Trump očekává, že Rusko vrátí Krym Ukrajině

14. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump se vyjádřil, že očekává, že Rusko vrátí Krym Ukrajině a na samotné Ukrajině sníží násilí. Uvedl to v úterý jeho mluvčí Sean Spicer.

"Pan prezident Trump dal jasně najevo, že očekává, že ruská vláda deeskaluje násilí na Ukrajině a vrátí Krym," řekl Spicer na své pravidelné tiskové konferenci. "Zároveň plně očekává a chce mít s Ruskem dobré styky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co věděl Donald Trump o Flynnově jednání s ruským velvyslancem a schválil ho?

14. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Conwayová neodpověděla na otázku, proč Bílý dům nereagoval už před třemi týdny, kdy ho tehdejší ministryně spravedlnosti Sally Yatesová o Flynnových rozhovorech o sankcích vedených s ruským velvyslancem varovala a poukázala na to, že je Flynn vydíratelný. Trump tehdy nevyhodil Flynna, ale Yatesovou, za to, že nepodpořila Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi muslimských zemí.

Vazby Donalda Trumpa na Rusko se musejí stát předmětem vyšetřování, požadovali v úterý po rezignaci Michaela Flynna, Trumpova šéfa Rady národní bezpečnosti, američtí Demokraté.

Flynn byl donucen odstoupit poté, co vyšlo najevo, že jednal s ruským velvyslancem ve Washingtonu o sankcích a pak lhal viceprezidentu Mikeu Pencovi, že o sankcích nehovořil. V úterý se Trump octl pod rostoucím tlakem, aby vysvětlil, co věděl o těchto telefonátech a kdy se o nich dověděl.

Trump se pokusil na Twitteru od záležitosti odvést pozornost tímto výrokem:

Bezprecedentní krok: Trumpův poradce pro národní bezpečnost vyšetřovaný kvůli kontaktům s Kremlem rezignoval

14. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Méně než měsíc vydržel ve funkci prezidentského poradce pro národní bezpečnost penzionovaný generál Michael Flynn, který právě rezignoval ZDE. Sám dává rezignaci do souvislosti s telefonátem ruskému velvyslanci po vypovězení ruských špionů Obamovou administrativou. Ačkoliv je pravda, že za podobných okolností americké zákony kontakty zmíněného typu zakazují a Flynn může být i obviněn, na jeho hlavu toho padá mnohem více.

Rozhovor Britských listů 96:

Dostávám množství výhrůžek smrtí. Ignoruju to

10. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Evou Zahradníčkovou, aktivistkou, která pomáhá uprchlíkům na Balkáně o tom, jak na ni reaguje česká společnost.

(UPOZORNĚNÍ: Neformální skupina aktivistů kolem Evy Zahradníčkové, která si říká "Lidé lidem", nemá nic společného s oficiálně registrovanou organizací "Lidé lidem, z.s." se sídlem v Plzni.)

Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vážné porušení bezpečnostních předpisů během první Trumpovy zahraničněpolitické krize

13. 2. 2017

čas čtení 6 minut

Naléhavé konzultace s japonským premiérem Shinzo Abe týkající se provokativního odpálení severokorejské rakety, se odehrály v prostředí osvětlovaném svíčkami, za zvuku hotelové reprodukované hudby, za přítomnosti draze platících hostů a špatně placených číšníků.

Jeden z hostů, investor v důchodu Richard deAgazio, zveřejnil fotografie této scény na své facebookové stránce. Na fotografiích jsou poradci shromáždění kolem obou mužů na terace pro večeři v Trumpově venkovském klubu na floridské Palm Beach v Mar-a-Lago.

Platící člen klubu Mar-a-Lago vyfotografoval Trumpa, když ho za přítomnosti veřejnosti informovali poradci o odpálení severokorejské rakety - a pak ty fotografie zveřejnil na Facebooku!!

Asi opravdu není dobrý nápad jednat o bezpečnostních opatřeních státu ve veřejném prostoru. Jsem si jistá, že mobilní telefony všech přítomných v této jídelně měly bezpečnostní zabezpečení, poznamenává jedna novinářka.

Další důkaz o tom, že Donald Trump kráčí ve stopách svých předchůdců

14. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

V afghánské provincii Helmand bylo minulý týden při leteckých útocích NATO zabito 26 osob. K nejhorším náletům došlo minulý pátek, kdy bylo usmrceno nejméně 18 civilistů. OSN hlásí, že většina z usmrcených byly ženy a děti. Ačkoli letecké útoky byly provedeny „mezinárodními silami“, podle amerických vojenských představitelů nedávné vzdušné operace v Helmandu uskutečnilo pouze americké letectvo. Jeden ze svědků uvedl, že v pátek stíhačky zcela nahodile bombardovaly hustě obydlenou oblast a že při náletu přišel o tetu, strýce a dva bratrance. „Z trosek domů byly vytaženy hlavně mrtvoly žen a dětí. Některé z dětí mohly mít jen pět let,“ konstatoval svědek.

Za Danuší Kšicovou

14. 2. 2017 / Robert Porter

čas čtení 3 minuty

prof. PhDr. Danuše Kšicová, DrSc.

