FRANCIE:

Vítězství Copého zahájilo štěpení Svazu pro lidové hnutí

21. 11. 2012 / Josef Brož

čas čtení 3 minuty

Psychodrama trvalo 24 hodin. A zdaleka není ani dnes u konce. Dokonce to vypadá, že vítězství Jeana-Françoise Copého o pouhých 98 hlasů proti Francoisi Fillonovi, je počátkem nového začátku, který ale pravice již poznala. Svaz pro lidové hnutí (UMP) se dostal do stádia: poločasu rozpadu.

Politický zlom, nejen v číslech

"Vítězstvím nezakomplexované pravice" označil svůj vlastní úspěch Copé, zatímco Fillon to komentoval slovy, že uvnitř nejsilnější pravicové strany nastal "politický a morální zlom".

Čísla jsou ale v této chvíli krutá a neúprosná: vítěz Copé získal 50,03 % proti 49,97 % Fillonových. Rozhodlo tedy pouhých 6 setin procenta! V počtu odevzdaných hlasů: 87.388 proti 87.290.

S ohledem na to, že nejméně ve třech departmentech -- a mluví se zejména o dvou jihofrancouzských: Les Alpes-Martimes, Les Bouches-du-Rhône, ale také v Paříži -- došlo k jinému výsledku, než byl počet sečtených hlasů, oba tábory se obviňují z podvodů.

Ambice a přístupy

Potíže ale nevězí jenom v číslech, jádro spočívá v osobních politických ambicích. Bývalý generální sekretář Copé, který tuto funkci získal po fillonistovi Xaveru Bertrandovi, se posledního půlroku v průběhu kampaně vymezoval zejména na tématech, tolik drahých bývalému prezidentu Nicolasi Sarkozymu: podpora národní identity, boj proti šíření islamistu a ostentativní koketérie s Národní frontou (FN).

Také vítězství Droite forte (Silné pravice), jednoho z návrhů na ideologické vymezení Svazu pro lidové hnutí, tento směr potvrdilo. Onou nezakomplexovaností vidí Copé "prostě hrdost", ale je to jenom jiný obrat pro "francouzskou preferenci", s níž už dávno přišla FN.

Neústupnost, s jakou Fillon odmítl v ranních hodinách přijmout (nově ustanovenou) funkci místopředsedy UMP povrzují jeho slova, zvláště ta, kdy si nechává čas na rozmyšlenou "v hodinách a dnech, který přijdou", jak naloží se svým "politickým angažmá".

Dá se tedy předpokládat, že vítězství Copého zůstává i přes "otevřenou náruč", již nabídl svým odpůrcům, stále příliš "železnou náručí" pro ty, kteří na rozdíl od Copého vidí pravicové uskupení, vzniklé v roce 2002 jako nextrémní, spíše umírněné, sociální a jakkoliv konzervativní, v jádru tolerantní.

Fillonova situace, zejména s ohledem na jeho podporu mimo úzký rámec členské základy (hlasovalo nějakých 180.000 členů, více než polovina členské základny UMP) nemusí být pro nový projekt, který by de facto kopíroval situaci liberálně-pravicového Svazu pro francouzskou demokracii (UDF), vůbec ztracená.

Levice, krajní pravice a centristé se úměrně své orientaci zatím z dramatické zápletky, jež přinesly uplynulé dva dny, zatím těší. Psychodrama ale poškodilo celou politickou scénu, neboť Copého vítězství je, jak sugestivně řekl poslanec Gilbert Collard, "závanem parfému Marine Le Penové".

Štěpení UMP bylo touho volbou zahájeno, rozštěpí-li se zcela vedví, uvidíme v dalších dnech.

0
Vytisknout
6228

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2012