Česká republika: Sezení zakázáno

22. 10. 2015

čas čtení 1 minuta



Německý týdeník Der Spiegel reagoval na zákaz sezení na veřejnosti, zavedený v některých lokalitách v ČR, touto satirickou glosou:

"Konec konců: Sedět v autě je dovoleno, ale kdo ví, jak dlouho," řekl taxíkář Spejbl a ukázal na nekonečnou řadu zaparkovaných aut. Všechna byla plná sedavých lidí. I Spejbl nabídl své vozidlo k sezení za menší poplatek. Na tom se přirozeně vydělá víc než někoho někam vozit. Ale už ne dlouho. Protože brzo bude český zákaz sezení platit všude - v automobilech, v autobusech, v kinech, v restauracích, v kafeteriích, v kancelářích a tak dále, rozčiloval se Spejbl.

"A to i v soukromých domech a bytech! A tam také ve vaně a na záchodě! Neuvěřitelné!" dodal jeho kolega Hurvínek. Ví ze spolehlivého zdroje, že to tak špatné nebude, nebo možná to bude ještě horší: "Vláda plánuje zavedení celostátní správy míst k sezení. Kdo si chce někam sednout, musí na sebe viditelně umístit povolení k sezení, případně plaketu obsahující povolení k sezení."

A - ano, tak budou oni Romové či Sinti, kteří příliš často a příliš rádi sedí, vyhnáni z České republiky. Taky není úplně jasné, jestli stále ještě platí dosud platná výjimka: Jestliže totiž člověk utrpí náhlou slabost nebo omdlí, může se navzdory zákazu posadit, ale jen krátce.

Asociace českých lékařů před několika dny oznámila se znepokojením: Zdravotní stav obyvatelstva v oblastech, kde je zakázáno sedět, se v posledních týdnech drasticky zhoršil.

Text v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8570

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2015