Špičky ČSSD: chceme snižovat závislost na fosilních palivech

22. 5. 2013

čas čtení 4 minuty
Tisková zpráva Hnutí Duha

Špičky ČSSD zahájily věcnou a politickou diskusi o návrhu zákona, jež sníží českou závislost na drahé ropě a plynu i na uhelných dolech. Nová legislativa srazí účty, které domácnosti a podniky platí za energii, sníží znečištění, oživí ekonomiku a vytvoří nová pracovní místa. Zákon navrhlo Hnutí DUHA v rámci iniciativy Velká výzva.

Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Vladimír Špidla, Milan Urban a Jiří Dienstbier se dnes odpoledne shodli na na tom, že zákon je krok správným směrem a povede k ekonomické, sociální i ekologické modernizaci země. Stalo se tak na konferenci v Poslanecké sněmovně, kterou uspořádala Masarykova demokratická akademie spolu s Hnutím DUHA a platformou Zvonečník.

Nový zákon prosazuje Hnutí DUHA ve své iniciativě Velká výzva (www.velkavyzva.cz). Zákon stanoví, že Česká republika bude snižovat závislost na drahých fosilních palivech -- krok po kroku, rok po roku. Zákon stanoví základní rámec tohoto snižování - jeho velikost a tempo, navazovat na něj budou předpisy upravující podrobněji způsob. Více informací o zákonu najdete v příloze.

Zákon rozhýbe investice do chytrých řešení, jako jsou úsporné domy a pohodlná veřejná doprava, snadná recyklace odpadu, čistá energie nebo české potraviny v obchodech. Sníží tak účty domácnostem, posílí ekonomiku a srazí naši závislost na dovozu ropy a plynu.

Česká republika loni utrácela denně 578 miliónů korun za dovoz ropy a zemního plynu.

Návrh je inspirován úspěšným britským zákonem považovaným za vzorovou legislativu. V ČR připravuje zákon Hnutí DUHA ve spolupráci s právními experty EPS.

Většina parlamentních stran -- ČSSD, TOP09, Starostové a nezávislí, LIDEM, KSČM a Věci veřejné -- se již nechala slyšet, že na přípravě zákona chtějí spolupracovat. Hnutí DUHA nyní s politickými stranami vyjednává o konkrétním řešení zákona i o dalším legislativním postupu.

Vladimír Špidla, stínový ministr životního prostředí za ČSSD, řekl:
"Energetická účinnost našeho průmyslu je nízká. Máme skoro o třetinu vyšší emise CO2 na osobu než Německo. To snižuje naši ekonomickou konkurenceschopnost. Zákon je příkladem, že ochranou životního prostředí pracovní místa neubývají, naopak mohou vznikat. Například investice do zateplování budov vytvářejí desetitisíce pracovních míst."

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Zákon podle britského vzoru sníží českou závislost na dražší a dražší ropě a zemním plynu i účty, které domácnosti platí za energii. Podpora sociálních demokratů je proto velmi důležitá. Vítáme začátek debaty uvnitř ČSSD a pokračujeme v jednáních s ostatními stranami."

Stát může buď lamentovat nad drahotou fosilních paliv, nad neefektivitou průmyslu, nad naší energetickou závislostí. Anebo může situaci řešit podporou chytré ekonomiky -- úsporných domů, veřejné dopravy, recyklace odpadu nebo čisté energie."

Představitelé ČSSD na tiskové konferenci a následném semináři dále řekli:

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:
"Jsem připraven podpořit tento zákon, protože je to dobrý krok správným směrem. Znamená cestu k modernizaci země, ke snižování energetické náročnosti. Vytvoří nová průmyslová odvětví a pracovní příležitosti. Sníží závislost na dovozu ropy a plynu i smog a zpomalí klimatickou změnu, což je jeden z hlavních přínosů zákona."

Milan Urban, stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD:
"Dnes začínáme debatu o tomto zákonu. Energetika prodělává změny. Shodujeme se s Hnutím DUHA na úsporách, na tom, aby energetická efektivita nebyla jen na ve státní energetické koncepci, ale v praxi. Uvedu jeden pozitivní příklad -- masivní podporu zateplování budov. Je to dobré pro firmy, hlavně firmy regionální."

Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD:
"Zákon podpoří hlavně malé a střední podnikání. Zatímco například investice do jaderné energie znamená jednu velkou zakázku především pro zahraniční firmy, energetika podporující energetickou efektivitu a obnovitelné zdroje znamená zásadní pozitivní změnu ekonomické struktury. Podpora regionálních projektů znamená sociálně a ekologicky lepší směr."

0
Vytisknout
7859

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2013