Andrej Babiš perfektně popisující stav věci

Vy jste mě stvořili

24. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Asi málokdy byl Andrej Babiš tak pravdomluvný, jako když během mimořádné schůze sněmovny vysvětloval okolnosti vlastnictví komplexu Čapí hnízdo a šířeji také svou vlastní politickou existenci. V jednom okamžiku se obrátil k poslancům TOP 09 a ODS, aby jim sdělil, že do politiky vlastně nechtěl, ale právě kvůli nim do ní vstoupil. Věta "vy jste mě stvořili" je skutečně hodnotným příspěvkem do stenografického záznamu o vývoji české parlamentní demokracie.

Andrej Babiš má zdánlivě velký problém. Je dost těžké brojit proti korupci, jako nejviditelnějšímu projevu zneužívání moci, a být zároveň podezřelým z manipulace, jejíž společné rysy jsou s korupcí spojené: zneužívání veřejných prostředků k vlastnímu obohacení.

Přirozeně by měla zmizet aureola člověka, který snad chtěl českou politiku přivést od osobních zájmů zpět k těm veřejným. Čapí hnízdo spíše ukazuje na někoho, kdo chce ochránit zejména vlastní zájmy a využívá k tomu společenské nálady. "Vy jste mě stvořili" je jedinečným a zcela určitě zaznamenání hodným výrokem, jenž mnohé vysvětluje. Svým projevem ve sněmovně Andrej Babiš dobře popisuje stav věci: vytváření oligarchických struktur s přímým dopadem na další vývoj společnosti je přímým důsledkem předešlého selhání politiky.

Nelze než potvrdit. Andrej Babiš je skutečně přímým produktem deziluze z toho, jak může vypadat demokracie. A zároveň, demokracie stvořila Andreje Babiše jako jeden z projevů společenských nálad: nedůvěry v politiku a ochotu věřit jednoduchým řešením a tvrzení, že "bude líp". 

Je vcelku jedno, jak dopadne další vyšetřování, dotace na Čapí hnízdo. I kdyby došlo na prokázání zneužití dotace, stav české politické scény to žádným způsobem nevyřeší ani nezlepší. I kdyby Andrej Babiš odstoupil, i kdyby to nějakým zásadním způsobem poškodilo politickou stranu, kterou vlastní, nepovede to k žádnému zásadnímu ozdravení. Stejně, jako nevedl k zásadnímu ozdravení vstup politického subjektu ANO na scénu. 

Dva základní scénáře vedou vždy k podobnému výsledku. Andrej Babiš zůstane, bude nadále tvrdit, že je vše v pořádku a nějaké procento voličů se odkloní směrem k jiným protestním stranám. Andrej Babiš odstoupí, hnutí ANO bude řídit ze zákulisí a nějaké procento voličů se odkloní směrem k jiným protestním stranám. 

Představa, že se stane něco víc, je naprosto nereálná, protože jednotlivé skandály na české politické scéně pouze potvrzují zdánlivou neřešitelnost. Je dokonce možné, že Čapí hnízdo prostě jen zvýší míru akceptace toho, co si politik může dovolit a zůstat přitom nadále osobou spravující veřejný zájem. 

"Vy jste mě stvořili" je žaloba ospravedlňující tristní stav české politické scény.

0
Vytisknout
11195

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2016