Situace v Calais: "Uprchlíci nemusejí odejít hned"

27. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V uprchlickém táboře "Džungle" v Calais došlo k prvním váhavým krokům v rámci zřejmě dlouhého a křehkého úsilí zručit tamější uprchlický tábor. Francouzští činitelé začali obcházet jednotlivé stany uprchlíků a varují je, že podle soudního rozhodnutí budou muset odejít.

Místní francouzská prefektura už dlouho argumentuje, že situace v uprchlickém táboře Džungle je nehygienická, nedůstojná a představuje bezpečnostní riziko.

Clare Moseley z britské dobrovolnické organizace Care4Calais uvedla, že některým uprchlíkům bylo sděleno, že když neodejdou do 11 hodin, jejich provizorní domovy budou stejně zlikvidovány. "Říkají různé věci různým lidem," uvedla. "Je to psychický nátlak, zejména vzhledem k tomu, že zkušenosti mnoha těchto uprchlíků jim napovídají, že státní úřady jsou vždycky nepřátelské."

Moseley uvedla, že dobrovolníci z různých organizací, za pomoci francouzských studentů, chodí také po stanech a sdělují uprchlíkům, že nemusejí okamžitě odejít. Proti rozhodnutí zlikvidovat část tábora v Calais bylo totiž podáno nové odvolání.

Nicméně se objevuje tlak. Na pokraji tábora byl spatřen buldozer, který uvolňoval požární cestu k táboru vytápěných kontejnerů, do nichž bylo nastěhováno asi 1300 uprchlíků.

Potíž je, že v táboře je mnohem více uprchlíků, než odhaduje francouzská vláda. Dvě charitativní organizace napočítaly celkem 3455 osob, včetně 445 dětí, z nichž jich je 305 bez doprovodu rodičů. Velká část těchto dětí i dospělých má příbuzné v Británii, avšak britské úřady brání sloučení jejich rodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7344

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016