Rakousko chce snížit nezaměstnanost povinným vzděláváním do 25 let

7. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Rakouský kancléř Christian Kern oznámil ambiciózní plán na vytvoření 200 000 pracovních míst do roku 2020, který má snížit rostoucí nezaměstnanost.


Kancléř sdělil televizi ORF, že plán by měl vést k plné zaměstnanosti. Naznačil také, že jedním ze způsobů jak zvýšit šanci na získání práce by bylo zvýšení věku pro povinné vzdělávání na 25 let - což je krok, který se může ukázat jako nepopulární.

V současnosti musí mladí lidé absolvovat povinné vzdělávání do 18 let, a to buď na středních školách, nebo v učebních oborech. Kern dodal, že si přeje vytvořit více příležitostí pro vzdělávání dospělých.

Kancléř připustil, že nedávný vzestup počtu přistěhovalců a uprchlíků je výzvou pro trh práce, ale řekl, že vláda se soustředí na snižování počtu přistěhovalců a chce dosáhnout "zvládnutelného rozsahu", přičemž prioritou má být integrace.

Když byl dotázán na svou budoucnost, kancléř prohlásil, že důvěřuje v setrvání v úřadě po dalších deset let, nicméně není podle něj zdravé, aby kdokoliv zůstával u moci déle než dvě funkční období.

Politolog Peter Filzmaier odmítl kancléřovo prohlášení ohledně vytvoření 200 000 míst jako "populismus". Podle něj jde o laciný předvolební slib, přičemž vládní socialisté v roce 2018 nemusí udržet většinové postavení v koalici.

Filzmaier dodal, že největší plus kancléře představuje fakt, že není tak nepopulární jako jeho předchůdce Werner Faymann. Nicméně velkou výzvu může představovat hledání koaličního partnera po příštích volbách.

Od roku 2008 rakouské politice dominuje koalice socialistů a lidovců ve velké koalici. Obě strany mají rozhodující vliv od konce II. světové války, ale jejich podpora mezi voliči v posledních letech klesá.

Ultrapravicoví Svobodní využívají rostoucí nespokojenosti s přistěhovalectvím, když vloni do Rakouska přišlo 90 000 žadatelů o azyl. A vláda obou stran je také spojována s rostoucí nezaměstnaností, když Rakousko ztratilo postavení evropské země s nejnižším podílem lidí bez práce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8415

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2016