(Narozena 26. dubna 1932 - zemřela 31. ledna 2017)

Šel jsem v dešti a větru po kopci ve Walesu a v podstatě jsem byl v relativně dobré náladě, jak jsem bojoval s nepříznivým počasím. Pak v důsledku moderní technologie mi nálada poklesla na bod mrazu. Dostal jsem zprávu, že týden předtím zemřela Danuše Kšicová, "po dlouhé nemoci". Bylo to snad teprve před několika měsíci, kdy jsem s ní byl v kontaktu ohledně její nejnovější knihy, ohledně konference v Brně, na kterou jsem nemohl přijet, a ohledně jejích opakovaných pozvání, abych přijel na návštěvu. Žádné zmínky o nemoci.

Tohle nikomu nevadí? Blížíme se s Trumpem k jaderné válce?

13. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Člen Trumpova klubu Mar-a-Lago, který Trumpovi platí statisíce dolarů, identifikoval zveřejněním jeho fotografií amerického činitele, který nosí Trumpovi jaderný kufřík...

"Toto je Rick... Nosí "míč". Jaderný míč (také známý jako atomový míč), prezidentova nouzová aktovka, knoflík, černá skříňka, jejíž obsah má být použit prezidentem Spojených států ke schválení jaderného útoku v době, kdy není přítomen v pevných velitelských střediscích, jako je Situační místnost Bílého domu. Kufřík funguje jako mobilní centrum v rámci systému strategické obrany Spojených států. Nosí jej pobočník a je to tento muž, Rick."

Pozdvižení ve Washingtonu nad protidemokratickými výroky Trumpova poradce

13. 2. 2017

čas čtení 7 minut

Moderátor: "Máte vy a vaši zaměstnanci pocit, že práci v Bílém domě zvládáte? A máte všechno pod kontrolou?"

Trumpův pobočník Stephen Miller: "Říci, že máme věci pod kontrolou, to by byl velmi slabý výrok. (...) V této zemi máme sobě rovná odvětví vlády. (...) Žádná nadvláda soudů neexistuje. To, co soudci udělali, bylo, že se sami pro sebe zmocnili moci. Moci prezidenta Spojených států."

Moderátor: "Stephene, ti tři soudci říkají, že se naprosto mýlíte."

Stephen Miller: "Soudci vydali všeobecné prohlášení, jímž šli daleko za svou moc. (...) Toto je ideologický konflikt. Mezi těmi, kdo jsou přesvědčeni, že bychom v této zemi měli mít hranice a kontrolu, a těmi, kdo jsou přesvědčeni, že žádná kontrola by neměla existovat. (...) Toto bylo uchvácení moci. Důsledkem toho ale je, že naši protivníci, média a celý svět brzo uvidí, až začneme dál jednat, že moc pana prezidenta ochraňovat naši zemi je velmi silná a nebude zpochybňována. (...) Jasné je, že pravomoci prezidenta v této oblasti jsou vrcholem exekutivní moci. (...) Budeme mít nezpochybnitelnou vojenskou sílu, jakou si nikdo ani nedovede představit. (...) Máme tu prezidenta, který udělal za tři týdny toho víc, než co udělala většina prezidentů za celé své funkční období. (...) Výrok, že stojíme bok po boku se svými spojenci a to, že se oba muži objevili v záběrech vedle sebe, vyslalo signál celé planetě Zemi, jemuž v Severní Koreji rozumějí. (...) Vystoupím v jakémkoliv pořadu a budu to opakovat stokrát, pan prezident Spojených států má stoprocentně pravdu!"

Tým odborníků v televizi MSNBC:

Šok a ohromení ve studiu:

Není to ani legrační...

Panebože... Je to daleko horší, než jsem myslel.

Je to daleko horší...

Wow!!

Mezitím v Absurdistánu 17:

Mladí muži ministra obrany, havárie politiků a snaha přepsat minulost

14. 2. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Mnoho mých čtenářů, včetně některých Čechů, mi posílá odkazy na nedávné události v Polsku. Žádají mě, aby se o nich zmínil v tomto svém seriálu, anebo se ptají, "proč jsem se nezmínil o tom či onom". Odpověď je jednoduchá: Já to všechno nejsem schopen zaznamenat.

Samozřejmě, v Polsku se děje mnoho věcí. Mohl bych například psát o přednáškách Jarosława Kaczyńského. Tento člověk, který až donedávna používal bankovní účet své matky, člověk, který je naprosto izolován od normálního života a cestuje všude limuzínou s kouřovými skly v oknech, hlídanou bývalými příslušníky námořních jednotek, muž, který nikdy nevedl žádnou firmu, a nikdy nepracoval v soukromém sektoru, jezdí na univerzitu faráře Ryzdyka přednášet o ekonomii. Vysvětluje, že nejdůležitější věcí je stát a když si někdo stěžuje, jak obtížné je v Polsku podnikat v důsledku chaotických změn v zákonech, které provádí vláda strany Právo a spravedlnost, musí to být špatný podnikatel a měl by si najít jiné zaměstnání. Celé je to naprosto absurdní, a to je jen jedna z mnoha událostí. Ale kdybych měl psát o všech absurdnostech, které se dějí v Polsku, musel bych tyto články psát denně, ne jednou týdně.

