Nepravděpodobná mise: "Honorární konzulka" Doněcké lidové republiky v Ostravě

12. 12. 2016

čas čtení 6 minut

Slovanské hodnoty jsou opakem amerických hodnot. "Existuje mnoho nevládních organizací, financovaných americkou vládou, které dětem vnucují představu, že je výborné být homosexuálem," zdůrazňuje Nela Lisková.

Ukrajinští separatisté nemohou mít diplomatické styky s Českou republikou - přesto však tam jsou "zastoupeni".

Nela Lisková je v Ostravě samozvanou "honorární konzulkou" Doněcké lidové republiky, vzbouřeneckého regionu na východní Ukrajině. Skupina, kterou zastupuje, je obviňována z mučení, sexuálního násilí a poprav bez soudu, které OSN označuje za zločiny proti lidskosti, píše Amy Mackinnon.

Úřad Liskové je registrován čistě jako soukromé sdružení a nemá diplomatický status. Ministerstvo zahraničí ČR neuznává Doněckou lidovou republiku jako stát a distancovalo se od tohoto úřadu. Mluvčí ministerstva jej srovnal s "klubem zahrádkářů".

Ve válce, kdy jsou informace mocnou zbraní, má ostravský úřad "honorární konzulky" vysoce symbolický význam. Samozvané ministerstvo zahraničí tohoto vzbouřeneckého regionu přivítalo úřad Liskové jako "první oficiálně registrovaný zastupitelský úřad republiky v Evropské unii".

V úřadu je hustý kovral a voní tam čerstvý nátěr. V opačných rozích místnosti stojí obřadně vlajky České a Doněcké lidové republiky. Velký pracovní stůl Liskové je nedotčen a vypadá, že se u něho nepracuje. Není tu žádný počítač, žádné pořadače, ani ne hrnek s propisovačkami. V rohu stojí osamělý telefon. Dívám se, zda je zapojen do zdi. Je.

Nově zrenovovaná kanceláře se zdá být velmi daleko od Doněcké lidové republiky, která je ekonomicky rozloženým regionem, kde se často nevyplácejí platy a starobní důchody.

Doněcká lidová republika se dlouhodobě účastní války a závisí od doby, kdy v dubnu 2014 vyhlásila nezávislost na Ukrajině, na finanční a vojenské pomoci Ruska.

Lisková zdůrazňuje, že z Doněcké lidové republiky nedostává žádný plat. Všechno v kanceláři si koupila za vlastní peníze, říká.

"Je to honorární funkce," zdůrazňuje. "Vidím to jako čestnou funkci od vlády Doněcké lidové republiky a pokud to považuji za smysluplné, není důvodu, proč bych to neměla financovat."

Navzdory drtivým důkazům o ruské vojenské přítomnosti na východní Ukrajině a přiznání samotného prezidenta Vladimíra Putina, že "důstojníci ruské vojenské rozvědky" operují v regionu, Lisková popírá, že by v Doněcku byli ruští vojáci. "Humanitární konvoje, to ano, ale opravdu tam nejsou žádní ruští vojáci," říká.

Pro Liskovou nejsou extremistické organizace žádnou novinkou. Sama stojí v čele samozvané "Národní milice", nacionalistické české skupiny, která během uprchlické krize začala nabízet zájemcům o členství výcvik se zbraněmi v lese. Její činnost v této organizaci zaujala vedení Doněcké lidové republiky, které ji pak pozvalo do Doněcku.

Lisková poprvé navštívila Doněckou lidovou republiku letos v březnu a od té doby tam jezdí každý měsíc. Kritizuje ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, kterého charakterizuje jako "fašistu". Když se jí zeptám na zprávu OSN, podle níž se vzbouřenci z Doněcké lidové republiky podíleli na únosech a na znásilňování, pokrčí nad tím rameny jako nad "propagandou". "Lidi potřebují vymývání mozků."

Jako rodilá Češka tvrdí Lisková, že v převážně rusky mluvícím donbaském regionu na východní Ukrajině nepotřebuje tlumočníka, avšak při tiskové konferenci, v pořadech vzbouřenecké televize i během několika rozhovorů na YouTube Lisková zjevně tlumočníka potřebovala. Než zahájíme rozhovor, Lisková a já si vyměníme rusky několik zdvořilostních frází. Lisková mluví lámanou ruštinou.

Lisková tvrdí, že nechce, aby její země byla pod vlivem ani Moskvy, ani Washingtonu. Dodává ale, že pokud by si mohla vybrat, chtěla by, aby se Česká republika spojila se Slovany. "Jsme slovanská země a máme určité slovanské hodnoty."

Slovanské hodnoty jsou podle jejího názoru opakem amerických hodnot. "Existuje mnoho nevládních organizací, financovaných americkou vládou, které dětem vnucují představu, že je výborné být homosexuálem," zdůrazňuje.

Představa, že homosexualita je západní jev, vnucovaný dětem, šířila ruská státní média během schvalování zákona proti tzv. "homosexuální propagandě" v roce 2013. V hlavním televizním vysílání sdělovala televize Rusům, že děti v Evropě jsou vyučovány jak masturbovat a zfalšovaný videozáznam byl použit k tvrzení, že jeden americký otec vyzdobil ložnici svého syna homosexuální pornografií.

Lisková se cítí blízká Rusku a nenávidí Spojené státy, které obviňuje, že ovládají českou vládu. Nejživěji reaguje, když hovoří o USA, o "fašistické" Evropské unii a o "zločineckém" NATO.

Náš rozhovor se uskutečnil měsíc poté, co Lisková otevřela svou kancelář. Hovoří mlhavě o svých plánech honorární konzulky, že chce organizovat "různé sportovní a kulturní události". Úřad nemá internetové stránky ani není přítomen na sociálních sítích.

Otevření úřadu Liskové přineslo titulky v novinách a fotografie vlajky Doněcké lidové republiky, vlající v evropském městě. Ve válce, kdy je image nade všechno, byla zřejmě mise Liskové už splněna a dokončena.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7961

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016