Známá fotbalová brankářka z Gambie utonula ve Středozemním moři ve snaze "hrát v Evropě"

4. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Fatim Jawara, 19, se utopila ve snaze dostat se do italské Lampedusy, když člun, v němž se plavila zasáhla bouře

Známá brankářka gambijského národního týmu fotbalistek Fatim Jawara, která se utopila při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře, řekla svým rodičům krátce předtím, než zemřela, že chce "jít za svým osudem" a hrát ve významném evropském fotbalovém klubu.

V jednom ze svých posledních telefonních rozhovorů s rodiči Fatim odmítla jejich zoufalé prosby, aby se vrátila domů do Gambie.

"Mluvili s ní uprostřed pouště, celou dobu, co cestovala. Zapřísahali ji, aby se vrátila, ale ona jim říkala, že chce jet dál a 'jít za svým osudem'," řekla Sainey Sissoho, její kolegyně v gambijském fotbalovém týmu.

V posledních dnech zahynulo u břehů Libye podle OSN nejméně 239 lidí.

Jawra poprvé hrála v celostátním gambijském týmu v přátelském utkání s klubem ze skotského Glasgowa.

"Její smrt je smutná, ale budeme na ni vždy vzpomínat kvůli jejím vynikajícím výkonům na hřišti," řekl Chorro Mbenga, trenér národního klubu fotbalistek mladších 17 let, který Fatim dobře znal.

Činitelé v Gambii uvedli, že Jawara odcestovala z domova v městě Serrekunda v září. Přešla Saharu a nejméně tři týdny pak čekala v Libyi na člun směřující do Lampedusy.

Je to nesmírně nebezpečná cesta a mnoho lidí, kteří se na ni vydávají, umírá.

Jawarová cestovala s přítelkyní, která také zahynula.

Nebezpečnou cestu jí uhradil její agent, který si byl jist, že se v důsledku své pověsti jako vynikající fotbalistky Jawarová dostane do klubů v Evropě. Při přátelském zápasu s Glasgowem zabránila trestnému gólu, za což si vysloužila vynikající pověst.

Jiná mladá fotbalistka z Gambie, která se přes Středozemní moře dostala r 2014 do Evropoy, nyní hraje pro německý fotbalový klub v Hamburku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5980

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2016