Nový íránský prezident se zřejmě sejde s Obamou

16. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama a nově zvolený íránský prezident Hassan Rouhani si mezi sebou vyměnili dopisy a zřejmě se spolu osobně setkají příští týden na zasedání OSN v New Yorku. Bylo by to první setkání šéfů amerického a íránského státu od íránské fundamentalistické revoluce r. 1979.

Britský ministr zahraničí William Hague se má také v OSN setkat se svým íránským protějškem Mohammadem Javadem Zarifem. Vede to k mírnému optimismu, že prezident Rouhani, umírněný íránský politik, který vystudoval ve skotském Glasgow (kulturní diplomacie! jakou by mohla používat i Česká republika), a jeho nová, většinou pragmatická vláda povede k diplomatickému řešení 11 let dlouhé krize ohledně íránského jaderného programu.

Teherán dokonce překvapil britské ministerstvo zahraničí, když zveřejnil na Rouhaniho anglickém Twitteru zprávu, že i íránský prezident by byl ochoten setkat se i s britským ministrem zahraničí, což Británie nečekala.

"Teherán reagoval pozitivně na žádost Velké Británie. Setkání prezidenta Rouhaniho se s Williamem Haguem se uskuteční na okraji Valného shromáždění OSN," praví se na Twitteru íránského prezidenta. V televizním interview vysílaném v neděli uvedl Obama, že byl zaznamenán diplomatický pokrok s Íránem nejen v jaderné otázce, ale také ve věci Sýrie. Američtí činitelé byli skeptičtí ohledně Obamova setkání s Rouhanim, ale někteří pozorovatelé poukazují na to, že nová ženevská dohoda o syrských chemických zbraních otevírá nový prostor pro globální diplomacii.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
6867

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2013