Protesty proti KSČM na jihu Čech. Studentský odpor, nebo stranická akce?

11. 2. 2013 / Dominik Forman

čas čtení 4 minuty

Takzvané studentské protesty v jižních Čechách se za posledních několik měsíců staly výrazným společenským tématem. "Oficiální" média si zvykla pravidelně informovat o všech akcích, které tamní iniciativa s názvem "Komunisté nepatří ke kormidlu" uspořádá. Tyto akce nejen že dostávají neadekvátně velký prostor ve sdělovacích prostředcích, ale zároveň jsou médii všelijak zveličovány a nafukovány.

Tato iniciativa otevřeně vystoupila proti koalici ČSSD a KSČM v krajském zastupitelstvu Jihočeského kraje, kterou údajně považuje za "nemorální". Šmahem odsoudila komunismus jako "zločineckou ideologii" a veškerý svůj hněv namířila proti radní Jihočeského kraje pro školství a kulturu Vítězslavě Baborové, kterou po intenzivním nátlaku a osobních útocích donutila odstoupit. To nejpodstatnější však, zdá se, je tlak na hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), aby jakožto vítěz voleb uzavřel koalici s jinou stranou (stranami), než je KSČM.

Mohli jsme si všimnout, že tento protest výrazně podporují čelní představitelé KDU-ČSL. Sympatie jihočeským studentům vyjádřila třeba neúspěšná kandidátka na prezidenta Zuzana Roithová, předseda strany Pavel Bělobrádek s nimi dokonce držel teatrálně hladovku. KDU-ČSL se ve volbách do zastupitelstva Jihočeského kraje umístila na 5. místě a se ziskem 6, 43% získala 4 mandáty v 55 členném zastupitelstvu. Vítězná ČSSD získala 18 mandátů a druhá KSČM 13 mandátů.

Je tedy logické, že pokud by se podařilo iniciativě přesvědčit vítěznou ČSSD, aby komunisty vyřadila ze hry, otevřela by se naděje, že by 4 zástupci křesťanských demokratů mohli být přizváni do koaličních jednání.

Nejdůležitějším faktem na celé věci je ovšem to, že student Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Šimon Heller, hlavní iniciátor a vůdce "studentských" protestů, je ČLENEM KDU-ČSL a jako takový KANDIDOVAL DO KRAJSKÉHO ZASTUPITELSTVA na kandidátce této strany! O tom média kupodivu mlčí a prezentují ho jako nestranného studenta. O co tady jde? Heller a jeho strana jasně prohrála ve volbách a výrazné vítězství ČSSD s druhým místem pro KSČM znemožnilo KDU-ČSL podílet se na vedení v kraji. V takové situaci organizuje poražený straník Heller protest proti výsledku voleb, který sází na osvědčenou kartu -- primitivní antikomunismus. Obecné fráze a klišé o "morálce", "zločinné ideologii", "popírání demokracie" jsou motorem, který má vyvinout tlak na současnou jihočeskou krajskou koalici a v ideálním případě uskutečnit její rozpad, aby se poražení mohli znovu dostat do hry o moc. Je to naprosto absurdní situace, kdy poražený zneužívá nic netušící středoškoláky a další části veřejnosti, aby zvrátil výsledek voleb, ve kterých sám kandidoval. Vysvětluje to i skutečnost, proč se "aktivisté" tak vehementně bijí za něco, čemu příliš nerozumějí.

To ostatně ukázala debata s organizátory protestů na Jihočeské univerzitě, která proběhla 2. 2. 2013 a kterou pořádalo Hnutí za přímou demokracii. Iniciátoři protestů nedisponují dostatečnými znalostmi tématu, proto se jejich ploché argumenty v diskuzi rozpadají v prach a díky tomu, že působí až směšně, uchylují se k emotivním výlevům a opakování týchž hesel stále dokola. Další věc, která byla z debaty patrná, je ta, že za protesty ani zdaleka nestojí tolik studentů, jak se nás stále dokola snaží přesvědčit sdělovací prostředky. O debatu nebyl vzhledem k mizivé účasti mezi protestujícími valný zájem.

Je velmi snadné kopat do středoškolských studentů a vysmívat se jejich naivitě a základním neznalostem. Naše kritika by však měla mířit na ty, kteří svou vypočítavostí činí ze středoškoláků užitečné idioty a na ty, kteří si podobné naivní vidění díky svému věku a vzdělání již nemohou dovolit.

Každý, kdo podporuje protesty proti koalici ČSSD a KSČM na jihu Čech, by si měl uvědomit, komu vlastně napomáhají a čí zájem se jim tak bravurně daří maskovat. Neboť je dost dobře možné, že boj ve jménu "morálky" je převlečený boj za získání koryta.

0
Vytisknout
13474

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2013