Vláda ničí průběžný systém i důchodový účet

30. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity, prezentované na úterní pražské demonstraci důchodců

Vládá ničí důchodový účet a oslabuje průběžný systém, protože:

- opakovaně snižovala sociální pojistné (6x)!

- zavedla stropy pojistného pro nejbohatší

- připouští, aby lidé nad 50 let řešili tíživý problém nezaměstnanosti přechodem do předčasného důchodu.

Cílem je vytvořit ideové podhoubí pro tzv. opt-out, neboli vytvoření II. pilíře soukromé a fondové povahy. Tak znovu převést lukrativní veřejný segment zajištění na stáří na finanční sektor.

Nečasova vláda:

- ignoruje negativní zahraniční zkušenosti se soukromým fondovým spořením.

- Ignoruje náklady transformace, které mohou dosáhnout několika desítek miliard korun a dále zhoršit stav veřejných financí

- Převodem 3% z vyměřovacího základu na individuální účet dále oslabí průběžný důchodový systém garantovaný státem

- Nebere v úvahu, že současné "výnosy" soukromých penzijních fondů jsou natolik nízké, že nepokryjí většinou ani inflaci. Bez státního příspěvku by byly jako finanční produkt zcela neatraktivní!

- Přenáší "individuální" odpovědnost na občana za jevy, které nemůže ovlivnit (stárnutí, či výnosy penzijního fondu do budoucna nedokáže předpovědět nikdo na světě).

- Zneužívá demografického vývoje pro provedení opt-out, který skončil katastroficky v Argentině, Maďarsku či Slovensku. Základní není poměr pracující/důchodce, ale produktivita práce! Tuto veličinu ale vláda ve svých úvahách systematicky ignoruje.

- Oslabováním průběžného pilíře ničí mezigenerační solidaritu, štve mladé proti starým. Rozdmýchávání mezigenerační nenávisti bylo využito v odporném klipu Zelenka -- Mádl -- Issová "Přemluv bábu".

- Svým stupidním hospodařením ničí ekonomiku, destruuje domácí poptávku a chce se hojit na seniorech. Snižuje jejich životní standard svou asociální lékovou politikou, neustálým zvyšováním zdravotnických poplatků, nemluvě zvyšující se DPH. Ignoruje problematiku sociálního bydlení pro seniory. Nečasova vláda vede seniory do bídy a ponížení!

Jen vláda asociálních sociopatů získává "zdroje" na postižených a seniorech, zatímco v klidu rozkrádá miliardy pro svou klientelu.

Spojenectví práce a solidarity proto s asociálními kroky Nečasovy vlády absolutně nesouhlasí.

www.i-spas.cz

0
Vytisknout
13248

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2012