čínská státní média zaujala smířlivý tón: "Obě strany by se měly snažit být přáteli a partnery, nikoliv oponenty či nepřáteli," řekl Hua Chunying, mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Avšak inagurační ceremonie se v čínské televizi nevysílala, čínští činitelé se zřejmě obávali, že Trump bude znovu útočit na Čínu.

Mexiko

Většina Mexičanů neví, koho mají nenávidět víc: zda Donalda Trumpa za jeho opakované urážky a hrozby obchodu, migraci a pracovním příležitostem, anebo svého prezidenta Enrique Peñu Nieta, který se snaží Trumpovi ustupovat. V Mexico City se o víkendu budou konat proti Trumpovi demonstrace. Peña Nieto Trumpovi blahopřál k inauguraci a řekl, že "Suverenita, národní zájem a ochrana Mexičanů budou rysy našich vztahů s novou americkou vládou." Pozorovatelé poukazují na to, že jestliže Trumpova politika povede ke kolapsu mexické měny, vyvolá to paradoxně vlnu emigrace z Mexika do USA.

Rusko

V budově Telegrafu nedaleko Kremlu uspořádala skupina nacionalistických aktivistů inaugurační večírek na oslavu vítězství Donalda Trumpa. Avšak na večírku bylo více novinářů než skutečných nadšenců pro Trumpa. I když není pochyb, že ruské politické vedení je opatrně optimistické ohledně vztahů s Trumpem, moderní Rusko je apolitická země a obyčejní Rusové se o Trumpovo vítězství nijak nezajímali.

"Jsme připraveni udělat svůj podíl práce na zlepšení vztahů," napsal v pátek na Facebooku premiér Dmitrij Medveděv.

Írán

V Íránu nevysílala státní televize inauguraci živě, informovala, že "nový americký prezident zahájil svou práci uprostřed lidových protestů". Mnoho lidí ale inauguraci sledovalo v televizním vysílání BBC v perštině z Londýna prostřednictvím ilegálních satelitních talířů. Írán je znepokojen dopadem Trumpova vítězství na jadernou dohodu z července 2015.

Izrael a palestinská území

Pravicoví Izraelci podporující budování izraelských osad na palestinském území byli nadšeni. Izraelský ministr infrastruktury Yuval Steinitz vyjádřil naěji, že Trump brzo přesune americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Velká Británie

Londýnané pověsili na Tower Bridge transparent s nápisem "Stavte mosty, ne zdi". Demonstrace proti Trumpovi se konaly ve Skotsku.

Francie

Z pátečního průzkumu veřejného mínění vyplývá, že více než 80 procent Francouzů má špatné či velmi špatné mínění o Trumpovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8917

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017