Je rok 2026

4. 6. 2016

čas čtení 5 minut

Je rok 2026. Uplynulo deset let od té doby, co Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie. V Londýně pořádá premiér z euroskeptické strany UKIP oslavy desátého výročí "referenda o suverenitě", píše Natalie Nougayrède.

Evropská unie se rozpadla. Většina Evropy je nyní čínské Jednotné pásmo nové Hedvábné stezky, v jehož rámci se budují infrastrukturní projekty po celé Eurasii. Avšak to neznamená, že je Evropa stabilní. Stala se prostorem geopolitického soupeření. Rusko prosadilo v mnoha zemích svůj vliv a tajně se obává rostoucího vlivu Číny. Řecko se spojilo s Ruskem v nově vytvořené Ortodoxní unii, v projektu, který je charakterizován jako "kulturní a duchovní civilizace". Přidalo se i Bulharsko.

Francouzská prezidentka Marine Le Penová se připravuje na své znovuzvolení do prezidentského úřadu. Dostala se k moci roku 2022 na základě protiglobalizačního a protiimigračního programu. Rychle zorganizovala referendum o odchodu Francie z Evropské unie, čímž EU skončila.

Rozhovor Britských listů 60:

Tváří v tvář katastrofě musíme jednat, ale nemáme projekt

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Josefem Šlerkou, odborníkem na nová média z Karlovy univerzity, o dnešní politické situaci. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. června 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Stoupenci odchodu Británie z EU získali náskok 3 procent

5. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

V kategorii nerozhodných osob se nyní 47 procent kloní k odchodu z EU, zatímco 32 procent se kloní k setrvání v EU.

Občané se dělí podle sociální třídy, regionu a podpory politických stran. Bohatší chtějí zůstat v EU, starší lidé chtějí EU opustit. Mladí lidé jsou drtivou většinou pro setrvání Británie v EU, vládnou ale obavy, že nepůjdou hlasovat. David Cameron nyní zřejmě lituje, že zabránil šestnáctiletým a sedmnáctiletým Britům hlasovat v referendu, přestože měli ve Skotsku právo hlasovat v referendu o osamostatnění Skotska.

Jak na to opakovaně poukazují mnozí, drtivá většina argumentů stoupenců Brexitu je věcně chybná, jenže na veřejnost věcné argumenty nepůsobí. Jsou pro ni příliš složité, stoupenci Brexitu nevěří varování politiků, ekonomů a mezinárodních institucí, že odchod Británie z EU bude katastrofa, a rozhodují se na základě nevěcných emocí, případně opakují argumenty, které byly stokrát věcně vyvráceny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Desetitisíce Poláků znovu demonstrovaly proti vládě PiS a na podporu EU

5. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

V sobotu ve Varšavě znovu demonstrovaly desetitisíce Poláků proti ultrakonzervativní vládě strany Právo a spravedlnost. Demonstraci zorganizoval KOD, Výbor na obranu demokracie, a účastnili se jí i dva bývalí polští prezidenti. KOD odhadl počet účastníků na 50 000 polská policie na 10 000.

"Zahraniční televize" si vyžádaly inscenaci pomoci uprchlíků při úklidu po povodních

5. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Blíže nejmenované "zahraniční televizní týmy", které přijely na místo povodní v Německu pozdě, si údajně podle rakouského bulvárního listu Kronen Zeitung vyžádaly ve švábském městě Gmünd, aby se znovu inscenoval úklid po povodních především za účasti uprchlíků.

Uprchlíci ve Gmündu skutečně v minulých dnech při úklidu po povodních pomáhali, avšak nikoliv na tom místě, které si zvolily "zahraniční televizní týmy". Když to viděli místní lidé, došlo prý i na fyzické útoky proti televizním štábům. Rakouská televize se na natáčení naaranžovaných scén neúčastnila.

Podrobnosti v němčině ZDE

Bývalý premiér John Major varoval veřejnost, že aktivisté za Brexit lžou

5. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



Bývalý britský konzervativní premiér John Major varoval v neděli v televizi BBC britskou veřejnost, že jí aktivisté za odchod Británie z EU systematicky lžou. Zdůraznil, že je tím nesmírně rozhněván.

