Pentagon: Ruské síly se stále "shromažďují na hranici s Ukrajinou"

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruské vojenské jednotky se stále shromažďují na jihovýchodní hranici Ukrajiny a Rusko pokračuje v předávání těžké výzbroje separatistům, oznámil v úterý mluvčí Pentagonu. Mezi touto výzbrojí jsou i systémy PVO pravděpodobně použité k sestřelení letu MH17.

Více než 10 000 ruských vojáků v praporních vševojskových taktických uskupeních se shromáždilo na hranici a jsou mnohem blíže, než byli na jaře, řekl tiskový tajemník Pentagonu kontradmirál John Kirby. Tyto jednotky jsou složeny z pěchoty, tanků a dělostřelectva a mají také organické prostředky protivzdušné obrany, řekl kontradmirál. "Jsou schopny provádět široké spektrum vojenských operací," dodal Kirby.

Podle něj jsou tyto jednotky vycvičené a připravené a jsou blíže hranici, než byly na jaře. "Stále vidíme pokročilé zbraňové systémy překračující hranici a předávané separatistům," řekl Kirby.

Tyto systémy zahrnují mnohohlavňové raketomety, dělostřelectvo, tanky a systémy protivzdušné obrany - včetně systému, který údajně minulý týden sestřelil malajsijský letoun. "Tuto aktivitu je třeba ukončit," prohlásil Kirby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6770

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014