Prahu opět dusí smog, ANO odmítlo chránit zdraví Pražanů

14. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Strany zelených

Na dnešní Radě hl. města Prahy jsme požadovali stanovení opatření v reakci na vyhlášení smogové situaci, radní za hnutí ANO včetně paní primátorky tento návrh odmítli. Zdraví Pražanů je nejspíš pod rozlišovací schopnost nejsilnějšího klubu v zastupitelstvu.

Prohraje Merkelová volby?

14. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Podle průzkumu veřejného mínění, který publikuje německý deník Bild v úterý, získají tři levicové strany v Německu "poprvé za dlouhou dobu" zřejmě dostatečné množství hlasů na to, aby svrhly v zářijových volbách křesťanské demokraty a kancléřku Angelu Merkelovou.

Tři levicové strany měly sice dostatečné množství hlasů na vytvoření volební koalice v posledních volbách v roce 2013, avšak rozhodly se nespojit, protože němečtí sociální demokraté byli proti koalici s ultralevicovou stranou Die Linke. Pak podpora pro levicové strany až do nynějška poklesla.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění by nyní sociální demokraté získali 31 procent hlasů, křesťanští demokraté 30 procent, Die Linke 10 procent a Strana zelených sedm procent. Celkem by tedy tři levicové strany získaly 48 procent voličských hlasů.

CDU a bavorská CSU by získaly 30 procent, svobodní demokraté (FDP) 5 procent a ostatní menší strany by skončily pod pětiprocentní hranicí.

Kanadský premiér Justin Trudeau v Bílém domě: Dále budeme přijímat imigranty a uprchlíky

14. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Justin Trudeau při tiskové konferenci v Bílém domě s Donaldem Trumpem: "Zároveň budeme dál praktikovat svou politiku otevřenosti vůči imigraci a vůči uprchlíkům, aniž bychom ohrozili naši bezpečnost. A částečně je důvodem, proč jsme byli v minulém roce úspěšní s touto svou politikou, kdy jsme přivítali v Kanadě téměř 40 000 syrských uprchlíků, protože to koordinujeme se svými spojenci, se Spojenými státy i státy po celém světě a tím dokazujeme, že bezpečnost je pro nás důležitá a dál se o ni staráme."

Trump prý dohodu NAFTA "jen mírně upraví"

14. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump řekl kanadskému premiéru Justinu Trudeaovi, že vzájemné obchodní styky v hodnotě 545 miliard dolarů "budou jen mírně upraveny".

Na tiskové konfrenci ve Washingtonu, Trudeau, zastánce volného obchodu, pomoci uprchlíkům a feminismu, a Trump, ochranář, který chce uzavřít americké hranice, zdůraznili své "hluboké sdílené ekonomické zájmy".

Niedermayer kontra Babiš

13. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pan Luděk Niedermayer, který včera v Otázkách V. Moravce mluvil podle mého názoru velmi rozumně, korektně a zejména kompetentně, bohužel není přední český politik a není hlavní představitel nějaké „tradiční politické strany“. Jedině osobnosti jeho typu mohou ovšem těmto stranám vrátit důvěru voličů. Řekl v pořadu klíčovou věc: finanční správa není bezmocná proti tzv. daňové optimalizace pomocí korunových dluhopisů a může, pokud se jí podaří zjistit, že tyto dluhopisy byly zneužity k neplacení daní, tuto daň zpětně vybrat.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Brexit není nejhorší. Rostoucí obavou Evropy jsou rozkládající se demokracie na východě

13. 2. 2017

čas čtení 6 minut


31. ledna, během podezřele tajného jednání, rumunská vláda přijala dvě nařízení měnící trestní zákoník. Opatření byla okamžitě mnoha lidmi považována za zmatený pokus dekriminalizovat některé korupční činy, přičemž hlavní prospěch kynul politikům vládnoucí strany. Ještě v noci vypukly pouliční protesty, které vyvrcholily minulou neděli největší demonstrací od pádu komunismu, napsal v Guardianu profesor Jan Kubík.

