Bílý dům přiznal, že americké letecké údery bezpilotními letadly usmrtily čtyři Američany

23. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Bílá dům zahájil nové úsilí učinit svou politiku úderů bezpilotními letadly v zahraničí přijatelnější. Generální prokurátor Eric Holder přiznal v dopise šéfům amerického Kongresu, že americké letecké údery usmrtily čtyři Američany, a přislíbil, že je bude informovat o nové americké doktríně, v jejímž rámci se mají údery bezpilotními letadly schvalovat v budoucnosti.

Holder tvrdil, že jeden z usmrcených Američanů, Anwar al-Awlaki, byl na arabském poloostrově šéfem operací al Kajdy, avšak dodal, že tři další Američané usmrcení americkými bezpilotními letadly - Samir Khan, Abdul Rahman Anwar al-Awlaki a Jude Kenan - nebyli zamýšlenými terči útoků. Abdulu Rahmanu Anwar al-Awlakiovi bylo v době, kdy ho Američané v Jemenu r. 2011 usmrtili, teprve šestnáct let.

Úřad investigativního žurnalismu odhaduje, že od roku 2002 bylo americkými bezpilotními letadly usmrceno v Jemenu 347 osob a v Pákistánu dalších 2541 až 3533 osob.

Uprostřed rostoucího znepokojení, že politika zabíjení lidí v zahraničí bezpilotními letadly poškozuje americké zájmy, má ve čtvrtek ve Washingtonu pronést prezident Obama zásadní řeč, která má znamenat podstatnou změnu v ospravedlňování a vysvětlování těchto leteckých úderů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8749

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2013