Norští vědci "vyřešili záhadu Bermudského trojúhelníku"

16. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Bermudský trojúhelník je oblastí, v níž se ztratila řada lodí a letadel. Jako vysvětlení bylo zvažováno kde co, od mimozemšťanů až po ztracenou Atlantidu. Norští vědci se domnívají, že konečně nalezli to správné vysvětlení.


Trojúhelník mezi Floridou, Bermudami a Portorikem je podle výzkumníků z Arktické univerzity poznamenán explozemi podvodních metanových bublin. Velké krátery, které se nacházejí na dně v Barentsově moři, je vedou k domněnce, že k podobným úkazům dochází také v Bermudském trojúhelníku.

Krátery v Barentsově moři jsou téměř kilometr široké a některá 50 m hluboké. Vědci mají za to, že vznikly akumulací úniků ropy a plynu z podloží, které skončily explozí. Detaily teorie budou předloženy v dubnu na výročním shromáždění Unie evropských geověd, kde se bude také diskutovat o otázce, zda by podobná exploze postačovala ke zničení lodi.

Pokud to je možné, bude mnohem pravděpodobnější, že mizení lodí a letadel v Bermudském trojúhelníku je výsledkem metanových explozí. Každopádně je to mnohem lepší vysvětlení než fantastické domněnky, které byly dosud v oběhu.

Ačkoliv existují zprávy o tom, že v Bermudském trojúhelníku zmizelo až 8 000 lidí, americká pobřežní stráž formálně neuznává jeho existenci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12777

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2016