Major řekl, že se obává, že lidé budou hlasovat pro odchod Británie z EU na základě informací, o nichž je známo, že jsou nepravdivé. Citoval jako příklad podvodných informací, které šíří kampaň za odchod Británie z EU, tvrzení, že Británie "musí každý týden platit Evropské unii 350 milionů liber".

Major zdůraznil, že šéfové kampaně za Brexit Boris Johnson a Michael Gove "vedou kampaň, která je na hranici špinavosti". Major charakterizoval Borise Johnsona, bývalého primátora Londýna jako "dvorního šaška".

John Major pokračoval: "Oni uvádějí veřejnost v omyl neuvěřitelným způsobem. Šíří mezi britské voliče celou galaxii nepřesných a nepravdivých informací. A nesdělili nám, co se stane, pokud bychom hlasovali pro odchod z EU."

John Major předpověděl chaos, pokud dne 23. června bude Británie hlasovat za odchod z EU a varoval, že Británie v tom případě přijde "o obrovské množství státního příjmu prostřednictvím obchodu s Evropou". Dodal: "Všechny ty přísliby, jak se 'ušetřené' peníze budou moci investovat do britského státního zdravotnictví a jiné jsou upřímně řečeno slaboduché. Státní zdravotnictví je v rukou aktivistů za Brexit asi tak bezpečné, jako křeček v objetí hladového hroznýše."

Boris Johnson, interviewovaný v druhé části pořadu televize BBC, všechna tato obvinění odmítl a trval na tom, že to, co kampaň za odchod z EU tvrdí, je pravdivé.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Just take me to jail

Ali, ne Jágr

4. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Odvaha je riskovat ve 24 letech všechno: vztek deníků a televizních reportérů a milionů bílých Američanů, kteří vás vnímají jako veřejného nepřítele, když říkáte ne válce. 

Občané demonstrovali, aby jim televize Prima dále lhala

4. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Přestože bylo prokázáno nahrávkou z redakční schůze, že manažeři z televize Prima svým redaktorům nařizovali, co mají vysílat, jinak budou propuštěni, demonstranti se před televizí Prima razantně dožadovali pokračování této praxe:

Prototyp idiota současnosti

Fandím Primě

4. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Tento stručný a srozumitelný vzkaz nám napsal čtenář na FB. Myšlenkový vzorec, který obsahuje vše o dominantním diskursu současné české společnosti: selský, zemanský rozum, myšlení pervertované do podoby racionalizace nejnižší ubohosti, která se najednou vyjeví jako hrdost. Jásání nad úplným vlastním ponížením. Povýšení tuposti na princip nejvyšší. Konec civilizace ve dvou slovech a jedné osobě. Geniální, děkujeme.

Na pokraj Brexitu nás přivedly vlastní zlozvyky

4. 6. 2016

čas čtení 5 minut

V ČR demonstrují občané za právo poslouchat lži televize Prima. Avšak i v Británii se chovají občané jako blbci, a je to ještě vážnější. Zamýšlí se nad tím Martin Kettle:

Důvěřujme občanům, to si vždycky říkám. Víceméně, v dlouhodobé perspektivě, se vždycky nakonec chovají rozumně. O tom se musím neustále přesvědčovat, když britští voliči, což dělají často, zvolí vládu, pro kterou jsem nehlasoval. Ovšem referendum o odchodu Británie z EU není nic takového. Jeho dopad je daleko nebezpečnější. A síly jsou nebezpečně vyrovnané. Brexit může zvítězit.

Pokud k tomu opravdu dojde, se všemi chaotickými a nekoordinovanými důsledky pro celou Evropu i Británii, nebude to proto, že stoupenci Brexitu mají lepší argumenty: Absolutně nemají. Ani to nebude proto, že na jejich straně jsou fakta. Absolutně nejsou. Ani proto, že je jasné, co Brexit znamená: naprostý skok do tmy. Ani proto, že probrexitová kampaň je mistrovsky vedena: není.

2. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

4. 6. 2016

čas čtení 4 minuty



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z minulého týdne jsou ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Řekové zachránili u Kréty 340 lidí, jenže na lodi jich bylo 700...

