Demokratická strana se obává ztráty většiny v Senátu

5. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

V nejdražší volební kampani v dějinách USA před probíhajícími doplňovacími volbami může být cena za jeden hlas také rekordně vysoká. Nevýrazná kampaň spolu s apatií voličů vedou k očekávání nízké volební účasti - a Demokratická strana se obává, že nezájem veřejnosti je může stát většinu v Senátu.

Kandidáti podle odhadu Center for Responsive Politics utratí až 3,67 miliardy dolarů, což překračuje celkové výdaje na senátní kampaň v roce 2012 během prezidentského cyklu, a to ačkoliv počet individuálních dárců klesl.

Nicméně Demokraté se obávají, že nízká účast může nahrát kontrole Senátu opozičními republikány, kteří si jsou jisti udržením většiny ve Sněmovně reprezentantů. V mnoha případech demokraté vedli převážně negativní kampaň zaměřenou proti extrémní politice republikánů. To je taktika, která nemusí stačit, pokud jde o odhodlání jejich voličů přijít k volbám.

K získání většiny v Senátu republikánům stačí získat nejméně šest křesel odcházejících demokratů. V tomto cyklu se volí v 36 senátních obvodech a také na všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů. Voliči vybírají guvernéry 36 států a 3 teritorií.

Republikáni si dali práci vybrat méně "profláknuté" kandidáty, než v minulých letech, aby si neodcizili umírněné voliče, a zaměřili se zejména na kritiku prezidenta.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6509

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2014