Protestní akce Společenství práce a solidarity

16. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

Informaci poslal ve středu Britským listům Jan Kavan, který k tomu dodává: "Právě se dovídám, že policie chce zbourat náš stánek na Staroměstském náměstí, dnes ve 14 hodin, i když je řádně povolen pražským magistrátem! Asi se inspirovali newyorskou policií!"

17.listopadu proběhne v České republice několik akcí a demonstrací zaměřených především proti současné vládní politice, jak již napsaly BL (15.11.2011). Zmíněný článek se však věnoval výhradně akcím pořádaných občanskou iniciativou ProAlt, která se těší v českých sdělovacích prostředcích poměrně dobré publicitě. To je samozřejmě jen dobře, ale pozornosti veřejnosti by neměly uniknout ani jiné akce, které sdílí stejnou motivaci.

Nekonformní formou nejvíce vybočuje akce zorganizovaná Spojenectvím práce a solidarity (SPaS). Již od neděle 13.listopadu bylo na Staroměstském náměstí instalováno pietní místo, kde je vystavena rakev s ostatky některých iluzí a šancí z roku 1989. Vysvětlující tablo v češtině i v angličtině zmiňuje například iluzi o tom, že pravda a láska vždy vítězí nad lží a nenávistí nebo iluzi o fungující demokracii, právním státě, bezplatné zdravotní péči, všem přístupném kvalitním vzdělání či důstojném bydlení, o zaměstnanosti a sociálních jistotách, nemanipulovatelných médií včetně TV zpravodajství, o poctivých úřednících a podnikatelích apod.

Aktivisté občanských iniciativ drží u pietního místa i za současného nepříznivého počasí nepřetržitou stráž a současně umožňují občanům podepsat různé petice, např. o potřebě referenda nebo petici ČSSD proti důchodové reformě nebo do připravené urny vhodit lístek s vlastním názorem či návrhy.

Akce vyvrcholí 17.listopadu ve 13.00, kdy vystoupí pamětníci událostí z roku 1989 Petr Uhl, Jiří Dientsbier a Jan Kavan. Po jejich "smutečních" projevech o zmarněných iluzích a současné situaci bude rakev naložena na lafetu a koňským spřežením odvezena.

Po tomto důstojném rozloučení nasadí akce SPaSu pozitivnější tón. Na pódium vystoupí členové "lékařského konzilia", složené z předních představitelů občanských iniciativ, odborů a politických stran. Zástupci iniciativ jako jsou například Ne Základnám, Alternativa Zdola, Akční spolek nezaměstnaných, Iniciativa za demisi vlády a další (viz loga na přiloženém letáku) či představitelé ČMKOS a lídři parlamentních opozičních stran (ČSSD a KSČM) se svou diagnózou současných neduhů a především se svými návrhy na léčení ochromené demokracie či právního a sociálního státu. Závěrečná zpráva tohoto lékařského konzilia bude pak předána Parlamentu ČR. SPaS naplánoval ukončení své akce na 14.30, aby se lidé mohli zúčastnit i dalších oznámených demonstrací, včetně akce ProAltu od 15.00.

Celá akce SPaSu bude natočena na video, s nímž SPaS seznámí veřejnost prostřednictvím YouTube. Další protestní akce SPaS, ale i odborné semináře a analýzy budou následovat.

Jan Kavan, mluvčí SPaS

0
Vytisknout
8882

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2011