Němcovova zpráva: 70 padlých ruských vojáků u Debalceva, rodiny nedostávají slíbené kompenzace

12. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Ruská agentura RBK získala zprávu nazvanou "Putin. Válka" sestavenou skupinou expertů s využitím materiálů shromážděných zavražděným opozičním politikem Borisem Němcovem. Zpráva se pokouší zhodnotit celkové ztráty ruské armády a rozpočtu v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Němcov měl v úmyslu materiál vytisknout ve velké kvantitě a rozdávat jej zdarma na ulicích, aby prorazil přes oficiální propagandu. 27. února byl však v Moskvě zabit a jeho kolegové se domnívají, že jeho smrt souvisí právě s prací na zmíněné zprávě. Po Němcovovi zůstal náčrt dokumentu, rukopisné poznámky, podklady, vše bylo použito při přípravě právě zveřejněné zprávy.

Ta má 64 stran a zahrnuje svědectví publikovaná dříve v médiích, a vlastní Němcovovy poznatky o zasahování Kremlu do ukrajinské politiky a přítomnosti ruských ozbrojených sil na východě Ukrajiny. Dokument má jedenáct kapitol a popisuje události na Ukrajině od počátku převratu, kdy byl podle autorů v Kremlu připraven scénář "navrácení Krymu", až do současnosti.

Text zpracovali bývalý vicepremiér Alfred Koch, novináři Ajder Mudžabajev, Oleg Kašin, členové politické rady opoziční strany RNR-PARNAS Ilja Jašin a Leonid Martyňuk a výkonná ředitelka strany Olga Šorinová.

Dokument vyšel pouze v minimálním nákladu 2000 kusů. Bude prezentován v Moskvě a regionálních centrech - Petrohradu, Jaroslavli, Čeljabinsku a dalších. Souběžně začne kampaň zaměřená na sběr finančních prostředků pro vydání ve větším nákladu. Výše nákladu bude záviset na shromážděných prostředcích.

V dokumentu chybí tiráž a není uveden vydavatel ani cena, pouze datum a místo vydání (květen 2015, Moskva).

Materiály k dokumentu Němcov sbíral od počátku roku 2015. Intenzívně pracoval s otevřenými zdroji, vyhledával lidi disponující informacemi. Jako poslanec se obracel na službu FSB s dotazy ohledně účasti čečenských ozbrojenců v konfliktu na území samozvaných republik na Donbase a na Generální prokuraturu s žádostí prověřit informace o účasti ruských vojáků v bojích na východě Ukrajiny. Všechny zmíněné dotazy zůstaly bez odpovědi.

Začátkem února se na Němcova obrátili zástupci rodinných příslušníků vojáků padlých na Donbase, zejména z Ivanova. Zápisky zůstaly Olze Šorinové. Příbuzní padlých podle záznamů usilovali o výplatu kompenzací od ministerstva obrany. Hovořili také o masovém umírání ruských vojáků v době letního protiútoku "opolčenců" u Ilovajska a během zimních bojů o Debalceve. Podle údajů, které Němcov shromáždil, u Debalceva zemřelo kolem 70 ruských vojáků, z nichž minimálně 17 byli výsadkáři z města Ivanovo. V té době byli ruští vojáci před odesláním do Donbasu oficiálně uvolňováni z ozbrojených sil.

Tak mělo dojít k zamaskování účasti armády v bojích a vojáci měli mít status dobrovolníků. Velitelé jim ovšem na čestné slovo slíbili, že v případě zranění nebo smrti jejich rodiny obdrží kompenzace ve stejné výši, jaká by jim příslušela jako rodinám řádných vojáků v létě 2014. V praxi ovšem kompenzace vypláceny nebyly.

Podle Němcovových údajů v létě 2014 zemřelo nejméně 150 ruských vojáků a dalších nejméně 70 v lednu a únoru u Debalceva. V prvním případě rodiny dostaly kompenzace, ve druhém nikoliv.

Na válku na Ukrajině bylo za prvních deset měsíců války z ruského rozpočtu vynaloženo kolem 53 miliard rublů. Podle ekonoma Sergeje Alexašenka z moskevské Vyšší ekonomické školy padlo 21 miliard na nábor 6 000 dobrovolníků a 25 miliard na podporu 30 000 místních ozbrojenců, zatímco 7 miliard využití, obsluhu a opravy techniky.

80 miliard rublů utratily regionální úřady na podporu běženců z Doněcké a Luhanské oblasti od července 2014.

Rusové za rok od připojení Krymu ztratili na výplatách 2 biliony rublů a 750 miliard na úsporách. V souvislosti se západními sankcemi a ruskými protisankcemi ceny vzrostly o 5,5%.

Rodinám padlých podle Němcovových zápisků vyhrožovali obviněním z vlastizraady, pokud zveřejní své kauzy. Jako příklad uváděli obvinění Světlany Davydové, která telefonovala na ukrajinské velvyslanectví kvůli pohybu ruských vojsk na nedaleké základně.

Zavraždění Němcova vedlo k tomu, že se příbuzní padlých přestali kompenzací domáhat, protože se obávají o své bezpečí.

Němcov ani nikdo jiný z opozice nekonzultovali s nevládními organizacemi jako Vojenské matky, které uvádějí podstatně vyšší počty padlých.

Připojení Krymu, které se vyvinulo v ozbrojený konflikt na jihovýchodě Ukrajiny, začalo jako principiálně nový způsob posílení volebních pozic Vladimira Putina, tvrdí autoři zprávy na základě průzkumů veřejného mínění.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11111

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2015