Prezidentská volba bude zkouškou, nakolik manipulace médií ještě funguje

11. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V minulosti si lidi v období mezi volbami běžně po hospodách a na facebooku stěžovali na nekompetentní rozhodování českých vlád, jakmile však nadešlo předvolební období, stačilo, aby IDnes a televize zahájila nějakou antikomunistickou kampaň a lidé hned poslušně hlasovali pro zkompromitované pravicové politiky. Nejvíc mě před pár lety fascinovala jedna důchodkyně z Českých Budějovic, která v důsledku sociální politiky pravicové vlády v podstatě hladověla, jejím jediným strachem však bylo, aby se k moci "nedostali komunisti".

Diskusní fóra listů jako IDnes, IHned a Lidové noviny bývala plná antikomunistické nenávisti, za posledních pár měsíců se to však výrazně změnilo. Jsou dnes plná ostře kritických výroků na adresu současné pravicové vládní koalice. Je to - možná - známkou, že se lidé třeba už nedají opít rohlíkem provládní propagandy establishmentových médií.

Nadcházející prezidentské volby budou zajímavou zkouškou, nakolik se lidé v ČR už osvobodili od manipulace médií. Zajímavé je, že i na páteční propagandu v denících IDnes či IHned reagují čtenáři na fórech těchto listů veskrze negativně. Zejména bezostyšnému prosazování kandidáta Schwarzenberga Hospodářskými novinami vyčítají čtenáři na fóru tohoto listu, že tím údajně deník porušil zákon, protože dnes už se nemá nikdo doporučovat.

Bude zajímavé, zda se tento odpor vůči propagandě médií, projevující se na fórech českých pravicových deníků, odrazí i do volebních výsledků.

Takže prezidentská volba bude nejdůležitější asi jako zkouška, do jaké míry se české voličstvo stalo zralým, samostatně myslícím a nezávislým.

0
Vytisknout
9478

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2013