Některé ruské deníky jsou v deziluzi ohledně Donalda Trumpa

13. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

"Zeď v hlavě Donalda Trumpa" - to je titulek v pondělním vydání ruského listu Moskovskij komsomolec. Je to článek, který je vůči americkému prezidentu velmi kritický. Cituje americké psychiatry, že Donald Trump je "maligní egomaniak". Poskytují důkazy, například jeho strategii vyhledávání obětních beránků, deportace celých skupin lidí, považovaných za nebezpečné, včetně imigrantů a náboženských menšin, jeho pronásledování a výsměch oponentů a kritiků a kult osobnosti silného vůdce, který je atraktivní pro strach a zlost. Článek dál poukazuje na to, že se Trumpovi během dvou týdnů podařilo ve své zemi vyvolat ústavní krizi a postavit proti sobě celý svět. "Kde je záruka," ptá se list, "že tento politik, podporující jednoduchá řešení bez politické imaginace, avšak s kultem silného vládce, neudělá ve své politice vůči Rusku a Vladimíru Putinovi obrat o 180 stupňů?" List Nezavisimaja gazeta zdůrazňuje, že v Americe není proti Trumpovi jen většina Demokratů, ale také mnoho Republikánů. A list dospívá k tomuto závěru: "Je nyní jasné, že Trump čelí na své složité cestě k změnám závažným překážkám. A i když se to může zdát podivné, největší překážkou je on sám." Pondělní Novaja gazeta zdůrazňuje, že žádný jednotlivý prezident nemůže být mocnější než ústava." Avšak Donald Trump má stále ještě množství podpory od prokremelského tisku, například od deníku Izvestia, tkerý dnes Trumpovy kritiky kritizuje a píše toto: "Amerika dosud nikdy nezažila takovou vlnu diskreditace legálně zvoleného prezidenta. Možná, že se počítá s tím, že Trumpovi rupnou nervy a že se vzdá a prohlásí, že rezignuje. Ale kdo by na tom vydělal? Amerika, anebo docela úzká, ale mocná část americké elity, která prosazuje cíle, které jsou známé jen jí? Je tohle skutečně demokracie?"

Ruská státní televize mění svůj postoj k Trumpovi

13. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Drobná změna v postoji ruské státní televize k Trumpovi, píše reportér BBC Steve Rosenberg. Stále ještě žádná kritika, ale více zesměšňování. Zmínky o satirických scénkách v televizi v pořadu Saturday Night Live, trapné potřásání rukou s japonským premiérem.

Leonid Ragozin: Pro Kreml je Trump výborný jako spojenec, výborný i jako karikatura Američana. Jednoho dne bude i výborným bezmocným nepřítelem. Výhra, výhra, výhra.

V Rumunsku pokračují masové protesty už třináctý den

13. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Davy požadují, aby vládní "zloději" odstoupili

Desetitisíce lidí požadovaly na demonstracích v Bukurešti, aby vláda odstoupila, přestože už rezignoval ministr spravedlnosti. Demonstranti obviňují vládu, že se pokusila změkčit protikorupční zákony.

Existující protikorupční zákony však rumunské soudnictví v mnoha případech aplikuje brutálně a nespravedlivě, takže ve vězení končí spousta nevinných lidí. Protestující veřejnost však tento stav věcí uspokojuje, poukázala společnost BBC.

Modlitba k bankovní radě

13. 2. 2017 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty


Opakovaná rozhodnutí bankovní rady Národní banky mi připadají jako slovo boží z Olympu. Bohu se zachce a vypustí na hříšné pozemšťany blesky, nemoci či všelijaké příšery. A lidé čekají, zda se božstva uklidní, zda jejich hněv pomine. Raději se modlí.

Lidi, kteří se "bojí uprchlíků", nemá cenu přesvědčovat statistikami, že jsou neškodní

13. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Pravděpodobnost, že zahynete v teroristickém útoku spáchaném uprchlíkem, je 1 ku 3,64 miliardám.

Média a politikové musejí prezentovat uprchlíky jako lidské bytosti, nikoliv jako cizince bez tváře.

Loni zpracoval pravicový americký Cato Institute statistiky o možných teroristických hrozbách. Výsledky vedou k vážnému zamyšlení, píše Gillian Tett v deníku Financial Times.

Vražedné teroristické útoky spáchali od roku 1975 na americké půdě jen tři uprchlíci a všichni to byli Kubánci, vpuštění do země předtím, než Zákon o uprchlících z roku 1980 zavedl jejich přísnější prověřování.

Z dat za poslední čtyři desetiletí vyplývá, že pravděpodobnost, že zahynete v teroristickém útoku spáchaném uprchlíkem - jakéhokoliv vyznání - je v každém roce 1 ku 3,64 miliardám. Je to také miniaturní nebezpečí, ve srovnání s domácími zbraněmi a automobilovými nehodami, které každoročně usmrtí 13 000 a 38 000 Američanů.

Národní muzeum? It just sucks

13. 2. 2017 / Jan Molič

čas čtení 5 minut


Dojmy zahraničních turistů z naší Matičky měst bývají různé. Když však můj známý prohlásil, že Národní muzeum "just sucks", přimělo mě to napsat krátkou úvahu na toto téma.

Balkanizaci EU můžeme ještě zastavit

13. 2. 2017

čas čtení 4 minuty


Zakládající země EU dlouho představovaly svou unii evropských států jako příběh politického, ekonomického a historického úspěchu. Ale odvrácená strana tohoto slučování je příliš často ignorována - a to stále více ohrožuje budoucnost evropského projektu, napsal Dragoslav Dedovic.

Trumpa po třech týdnech už "nebaví prezidentování"

12. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Spojenci nového prezidenta svědčí, že je Trump překvapen, že se stát nedá řídit jako firma

Být prezidentem je obtížnější, než si Donald Trump myslel. Jeho poradci a stoupenci svědčí o tom, že je Trump silně frustrován tím, jak složité je řídit obrovský federální administrativní systém.

