Za posledních 24 hodin vyvraždila izraelská armáda dalších více než 110 osob

29. 7. 2014

čas čtení 3 minuty



Reportér Channel Four News Paul Mason u vybombardované nádrže s palivem jediné elektrárny v Gaze.

V noci z pondělí na úterý Izrael výrazně zintenzivnil své bombardování Gazy poté, co premiér Netanjahu varoval, že ofenzíva potrvá dlouho. Izraelská armáda vyvraždila podle palestinských úřadů dalších více než 110 osob. Podle informací britského rozhlasu byla vyřazena izraelským úderem jediná elektrárna v Gaze a Gaza je tak nyní bez dodávky elektrického proudu.

Izraaelské jednotky se zaměřily na klíčové strategické cíle, včetně domova předáka Hamasu v Gaze, Ismaila Haniyeha, a na budovu, dke sídlí sdělovací prostředky podporující Hamas. Jedenáct osob bylo usmrceno při úderu na dům v uprchlickém táboře Bureij v Gaza City. Izraelská armáda bombardovala přes noc 150 cílů v Gaze.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění drtivá většina Izraelců tvrdé vraždění Palestinců v Gaze izraelskou armádou podporuje. Jen 3-4 procenta Izraelců zastávají názor, že izraelská armáda používá v Gaze nepřiměřené síly. Naopak mnoho Izraelců si myslí (výsledky ze třech průzkumů ve dnech 14., 16. a 17. července: 45 procent, 57 procent a 33 procent) se izraelská armáda nepoužívá dostatečného množství palebních prostředků. Izraelská média nepřinášejí informace o zabíjených dětech a civilistech.

Izraelská armáda uvedla, že pět jejích vojáků zemřelo v přestřelce s extremisty, kteří přešli do Izraele prostřednictvím tunelu u Nahal Oz. Počet mrtvých izraelských vojáků tak stoupl na 53. Ozbrojené křídlo Hamasu brigády Quassaam, tvrdilo, že v pondělí usmrtilo 19 izraelských vojáků a celkem prý během celé ofenzívy 110.

Na tiskové konferenci přenášené televizi v pondělí večer varoval izraelský premiér, že útok na Gazu bude zintenzivněn, a vzdorně ignoroval mezinárodní apely na příměří.

Izraelská armáda dál kategoricky popírala, že by v pondělí zaútočila na uprchlický tábor v Šati, kde bylo usmrceno nejméně osm hrajících si dětí. Armáda vydala leteckou fotografii, která údajně dokazuje, že tábor i nemocnici Al Šifa zasáhly rakety Hamasu. Svědci v Gaze však uvádějí, že střely do tábora byly odpáleny z izraelských stihaček F-16. Mluvčí ministerstva vnitra v Gaze Iyad al-Buzm uvedl, že odborníci z policie v Gaze zkoumali pozůstatky střel a určili, že jsou izraelského původu.

Počet mrtvých Palestinců dosáhl přibližně 1100. Jde většinou o civilisty. Dva izraelští občané a jeden Thajec byli za poslední tři týdny usmrceny raketami Hamasu.

Mezinárodní politikové opakovaně požadují příměří. V pondělí generální tajemník OSN Pan Ki-moon opakoval požadavek Rady bezpečnosti OSN na okamžité a bezpodmínečné příměří. Prezident Barack Obama telefonoval Netanjahuovi v neděli a sdělil mu, že je znepokojen počtem civilních mrtvých. Také požadoval okamžité příměří.

Mezitím dále pokračovaly střety ve východním Jeruzalémě mezi palestinskými demonstranty a izraelskými bezpečnostními jednotkami.

Pondělní prohlášení premiéra Netanjahua, že útoky proti Gaze budou zintenzivněny, jsou pozitivně přijímány jeho konzervativní vládou a komentátory v izraelských médiích, kteří křiklavě požadují, aby byl Hamas rozhodnými ranami zničen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5700

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014