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Stovky lidí zachránily v pátek řecké úřady z lodi, která se potopila v mezinárodních vodách ve vzdálenosti asi 100 km od ostrova Kréta. Řecké úřady uvedly, že zachránily 340 lidí a z moře vylovili sedm mrtvol. Mezinárodní organizace pro migraci konstatovala, že na lodi bylo 700 osob...

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bodláky Václava Duška

Každý den odvahu prý mnoho nestojí

4. 6. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Chybíš -li, vážený souputníku, v našem mrňavém bulvárním orloji, jako bys zemřel. Lid chce číst pohádky pro dospělé - neboť všední život jest nuda, nuda a šeď. Bulvárně tvořit není legrace. Ke všemu můžeš být v ohrožení, že jakýsi halama po tobě vztáhne spravedlivou pracku, ale nic není tak horké, jak se servíruje. Klídek. Vytrvat. Kam sáhneš, doslechneš, dohlédneš, hned máš téma ku zpracování. Vytáhne se příkladně prastará záležitost ohledně výběru jména. Dcerka známého uměleckého pišošvora se měla státi Stalinkou. Naštěstí se otecko nechal přemluvit, aby nešílel. Existují jedinci, co straší bulvarizací - jeminkote, žijeme ve světovém bulvárním kotli, kde se vaří med i jed a fronty hladových slintají nad poživatinami, nevídanými ve starých časech malinkatého bulvárku...

Další pozoruhodné fotografie Daniela Veselého z Izraele a Palestiny

3. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Palebná zóna:



Tak dom. Na letišti v Tel Avivu jsem dostal ještě větší sodu než jeden Palestinec z Jeruzaléma, který je na tohle zvyklej. Lhal jsem, že jsem byl jen v Jeruzalémě ( a to si klidně mohli čeknout můj foťák a bylo by zle), ptali se mě na lidi, se kterými jsem mluvil, co a kdy jsem přesně dělal, kdy jsem koupil tohle a tohle, kde jsem přesně bydlel, jak dlouho bla bla..Asi desetkrát mi projížděli věci, boty a hlavně pásek, esi v něm nemám nějakou bombu. Nakonec si mě ještě vytáhli z letadla. Uff, píše Daniel Veselý.

Jeho fotografická reportáž viz níže:

Setkání se skotskou premiérkou

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V pátek 3. června hovořil Jan Čulík o strategickém významu středoevropských studií na Glasgow University, jediném takovém centru ve Skotsku a jednom z mála v celé Británii, se skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou. Plně souhlasila s názorem, že v dnešní době, kdy střední Evropa destabilizuje Evropskou unii svým vzdorným protiuprchlickým postojem, je z bezpečnostních důvodů důležitější než kdy předtím, aby Skotsko mělo informace o tom, co se ve střední Evropě vlastně děje. Sturgeonová přišla na setkání s učiteli a studenty University of Glasgow s cílem se navzájem utvrdit o tom, jak důležité jsou pro skotské univerzity i pro zemi jako celek pokračující těsné svazky se zeměmi Evropské unie v rámci členství Skotska v EU. 

(Toto je fotografie, pořízená až několik minut PO rozhovoru.)

Řecké pobřežní hlídky zachránily stovky lidí u ostrova Kréta

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Více než 300 osob bylo v pátek zachráněno z potápějícího se člunu u ostrova Kréta. Vyloveny byly také tři mrtvoly, uvádějí řecké pobřežní hlídky.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci zahynulo za minulý týden ve Středozemním moři utopením více než 1000 osob. Celkem počet mrtvých dosáhl letos 2443 osob. Je jich o 34 procent více než za totéž období v roce 2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Moře vyplavuje mrtvoly uprchlíků v Libyi

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na libyjských plážích moře vyplavilo nejméně 85 mrtvol po týdnu, kdy se při pokusech překročit Středozemní moře utopily stovky uprchlíků

Nedaleko libyjského města Zuwara v západní Libyi vyplavilo moře na pobřeží nejméně 85 mrtvol uprchlíků, uvedl Červený kříž. Stovky migrantů minulý týden zahynuly utopením ve Středozemním moři.

Zdálo se, že většina mrtvých uprchlíků je ze subsaharské Afriky, avšak jejich mrtvoly byly částečně rozložené a nebylo jasné, kdy se utopili. Byly také nalezeny mrtvoly dvou dětí.