Více než dvacet lidí, kteří s Trumpem v týdnech od jeho inaugurace trávili čas, hovoří o tom, že jeho nálada se pohybuje mezi překvapením a vztekem, vzhledem k tomu, že čelí při svém rozhodování množství překážek, ať jde o odklady v Kongresu při schvalování členů jeho vlády, anebo o blokaci jeho agresivních iniciativ americkým soudnictvím, anebo o prozrazování informací z Bílého domu.

Uprchlické ženy a děti terčem bití a znásilňování od pašeráků ve francouzském Dunkirku

12. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Ženy a děti jsou znásilňovány pašeráky lidí v uprchlickém táboře v severní Francii. Dokumentace o tom je součástí podrobného svědectví shromážděného v nové žalobě proti britské vládě, která odmítá přijmout uprchlické děti bez rodičů.

Ve velkém uprchlickém táboře v Dunkirku je běžné sexuální násilí a ženy a děti jsou nuceny k sexu s pašeráky lidí za přikrývky, jídlo nebo nabídku cesty do Británie.

List El Nacional v Dominikánské republice si spletl komika Aleca Baldwina s Donaldem Trumpem

12. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

List El Nacional omylem publikoval fotografii amerického herce Aleca Baldwina ve světlevlasé paruce namisto Donalda Trumpa. Baldwin hraje Donalda Trumpa ve sžíravých, vysoce populárních satirických scénkách televizního pořadu Saturday Night Live:

Trump a Bannon v Bílém domě ZDE

Trump u televizního Lidového soudu: ZDE

Tiskové konference Trumpova tiskového mluvčího Seana Spicera ZDE ZDE

Komentátoři poukazují na to, že příchod Donalda Trumpa do Bílého domu vedl k neobyčejnému rozkvětu americké televizní satiry.

Zdroj ZDE

Czech Republic: As if the American government advertised on Breitbart News...

11. 2. 2017

čas čtení 5 minut

The Czech Trade and Industry Ministry, headed by Jan Mládek from the Social Democratic Party, has paid 165 000 crowns (6500 US dollars) to advertise on the widely read, extreme right wing website Parlamentní listy. This sum of money will pay for ten PR articles and three interviews with top ministry officials and several PR photographs.

Media specialists warn that Parlamentní listy, a website which is very similar to the American website Breitbart News, uses methods which are in direct contradiction with the rules of journalism. "The authors use emotional language and manipulative techniques and every fifth published article expresses negative emotions," says Petra Vejvodová, an expert on propaganda from Masaryk University in Brno.

The emotionally manipulative articles published on Parlamentní listy often produce waves of hate speech from its readers. As a result of articles published on Parlamentní listy, Czech pro-refugee activists Eva Zahradníčková has received many death threats, both by email and by telephone. Britské listy journalists Daniel Veselý and Jan Čulík are also regularly receiving hate mail and death threats from Parlamentní listy readers. Some of the death threats against these two journalists have been published on the Parlamentní listy readers' forum.

Czech public service radio has compiled a list of one hundred most frequently shared fake news items (i.e. news items that cannot be verified) on social networks in the past year. 3 fake news articles, published by Parlamentní listy, are in the top ten of this list. Of the one hundred most frequently share fake news items on social networks, 35 have been published by Parlamentní listy.

Jsem židovka. Nevidím rozdíl mezi třicátými lety a dneškem. Je to stejná trajektorie

12. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

V sobotním diskusním pořadu rozhlasu BBC Any Answers mě ohromila jedna telefonující posluchačka, která přesně definovala problém naší doby. Děsivé je, jak přesně platí tento popis i na Českou republiku, poznamenává Jan Čulík a dodává: Mrazí mě z toho, jak přesná je to analýza:

Moderátorka: Carol Hedges nám telefonuje z Lutonu v Bedfordshiru, dobré odpoledne.

Carol Hedges: Dobré odpoledne. Poslouchám všechny ty komentáře. Můj původní email pro vás byl ve skutečnosti k té otázce, zda je Trump fašista a co se vlastně děje. Ráda bych obě věci spojila. Protože poslouchám všechny ty komentáře, z obou stran, a z mého hlediska, pro mě je to důkazem, jak se změnily naše postoje vůči skupinám lidí a lidem. Když se podíváme na tu trajektorii, na které teď jsme... Já jsem židovka. Moji prarodiče zahynuli v Osvětimi. Odmítli utéci z Německa, protože si mysleli, že Němci jsou civilizovaní lidé, kteří Hitlera prohlédnou a prohlédnou všechnu tu politickou manipulaci, k níž v Německu docházelo. Tak zahynuli.

A to, čeho já jsem teď svědkem, a co slyším od lidí a co teď každý den čtu na Twitteru, to je stejná trajektorie. Protože máme jízdu vůdců, jako je Trump, Mayová v naší zemi, kteří všichni slibují, že učiní naši zemi znovu velikou a zachovají naši suverenitu a naši totožnost. A zároveň jsme svědky toho, jak se některým skupinám lidí, některým menšinám ve společnosti nenápadně připisuje vina. V éře mých prarodičů to byli židé. Dnes to jsou muslimové, migranti, občané Evropské unie, uprchlíci. A teď se nám nenápadně slibuje, že jakmile tyto lidi z naší země odstraníme, anebo jim zabráníme, aby do naší země přicházeli, jakýmsi záhadným způsobem bude obnovena naše někdejší sláva a prosperita.

