Independent: "Lidé opravdu, opravdu doufají, že tato teorie o Davidu Cameronovi a o brexitu je pravdivá"

27. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Deník Independent přetiskl tent pozoruhodný komentář anonymního čtenáře, zveřejněný na fóru deníku Guardian, který se virálně rozšířil po sociálních sítích. Zní:

"Boris Johnson vypadal v pátek zdeprimovaně, protože si uvědomil, že prohrál.

Je možné, že mnoho stoupenců brexitu si to neuvědomuje, ale oni už prohráli, a způsobil to jediný muž: David Cameron.

Jediným rázným gestem David Cameron v pátek v 9.15 ráno v podstatě anuloval výsledek referenda, a zároveň zničil politické kariéry Borise Johnsona, Michaela Govea a čelných stoupenců brexitu, kteří mu připravili tolik úzkosti a připravili ho i o premiérský úřad.

Jak?

Během kampaně Cameron opakovaně zdůrazňoval, že hlasování pro brexit povede k okamžité aktivaci článku 50. Ať explicitně nebo implicitně, situace byla jasná: Cameron byl připraven aktivovat článek 50 hned onoho rána po hlasování pro brexit. Ať už to bylo strašení nebo ne, to je teď tak trochu jedno. Cameron ale v pátek tento postoj tiše opustil a předal odpovědnost svému nástupci.

A jak den pokračoval, obrovitost tohoto kroku začala být zjevná: pád trhů, pád libry, Skotsko, irská hranice, hranice na Gibraltaru, hranice v Calais, nutnost dál dodržovat všechny předpisy Evropské unie, pokud si má Británie zachovat přístup na evropský trh, vydávání nových pasů, Britové v zahraničí, evropští občané v Británii, hora legislativy, kterou je nutno roztrhat a přepsat - seznam rostl a rostl...

Rozhodnutí referenda není závazné. Je konzultativní. Parlament nemá povinnost ho splnit.

Volba nového šéfa Konzervativní strany, kterou Cameron vyvolal, bude nyní zastíněna jednou jedinou otázkou: budete ochoten (ochotna), jako šéf (šéfka) strany, aktivovat článek 50 o odchodu Británie z EU?

Kdo bude chtít přijmout odpovědnost za všechny ty dopady a důsledky a nechat je padnout na jeho hlavu?

Boris Johnson si tohle v pátek uvědomil, když vyšel tiše ze svého domu a byl dokonce ještě tišší na tiskové konferenci. Uvědomil si, že prohrál.

Pokud bude kandidovat na šéfa Konzervativní strany a pak neaktivuje článek 50 o odchodu Británie z EU, bude to jeho konec. Jestliže na šéfa Konzervativní strany nebude kandidovat, a v podstatě se vzdá, bude to jeho konec. Pokud bude kandidovat, zvítězí a vytrhne Británii z EU, pak to všechno skončí - Skotsko se odtrhne, v Irsku dojde k chaosu, vznikne hospodářská krize - budou porušeny obchodní dohody. To taky bude jeho konec. Boris Johnson tohle všechno ví. Když jedná jako blbý blondýn, je to jen předstírání - hra.

Představitelé kampaně za brexit teď mají výsledek, který nemohou použít. Pro ně se stalo vedení Konzervativní strany kalichem s jedem.

Když Boris Johnson řekl, že není zapotřebí aktivovat článek 50 okamžitě, mínil tím ve skutečnosti, že ho není třeba aktivovat nikdy. Když hovořil Michael Gove dlouze o "neformálním jednání" - proč? proč nezahájit rovnou oficiální vyjednávání? také tím chtěl říct, že nechce aktivovat oficiální odchod Británie z EU. Oni oba vědí, co by oficiální demarše znamenala: nevratný krok, který ani jeden z nich není ochoten podniknout.

Teď je zapotřebí, aby někdo měl odvahu vystoupit a říci, že brexit je ve skutečnosti nedosažitelný bez obrovských škod, které nemůžeme přežít. A David Cameron přesunul odpovědnost za toto prohlášení na hlavy lidí, kteří vedli kampaň za brexit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14262

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2016