Němci objevili, že ne všechno bylo na NDR špatné

4. 11. 2014

čas čtení 5 minut

Čtvrt století po pádu komunismu je Německo více východoněmecké, než jsou Němci ochotni přiznat

Budoucí premiér východoněmeckého státu Durynsko Bodo Ramelow, 58, bývalý odborář a člen strany Die Linke, nástupnické strany východoněmecké komunistické strany SED, se pravděpodobně stane prvním německým socialistickým premiérem, pokud ho podpoří sociální demokraté a Strana zelených. I když Angela Merkelová varovala, aby voliči nepouštěli zpět do premiérského úřadu "Karla Marxe", většinou reaguje na tuto možnost Německo uvolněně. "Od roku 1989 jsme si pomalu uvědomili, že ne všichni členové SED chtěli provádět světovou revoluci," řekl politolog Werner Patzelt, člen strany křesťanských demokratů Angely Merkelové. "Někteří z nich jsou prostě rozumní a tvrdě pracující politikové," dodal.

Čtvrt století po pádu berlínské zdi je to důkazem, že pohled Německa na dědictví z NDR je nyni pragmatičtější a méně ideologické než dříve.

Běžně se uznává, že sjednocení Německa po pádu berlínské zdi bylo de facto anexí. Západní Německo vnutilo NDR veškerou svou praxi.

Avšak pohlédneme-li na Německo r. 2014, zjišťujeme, že je to země, která převzala víc zvyklostí z bývalé NDR, než je ochotna si přiznat.

Nejzjevnějším příkladem je fotbal. Úspěch německých fotbalistů je založen na desetiletém plánování výcviku, který byl charakteristický pro příkazní ekonomiku bývalé NDR.

Heinz Werner, bývalý trenér klubů Hansa Rostock a Union Berlin byl zklamán, když zjistil po pádu berlínské zdi, jak málo NSR investovalo do svých hráčů. Když si na to stěžoval v roce 1992 na výroční konferenci německé fotbalové asociace, vysmáli se mu. "Řekli mi, že výcvik mladých hráčů trvá příliš dlouho. Vždycky si je prý můžeme koupit, vysvětlovali."

Jenže po neúspěchu německých fotbalistů v roce 1998 a 2000 přijali západní Němci Wernerovu argumentaci. R. 2002 byly po celém Německu založeny elitní fotbalové kluby a Bundesliga založila vlastní akademie. O 12 let později, jeden z absolventů nového systému, Mario Götze, vyhrál nad Argentinou.

Německo celkově také přijímá východoněmecké zvyklosti ohledně žen na pracovišti. Ženy v NDR dostaly právo rozhodnout, kde chtějí pracovat, bez svolení svého manžela, v roce 1950, o 27 let dříve, než bylo toto právo zavedeno v NSR. Začátkem osmdesátých let bylo více než 90 procent matek v NDR registrováno jako pracující matky. Stát poskytoval speciální univerzitní kursy pro ženy, velkomyslnou mateřskou dovolenou a a rozsáhlou síť školek. Dodneška je procento pracujících matek vyšší na východě Německa než na západě. Ženy v bývalé NDR dodnes vydělávají jen o 8 procent méně než muži, v bývalém západním Německu je rozdíl mezi platy mužů a žen 23 procent. Každé druhé dítě na bývalém územi NDR mladší tří let chodí do školky, v bývalé NSR je to jen každé čtvrté dítě. Za vlády Merkelové se však východoněmecké školky šíří i do západní části Německa.

Otevřené přiznání, že Německo jako celek kopíruje někdejší praktiky bývalé NDR, většinou zůstává tabu - německá Fotbalová asociace tvrdí, že dlouhodobý program výcviku mladých fotbalistů převzala z Holandska....

Když Německo zavedlo r. 2002 systém záloh za prázdné lahve, na podporu recyklace, oficiálně se inspirovalo Skandinávií, přestože NDR měla sofistikovaný systém vracení prázdných lahví už od šedesátých let.

Někdy je popírání vlivu někdejší NDR absurdní: Když vedly špatné výsledky v hodnocení školního vzdělávání v Německu kolem roku 2000 k reformám německého školství, Německo vyslalo delegaci do Finska, aby tam studovala tamější školství, které se umístilo na špičce žebříčku. Finové Němcům řekli, že svou školskou praxi okopírovali z bývalé NDR.

V bývalém východním Německu byla velká část zdravotnictví provozována prostřednictvím poliklinik, kde pracovali praktičtí lékaři i specialisté. V soukromém zdravotnictví západního Německa pracovali lékaři na volné noze a provozovali svou vlastní soukromou praxi. Po pádu berlínské zdi byly v NDR polikliniky zrušeni a lékaři si měli zavádět vlastní soukromé praxe. Jen v Braniborsku a ve východním Berlíně zůstalo několik poliklinik zachováno.

Avšak po reformě německého zdravotncitví r. 2003 se začaly znovu zakládat polikliniky, i když dnes fungují na tržním principu. Dnes je jich kupodivu nejvíce - 393 v Bavorsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17631

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2014