Obraz jiného

Leonard Nimoy: Proč byl outsider Spock hrdinou pro mě

2. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Jedním z důsledků řazení lidí do skupin a hovoru o "diverzitě" (vůči čemu, vlastně?) je fakt, že je snadné nevšímat si subtility, nuancí, překvapení. Jedním z překvapení je, jak mnoho Afroameričanů dospívajících na přelomu 60. a 70. let našlo vztah ke Spockovi ze Star Treku, píše Bonnie Grier o nejznámější roli Leonarda Nimoye, jenž zemřel 27. února.

Po smrti Leonarda Nimoye jsem hovořila s několika přáteli - někteří z nich jsou teď prarodiči - a odpovídali větami jako "Byl to bratr" nebo "Měl jsem rád Uhuru, ale Spock byl nejčernější osobou na Enterprise".

Teď to může vypadat podivně, a skutečně, na škále "etnických minorit" to podivné je. Spocka nehrál černoch, ale muž, který kdysi řekl: "Jako ortodoxní žid, který vyrůstal v katolickém Bostonu vím, co to znamená být outsider." To je možná jedna z odpovědí.

Spock stál stranou; nikdy nebyl součástí svého sociálního prostředí, nikdy ne docela. Ano, byl na palubě lodi, ale znal věci, které nikdo jiný neznal. Kapitán Kirk představoval Ameriku, jak sama sebe viděla, jaká si přála být. Spock - jako všechny etnické menšiny - byl ve filmu kvůli své specializaci, tomu, čím mohl přispět.

Takže když kapitán Kirk promluvil a Spock s ním nesouhlasil - a měl pravdu - všem nám vyletěla ruka a salutovali jsme. Spock byl především "cool". Jako nejlepší jazzoví muzikanti. Nikdy nedovolil, aby "člověk" viděl jeho emoce. Nikdy. Ale bylo jich mnoho a existovaly v hudbě jeho mysli - jak se dokázal podívat na svět a vesmír novým způsobem. Měl svůj jazyk a ten byl neprostupný. Spock přišel odjinud a mířil jinam a nic na zemi ho nemohlo zadržet. Nikdo na Enterprise to vlastně nechápal.

Proto jsme se tedy nezajímali o to, jaký život vedl Leonard Nimoy za scénou. Neexistovala sociální média, sloupek s drby, který bychom sledovali, abychom rozluštili, kdo je. Proslavil se jednoduše proto, že to byl jazzman, král blues.

V dobách, kdy je těžké a poněkud nudné být považován za "etnickou menšinu" s tím spojenými limity a očekáváními, vše hotovo předtím, než otevřete ústa - zahlédám Spocka. Stojí tam a je spokojen se svou znalostí sebe sama.

Nikdy jsem se nezajímala o život Leonarda Nimoye. Ani jsem nevěděla, že byl nemocen. Ale vzpomínám si dosud na první den, kdy se objevil na obrazovce a jak jsme můj bratr a sestry a já doslova viseli očima na naší velké hranaté televizi normálně plné zpráv z Vietnamu a nepokojů v ulicích a všechno to zmizelo. Ten mimozemšťan, co byl jako my. A byl dobrý.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8900

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2015