Bakterie odolné vůči antibiotikům se staly běžnou příčinou úmrtí

17. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Americká vláda odhaduje, že na infekce vyvolané baktériemi odolnými vůči antibiotikům ročně zemře více než 23 000 osob. To je zhruba tolik, kolik jich ročně umírá na chřipku. Výzkumníci z Centra pro kontrolu chorob a prevenci tvrdí, že "čelíme katastrofě".

Antibiotika jako penicilin a streptomycin se stala široce dostupnými ve 40. letech a dnes se jich používají desítky druhů k potlačování bakterií způsobujících různé nemoci, od faryngitidy po mor. Tyto léky jsou považovány za jeden z největších pokroků v dějinách medicíny a zachránily nesčetné množství životů.

Avšak postupem času antibiotika přestávají fungovat proti bacilům, které předtím hubila. Experti konstatují, že tomu napomohlo nadměrné užívání a zneužívání.

Americká zpráva sleduje následky působení 17 nejnebezpečnějších baktérií odolných vůči antibiotikům. Každý rok kvůli nim onemocní dva miliony osob a přinejmenším 23 000 z nich zemře.

Z nich Staphylococcus aureus odolný vůči methicilinu zabije zhruba 11 000 a nový "superbacil" zhruba 600. Posledně zmíněná baktérie odolává i karbapenemům považovaným za jednu z posledních obranných linií.

Pokud se situace bude zhoršovat, může dospět tak daleko, že lékaři budou odmítat operace nebo léčit pacienty s nádory, protože antibiotika oslabené pacienty neochrání před infekcemi.

Situace se u všech baktérií nezhoršuje stejně rychle, u odolného zlatého stafylokoka údajně už nastal ústup, nicméně došlo k výraznému rozšíření mimo nemocnice.

Studie z let 2005-2010 tvrdí, že vepřový hnůj může být příčinou některých stafylokokových infekcí u lidí žijících poblíž hnojených polí. Příčinou je široké užívání antibiotik ve vepřínech a dalších chovných zařízeních, jejichž výsledkem je výskyt léků ve hnoji. Není ovšem jasné, jak dochází k přenosu infekce u lidí bez úzkého kontaktu se zvířaty. Infekce se obvykle šíří sdílením osobních věcí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7441

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2013