A také jsme svědky toho, že naši politikové, vidíme to u konzervativní ministryně vnitra Amber Ruddové, a bulvárnější tisk, odmítají jasně promluvit a jasně odsoudit útoky na menšiny a xenofobii.

Nevidím žádný konkrétní rozdíl mezi Německem ve třicátých letech a tím, co se děje dnes. Jsme obětí sémantické maniupulace. Máme nyní alt-pravici, máme alt-fakta a máme alt-pravdu. A myslím, že to, co se dnes děje, je alt-fašismus.

Máme dnes určitý druh myšlení, jde o snahy lidi segregovat, rozdělovat je do rasových nebo do náboženských skupin. Snahy démonizovat tyto lidi a připisovat jim vinu za všechny problémy, s nimiž země zrovna zápolí. Ve společnosti začíná mezi lidmi převládat alt-fašistický postoj.

Zdroj v angličtině (audio) ZDE (od minuty 12.30)

Edward Snowden: "Je to důkaz, že nejsem špion"

11. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Whistleblower Edward Snowden reagoval na nepodloženou zprávu amerických CBS News, že ho prý Rusko chce vydat do USA jako "dar Trumpovi", argumentací, že to prý potvrzuje, že není špion.

"Konečně nevyvratitelný důkaz, že jsem nikdy nespolupracoval s ruskými výzvědnými službami. Žádná země neobchoduje se špiony, protože by se ostatní obávali, že jsou hned na řadě jako další."

Snowden reagoval na zprávu televize CBS, podle níž americké výzvědné služby dostaly signály, že Rusko chce Snowdena předat do USA, aby posílilo Trumpův přátelský postoj vůči Moskvě. Trump se vyjádřil, že Snowden je "zrádce" a "špion", který si zaslouží být popraven.

Zpráva je založena na dvou anonymních zdrojích z americké výzvědné komunity. Deník Guardian nebyl schopen ji nezávisle ověřit. Snowdenův právník v ACLU Bew Wizner sdělil televizi NBC, že nemá žádné informace o údajných plánech navrátit Snowdena do USA.

Zdroj v angličtině ZDE

Skotská vláda financuje začlenění syrských lékařů mezi uprchlíky do tamějšího zdravotnictví

11. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Částkou 160 000 liber se rozhodla skotská vláda financovat jazykové kurzy, doplnění kvalifikace a získání informací o britském státním zdravotnictví pro lékaře mezi syrskými uprchlíky a uprchlíky z jiných zemí, aby poté, co se seznámí se strukturou, kulturou a etikou britského zdravotnictví, v něm mohli začít co nejdříve pacovat.

Skotská vláda doufá, že syrští lékaři využijí svých dosavadních profesních zkušeností, aby se stali "cenným přínosem pro státní zdravotnictví ve Skotsku". Syrští lékaři však se budou muset podrobit britským lékařským zkouškám a budou muset mít dobrou znalost angličtiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump "možná podepíše nový exekutivní příkaz"

11. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Zmatek vznikl v pátek večer ohledně postoje Trumpovy vlády vůči jeho zákazu vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí, který pozastavilo několik amerických soudů. Trump se v letadle na Floridu vyjádřil reportérům, že "možná podepíše úplně nový exekutivní příkaz", a to možná v pondělí nebo v úterý. Jeho účelem prý budou "nová bezpečnostní opatření".

Jeden činitel v Bílém domě řekl tiskové kanceláři Reuters, že Trump se rozhodl nejít s odvoláním proti pozastavení jeho nedávného zákazu k americkému Nejvyššímu soudu. O několik minut později citoval Washington Post šéfa štábu Bílého domu Reince Priebuse, že vláda "zkoumá všechny možnosti včetně Nejvyššího soudu".

>

Podrobnosti v angličtině ZDE

Fake news: Na Filipínách je to stokrát horší než v ČR. Přijde to i do Evropy?

10. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V seriálu týkajícím se Fake News přinesly Channel Four News v pátek večer děsivou reportáž z Filipín, kde se bezostyšně a otevřeně používají lživé zprávy k diskreditaci oponentů prezidenta a vládní politiky - a ono to funguje, protože, jak vysvětlil vládou komerčně najímaný pracovník PR, který bez problémů přizná, že se spolupracovníky provozuje stovky lživých facebookových účtů, "lidé mají tendenci chovat se stádovitě".

Na Filipínách není vulgární internetové trollování jen legální, ale vládní struktury ho systematicky zneužívají k podpoře své politiky. Armády trollů pomohly prezidentu Dutertemu dostate se k moci a stejných špinavých metod používají i jeho političtí odpůrci.

Jde o úmyslnou kontrolu mozků občanů, protestuje opoziční politička. Lživou vládní propagandu za peníze šíří i populární rockové zpěvačky. Prezident Duterte na Filipínách vyvraždil tisíce lidí, obviněných z šíření narkotik. Nikdo proti tomu neprotestuje.

