REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

4. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
Jak by mohl vypadat "czexit" s ohledem na skutečné dopady brexitu vysvětluje Jan Čulík v rozhovoru s Bohumilem Kartousem. Tvůrce vakcíny BioNTech upozorňuje, že vakcíny bude napřesrok nutno pozměnit. Zjištění o Babišovi z Pandora Papers už bohužel ani nešokují, domnívá se Karel Dolejší. Podle něj se zapálenými příznivci AB ani tato kauza nehne - nelze však vyloučit, že část znechucených nerozhodných voličů bude kvůli skandálu nakonec volit "antisystémové" strany SPD, Přísaha a KSČ(M). Petr Haraším s použitím metafory nenasytné žravosti podává svůj názor na babišismus. "Nezávislý" Robert Šlachta je ve skutečnosti řadou nitek spojen právě s Andrejem Babišem, upozorňuje Bohumil Kartous. Pavlína Antošová zase analyzuje paralely mezi praktikami Donalda Trumpa a Andreje Babiše. A Milan Čech vysvětluje, že "Majitel" - čti Babiš - už přece dávno zachází s ČR jako se svým osobním vlastnictvím. Zatímco Agrofert Čechům nezdravé potraviny ničící zdraví prodává, brazilský režim tvrdí, že jimi indiány zachraňuje, upozorňuje Fabiano Golgo. Klíčová otázka letošních voleb podle Karla Dolejšího zní, jak chcete dál žít v jedné zemi s lidmi, k nimž s ohledem na jejich osobní a politické preference nelze chovat ani tu nejzákladnější občanskou důvěru.

Ačkoliv se v Česku kradou už i kytky na hrobech, docela jistě za to můžou neviditelní migranti, proti nimž Andrej Babiš tak statečně bojuje. Mezitím u Břeclavi dál "funguje" nebezpečný úsek nepředpisově položeného 400 kV vedení, jako by se nechumelilo. Když diktátor náhle neví kudy kam, občas může přijít na zajímavý nápad zavolat Kabrhelovou. Slovinsko podle hlavní evropské prokurátorky podkopává evropskou justici.


Donaldu Trumpovi, přestože poklesl zájem médií o jeho soudní proces, stále hrozí vězení za daňové podvody. Maďarská jaderná elektrárna "stavěná" Rusy se ještě stále nestaví, protože projekt nedokázal získat potřebné povolení. Nicméně se blíží termín splatnosti ruské půjčky, za kterou má být postavena... Maliská junta čelící oslabování francouzské vojenské přítomnosti si chválí spolupráci s Ruskem. A filipínský populistický prezident Rodrigo Duterte oznámil úmysl opustit politiku.

0
Vytisknout
3570

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2021