Ministr nesplnil slib, protesty proti ACTA pokračují

4. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Pirátské strany

Dnes od 16 hodin proběhne další demonstrace proti ACTA. Kontroverzní smlouva míří do evropského parlamentu a český ministr průmyslu a obchodu stále nesplnil své sliby. Piráti se ACTA pokusí zastavit koordinovaným postupem po celé Evropě.

Dnešní shromáždění proti ACTA vyrazí v 16:45 průvodem z Václavského náměstí a skončí v 18 hodin u Evropského zastoupení v Praze v Jungmannově ulici. K protestům se připojuje i Pirátská strana, i když tuto demonstraci nepořádá. Protest osobně podpoří i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

O osudu ACTA rozhodne v červnu Evropský parlament. České úřady mezitím utlumily veškerou aktivitu. V reakci na informační žádost Pirátů ministerstvo průmyslu a obchodu napsalo, že žádné posouzení dopadů ACTA na občanská práva nechystá a žádná expertní komise o ACTA taktéž nevznikla.

Ministerstvo navíc potvrdilo spekulace o tom, že část relevantních dokumentů o ACTA je stále v utajení. Jedná se o přípravné dokumenty a další dokumenty, vzniklé během vyjednávání smlouvy, které by pravděpodobně vnesly více světla do budoucí interpretace textu smlouvy .

"Vzhledem k tomu, že ministerstvo průmyslu nechystá ani přislíbený kulatý stůl o ACTA, připravíme jej 10. května sami přímo v ulicích Prahy. Pozveme všechny relevantní politické a odborné skupiny, které mají k ACTA co říci," říká Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Pirátů.

"V rámci celosvětové spolupráce chystáme v červnu vlnu demonstrací po celé Evropě. Společný postup budeme probírat mimo jiné na konferenci Pirate Parties International, která proběhne 14. a 15. dubna v Praze." doplňuje Tomáš Vymazal, vedoucí zahraničního odboru Pirátské strany.

Facebooková stránka dnešního protestu ZDE

Příslib kulatého stolu od ministra Kuby ZDE

0
Vytisknout
7406

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2012