Na Filipínách fungují armády vysoce efektivních a agresivních internetových trollů, kteří zastrašují veškerou opozici.

Nejenergičtější Duterteho oponentka, senátorka Leila De Lima, dostala v jediném dni vlnu dva a půl tisíce sprostých emailů a telefonátů včetně vyhrožování smrtí. Je obětí velkého množství běžně zveřejňovaných falešných zpráv. Mimo jiné je v nich lživě obviňována, že přijímá platby od šéfů mafie prodávající drogy a že se nechala nafilmovat při sexuálním aktu se svým řidičem. To o ní veřejně tvrdí i prezident Duterte, že se mu nad tím "zvedá žaludek".

Filipínci používají sociálních sítí nejintenzivněji na celém světě. Hranice mezi seriozním zpravodajství a fake news v této zemi zmizela.-

Videoreportáž z Filipín na toto téma ZDE

Britská vláda ze vzdala plánu, že by Trump promluvil v Dolní sněmovně

10. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Státní návštěva Donalda Trumpa se bude konat během prázdnin v britském parlamentě, aby se Trump vyhnul urážce od britských poslanců poté, co předseda Dolní sněmovny John Bercow v minulých dnech vyloučil, že by dovolil Trumpovi pronést projev v Dolní sněmovně.

Masifikace vzdělávání není primárním důvodem rozpadu racionálního diskursu

Nejlépe, kdyby lidé vzdělávací systém vůbec neopouštěli

10. 2. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Hodně lidí na vysokých školách neznamená nutně hrozbu destrukce racionality. Naopak, může jít o určitou prevenci. Berme vážně návrh na to, aby se lidé povinně vzdělávali do 25 let. Ideální by bylo, kdyby vzdělávací systém vůbec neopouštěli. Samozřejmě ne pod tlakem, ale naopak na základě určitého stimulu. Vývoj směřuje k tomu, že společnost bude muset řešit problém s nepotřebnou lidskou činností a pokud nemá dojít na konflikty z naprosté existenciální bezradnosti zvětšující se skupiny od narození bezprizorných, je třeba jim dát smysl života. Občanská mzda v kombinaci s permanentním vzděláváním je možné řešení.

Orbán: Pomůžeme uprchlíkům z Holandska a z Francie

10. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Orbán pomůže lidem prchajícím před hrůzami života v Holandsku a ve Francii, ale ne těm, kteří si žijí pohodlným životem v Sýrii. Orbán dosahuje extremní idiocie.

Orbán: "Maďarsko pomůže skutečným uprchlíkům: Holanďanům, Francouzům, zděšeným politikům a novinářům, těm, kteří chtějí nalézt svou ztracenou Evropu."

Zuřivost proti rozhodnutí britské vlády zrušit příslib přijetí 3000 dětských uprchlíků sílí

10. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Británie pošpinila svou hrdou historii pomáhání dětským uprchlíkům

V Británii roste nátlak na premiérku a na ministryni vnitra, která zrušila projekt na přijetí 3000 dětských uprchlíků z Evropy po příchodu pouhé desetiny z nich.

Theresu Mayovou za toto rozhodnutí zkritizoval arcibiskup canterburský i rostoucí počet konzervativních poslanců.

Arcibiskup canterburský Justin Welby konstatoval, že je "zdeprimován a šokován" rozhodnutím omezit projekt lorda Dubse, který přišel v rámci Wintonova Kindertransportu jako dítě do Británie z Československa ve třicátých letech, podle něhož měla Británie přijmout 3000 dětských uprchlíků.

Ke kritice se připojila celá řada konzervativních i labouristických poslanců, stejně jako pracovníci humanitárních organizací.

Mé (ne)reálné přání do budoucna

10. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Rád bych poděkoval Britským listům, které zprostředkovaly na svých webových stránkách zajímavou a podnětnou čtenářskou diskuzi na téma Proč je dnes mezi lidmi v ČR tak populární nenávist?

Se všemi názory a argumenty,které zazněly naprosto souhlasím, píše Petr Huďa z Jihlavy.

Jsem běžný občan-dělník.Moje osobní zkušenost v debatách mezi lidmi, se kterými nejčastěji přicházím osobně do styku na téma uprchlická krize a fungování EU, je obdobná, jakou autoři popsali. (Na věku,vzdělání,sociálního postavení či třídy nezáleží).

Dlouhodobě mimo jiné pomocí internetu přeposílám svým příbuzným a přátelům články, které vycházejí jak v Britských listech tak Deníku Referendu či A2larmu.

Tyto internetové české deníky považuji za nejlepší a nejserioznější zpravodajské a publicistické weby,co zde máme. Svými články nejvíce oslovují humanisticky a levicově kritické čtenáře.

Věkem patřím mezi střední generaci. Mám takové (ne)reálné přání. Za svého života se dožít toho,že nejvíce sledovaná média mezi Čechy budou právě takové Britské listy, Deník Referendum a A2larm,nebo jim podobné deníky, které je v budoucnu nahradí. Parlamentní listy a weby typu Nová republika, nebo Vlastenecké noviny časem budou okrajovým čtenářským zájmem malé skupiny Čechů.Jsem toho názoru,že to bude pozitivní signál. Něco se ve společnosti pohnulo k lepšímu a dá se na tom stavět. Reálná hrozba novodobého fašismu se tím stane minulostí.

