Úvěrový rating Británie se propadá

28. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

- Třetí ratingová agentura, Fitch, snížila rating Velké Británie z AA+ na AA. Předtím snížila rating Británie agentura Standard and Poor's a Moody. Znamená to, že za vládní dluhy bude muset Británie platit vyšší úroky.

- Boris Johnson v pondělí ráno, zatímco se propadala libra:

- EU nezahájí neformální vyjednávání s Británii o brexitu. Vyjednávání začne teprve, až Británie oficiálně aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy:

- Vysocí činitelé ve skotské Labouristické straně zkoumají návrhy, zda by Skotsko a Severní Irsko mohlo mít samostatné, federalizované členství Evropské unie. Bývalý labouristický kancléř a ministr spravedlnosti Charlie Falconer se radí s ústavními právníky, zda by bylo možné vytvořit nové federalizované členství obou zemí v EU. Labouristická iniciativa zkoumá, zda by také součástí nové federální reorganizace Británie mohla být anglická metropolitní centra, která také hlasovala pro setrvání v EU. Labouristická strana ve Skotsku uznává, že pokud se toto nepodaří, bude muset podpořit referendum o skotské nezávislosti. ZDE

- Boris se má stát premiérem do 9 týdnů:

- Kelvin Mackenzie, bývalý šéfredaktor bulvárního deníku The Sun, komentátor tohoto listu a aktivní stoupenec brexitu, nyní přiznal, že bylo chybou hlasovat pro brexit a že se obává budoucnosti. ZDE

Guardian: Vedení Konzervativní strany po referendu. (Ty spodky nošené navrch šatů jsou pro Steve Bella charakteristickým rysem britských konzervativních premiérů, byl to znak Johna Majora v jeho karikaturách:)

- David Cameron v parlamentě v pondělí odsoudil "odporný" nárůst xenofobie v Británii po čtvrtečním referendu. Došlo k zvýšení rasistických incidentů o 57 procent. ZDE

- Nigel Farage kritizoval v souvislosti s britským referendem o odchodu Británie z EU amerického prezidenta Obamu: "Putin se choval při tomto referendu státničtěji než Obama":

- V Londýně se konalo shromáždění na podporu šéfa Labouristické strany, ale přišli asi především extremní levičáci:

- Parlamentní klub Labouristické strany plánuje vyjádřit Corbynovi nedůvěru. Není vyloučeno, že se budou konat v Británii předčasné všeobecné volby.

- V důsledku referenda o odchodu Británie z EU došlo k zvýšení rasistických útoků. Údaje z pondělka naznačují nárůst verbálního teroru a hate speech o 57 procent:

- Je ironické, že muslimský primátor Londýna se veřejně zastává polských imigrantů v Británii ze země, která odmítá muslimské imigranty:

0
Vytisknout
8141

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2016