OSN: Při chemickém útoku v Sýrii byl použit sarin a útok byl nejhorší za posledních 25 let

17. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Spojené národy potvrdily, že minulý měsíc ve východních částech Damašku došlo k nejhoršímu útoku chemickými zbraněmi za posledních 25 let. Byly použity speciálně zkonstruované rakety, které rozšířily sarin nad vzbouřenci ovládanými čtvrtěmi syrského hlavního města.

Zpráva OSN neuvedla, kdo byl pachatelem útoku, ale Spojené státy, Británie a Francie argumentují, že z podrobností o sarinu, o použitých raketách a z jejich trajektorií prý vyplývá, že za útok nese odpovědnost režim Bashara al-Assada.

Rusko ale tvrdí, že západní mocnosti "zbrkle přijaly určité závěry", a dodává, že jejich tvrzení, že chemických zbraní použili vzbouřenci, aby vyvolali zahraniční intervenci, nelze odmítnout.

Došlo také k ostrým neshodám ohledně toho, jakého druhu rezoluce OSN bude zapotřebí k realizaci dohody uzavřené mezi USA a Ruskem v sobotu v Ženevě o likvidaci chemických zbraní Assadova režimu. Jde o to, zda prvotní rezoluce OSN má obsahovat hrozbu trestních akcí, pokud Sýrie nesplní požadavky, a je zjevné, že se dohoda ze Ženevy může ještě před realizací rozložit.

Generální tajemník OSN Pan Ki-moon řekl: "Bylo to nejvýraznější potvrzené použítí chemických zbraní proti civilistům od doby, kdy jich použil Saddám Husajn v městě Halabža r. 1988. Mezinárodní společenství přislíbilo, že zabrání, aby se obdobná hrůza opakovala, ale stalo se to znovu."

Pan Ki-moon však neuvedl, kdo byl pachatelem útoku. Zdůraznil, že k tomu vyšetřování OSN nebylo zmocněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6622

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2013