Zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček získal cenu Egona Erwina Kische

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

ŠOK│ Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček získal cenu Egona Erwina Kische za svou knihu "Nesvatá válka o Svatou zemi". Ceny uděluje každoročně Správa odkazu E. E. Kische.

30. 09. 2011 Štěpán Kotrba: Turečkova válka o pravdu ve Svaté zemi ZDE

Břetislav Tureček působil od roku 1993 jako novinář se specializací na oblast Blízkého a Středního východu. Jeho texty publikovaly např. Lidové noviny, Reflex nebo Respekt. Od roku 1997 byl redaktorem deníku Právo , od dubna 2007 působil jako zahraniční redaktor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu . Následně se stal v roce 2008 stálým zpravodajem Českého rozhlasu na Blízkém východě.

V září 2011 vydal politickou reportážní knihu „Nesvatá válka o Svatou zemi“, kde využívá svých četných cest mezi Izraelci a Palestinci i dosavadní čtyři roky života v Jeruzalémě a proniká do zákulisí jednoho z nejdelších konfliktů na světě.

„Cenu považuji za ocenění své reportérské práce ať již v minulosti, kdy jsem byl ještě píšící novinář nebo teď, kdy jsem zpravodajem Českého rozhlasu. Podklady pro knihu „Nesvatá válka o svatou zemi“ jsem sháněl, sbíral a sepisoval dobrých 15 let, takže je to jakási ukázka vývoje Blízkého východu ale i mé novinařiny. Samozřejmě to ocenění beru také jako určité uznání faktu, že lidé Blízký východ zajímá - čtenáře i posluchače, a že se nespokojí jenom s často jednostrannými slogany, které z této oblasti z obou stran konfliktu tak často zaznívají, “ poznamenal k ocenění Břetislav Tureček.

Předání cen se uskutečnilo 19. září v Letohradě. Ocenění dostali kromě Břetislava Turečka např. také Miroslav Stingl za knihu „Ostrov krásy, lásky a lidojedů“ nebo Antonín Benčík za knihu „Alexander Dubček“.

0
Vytisknout
6096

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2012