Pochopitelně bude hodně záležet i na dalším politickém a ekonomickém vývoji v EU a ve světě.Zejména ve Spojených státech bude zajímavé sledovat,kdo současného amerického prezidenta Trumpa po příštích prezidentských volbách nahradí. To všechno ovlivní další život v ČR.

Strach z migrantů a terorismu jako únik od reálných problémů

10. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Lidé v České republice se prý bojí zejména migrace a terorismu, tedy něčeho, co tu není. Není přitom vůbec pravděpodobné, že bychom i při celoevropském systému kvót měli někdy u nás větší počet migrantů nebo teroristických útoků než v Německu nebo Rakousku, což jsou země, které nás výrazně překonávají životní úrovní.

Kupodivu nevidíme na prvním místě strach z toho, co nám reálně hrozí, totiž že ani za 20 nebo 50 let nedoženeme západní Evropu v úrovni mezd, ve fungování veřejné správy, v průhlednosti politiky, ve kvalitě justice, v znečištění ovzduší, které ročně v ČR způsobuje tisíce předčasných úmrtí, apod.

Masifikace vzdělání kvůli zisku zdiskreditovala standardy racionální debaty. Vinit "intelektuály" je jen laciný alibismus

10. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Můžete se týdny a měsíce rétoricky zabývat další údajnou "zradou vzdělanců", abych si vypůjčil letitý titul Juliena Bendy. Jenomže všeobecné zdiskreditování standardů racionální debaty neponechává pro "komunikaci s veřejností" na racionálním základě prakticky žádný prostor. Zabraly jej totiž reklama a marketing.

Intelektuálové neumějí mluvit s obyčejnými lidmi

10. 2. 2017

čas čtení 8 minut

Velmi se mi líbil Váš článek Jak Karel Čapek varoval před Donaldem Trumpem, píše Markéta Kalivodová. Zajímalo by mě, jak si Vy vysvětlujete (pokud tedy) onu nečinnost nebo neschopnost intelektuálů/elit mluvit s občany a vysvětlovat jim fakta. Já Vám, s dovolením, z (velké) úspory času přepošlu email, který jsem na to samé téma poslala jednomu diskutérovi (totožnost je pozměněna, nejmenuje se Jakub:).

Právě jsem dočetla článek pana Čulíka "Jak Karel Čapek varoval před Donaldem Trumpem". Pan Čulík v něm cituje: "Chtějí válku, protože jsou pro ni vychováváni. Nikdo je nevychovává pro mír" a v tomto já vidím alfu a omegu současného problému (vysvětlím níže). Pan Čulík dále píše: "To je klíčový výrok této Čapkovy hry. Demokracie nemůže fungovat, pokud bude zlikvidován racionální veřejný dialog na základě věcných a ověřených faktů. Pokud veřejnou sféru převezmou manipulátoři, demagogové a prodavači fake news." Ale kdo má onen racionální veřejný dialog vést (ve smyslu řídit)? Pan Čulík píše: Čapek Galénovou smrtí argumentuje, že intelektuálové, lidé schopní kritického myšlení mají odpovědnost. Musejí s občany mluvit a vysvětlovat jim fakta. Pokud to nedělají, nebo nejsou toho schopni a převládne lživý Donald Trump, svět končí sebevraždou."

OSN požaduje naléhavou humanitární pomoc pro válkou vyvolaný hladomor v Jemenu

9. 2. 2017

čas čtení 2 minuty



"Katastrofální a rychle se zhoršující." Tak OSN charakterizuje situaci v Jemenu. Varuje, že země je na pokraji hladomoru. Po dvou letech války, kdy tam Saúdskou Arábií vedená koalice, která bombarduje vzbouřence z kmene Huthi, ve snaze obnovit předchozí vládu, přivedla zemi na pokraj katastrofy. 12 milionů lidí je ohroženo smrtí hladem. OSN nyní žádá svět, aby poskytl dvě miliardy dolarů na potraviny a naléhavou pomoc.

Je to skrytá katastrofa v zapomenuté válce. Hladomor ohrožuje miliony lidí, varuje OSN a apeluje na světové vlády, aby poskytly dvanácti milionům lidí v Jemenu potraviny.



Stephen O´Brien, OSN: "Pokud nedojde k okamžité akci, a navzdory pokračujícímu humanitárnímu úsilí, v roce 2017 je hladomor opravdovou možností. Podvýživa je široce rozšířená a roste děsivým způsobem."



Reportér Krishnan Guru-Murthy, Channel Four News: Když jsem loni v létě Jemen navštívil, už tam byly známky blížícího se hladomoru. Děti jako Asam, které zemřely hladem, protože jejich matky byly natolik podvyživené, že je nemohly kojit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2017

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V lednu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 64 488.51  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 049 Kč. 

Zůstatek byl koncem ledna  2017 186 000.31 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20773