Deníky Guardian a Washington Post obdržely za Snowdena Pullitzerovu cenu

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Listy Guardian a Washington Post dostaly nejvyšší americké ocenění za novinářskou práci. Byla jim udělena Pullitzerova cena za veřejnou službu, kterou společností prokázaly svými články napsanými na základě informací whistleblowera Edwarda Snowdena o špehování občanů po celém světě, které provádí americká špionážní agentura NSA.

Cena, která byla vyhlášena v New Yorku v pondělí, přichází 10 měsíců poté,co Guardian zveřejnil svůj první text, založený na informacích od Edwarda Snowdena, v němž odhalil, že americká NSA ve velkém množství shromažďuje záznamy o telefonních rozhovorech amerických občanů.

V následujících článcích publikovaly novinářské týmy v deníku Guardian a Washington Post nejzávažnější informace o amerických vládních tajemstvích od pentagonské dukumentace týkající se vietnamské války, publikované r. 1971.

Výbor pro Pullitzerovu cenu pochválil deník Guardian za to, že "odhalil rozšířené tajné špehování, prováděné americkou NSA a že prostřednictvím agresivní novinářské práce pomohl vyvolat debatu o vztahu mezi vládou a veřejností, co se týče otázek bezpečnosti a soukromí."

Snowden k tomu konstatoval toto: "Dnešní rozhodnutí je ospravedlnění pro všechny lidi, kteří jsou přesvědčeni, že veřejnost má roli ve vládě. Vděčíme za to úsilí odvážných reportérů a jejich kolegů, kteří pracovali tváří v tvář pozoruhodnému zastrašování, včetně nuceného zničení novinářských materiálů, nevhodného použití zákonů proti terorismu a dalšího nátlaku, jehož cílem bylo zabránit jim v práci, kterou nyní svět uznává jako věc životně důležitého veřejného zájmu."

ZDE

0
Vytisknout
7317

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2014