Letos překročilo Středozemní moře z Libye do Itálie už asi 40 000 migrantů. Odhaduje se, že příjem pašeráků lidí z převozu uprchlíků tvoří v severozápadní Libyi 30 až 50 procent tamějšího hrubého národního důchodu.

Podrobnosti v angličině ZDE

Amnesty International: Turecko není bezpečnou zemí pro uprchlíky

3. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropská unie musí s okamžitou platností zrušit své plány deportovat žadatele o azyl do Turecka na základě falešného předstírání, že je Turecko pro uprchlíky "bezpečná země", varuje v pátek organizace Amnesty International.

Žadatelům o azyl a uprchlíkům je v Turecku odpírána efektivní ochrana. Deportace uprchlíků z EU do Turecka podle dohody z 18. března 2016 by tak byla protizákonná a skandální.

Turecko nezvládá více než tři miliony uprchlíků na svém území. Žadatelé o azyl tam čekají dlouhá léta na zpracování svých žádostí o azyl. Během té doby nedostávají žádnou podporu ani přístřeší pro sebe ani své rodiny. I devítileté děti jsou tam nuceny pracovat, aby uživily sebe a své rodiny.

"Dohoda EU-Turecko o uprchlících je nezodpovědná a protizákonná, varoval John Dalhuisen, mezinárodní ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii. "Evropská unie zlovolně zkreslila situaci v Turecku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Human Rights Watch: Smrtící týden ve Středozemním moři

2. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Vládnou obavy, že se minulý týden utopilo ve Středozemním moři více než 880 žen, mužů a dětí. Zatímco pašeráci nesou přímou odpovědnost za to, že posílají přeplněné a plavby neschopné lodě z libyjského pobřeží i odjinud, evropské vlády nesolu morální a politickou odpovědnost za to, že nedělají víc, aby zabránily těmto strašlivým úmrtím, píše Judith Sunderland z Human Rights Watch .

Ti, kdo se minulý týden utopili, byli v první řadě lidské bytosti. Bez ohledu na to, zda prchali před chudobou nebo pronásledováním ve svých domovských zemích, nikdo z nich si nezasloužil zemřít. Bez ohledu na jejich národnost si zasloužili záchranu, lidské zacházení a zhodnocení jejich individuálních okolností včetně potřeb ochrany jako uprchlíci.

Francie do roku 2018 přijme 30 000 uprchlíků z Řecka

3. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


Francie oznámila, že bude měsíčně přijímat 400 uprchlíků z Řecka, přičemž v příštích dvou letech celkem přijme 30 000 osob. Tento krok je součástí dohody o přemístění uprchlíků, kterou členské státy EU podepsaly v roce 2015, ale jen málokterý ji provádí.

Rozhovor Britských listů 59:

Je, jak píše Blesk, inkluze "ďábelský antisociální program"?

27. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous s Klárou Laurenčíkovou, předsedkyní a spoluzakladatelkou České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání a předsedkyní vládního Výboru pro práva dítěte o inkluzi a rozmanitosti ve školách a v české společnosti. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. května 2016. 

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Evropa začíná experimentovat s univerzálním základním příjmem

3. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Zkušební projekty budou zahájeny ve Finsku a v Holandsku v roce 2017

Pro stoupence univerzálního příjmu je to nevyhnutelné. Vzniká svět, v němž roboti odstraní většinu pracovních příležitostí, i když nikoliv bohatství států. Proto by státy měly svým občanům platit základní příjem bez ohledu na jejich potřeby či požadavky.

Univerzální základní příjem je atraktivní pro levici i pro pravici. Pro levici slibuje odstranění chudoby a práci v nepříjemných zaměstnáních. Pravicoví libertariáni zase doufají, že to odstraní byrokracii a vytvoří jednoduchý, samostatný sociální systém.

V digitální ekonomice by to také lidem umožnilo koupit si nutné robotické technologické zařízení.

Nový středověk

3. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Zikmund Winter v knize Kuchyně a stůl našich předků (1892) zmiňuje stížnost cechu pražských nožířů z roku 1552, "že by tovaryšům čtyřikrát za den stravu dávati museli". O čtyři sta let později mí chudší prarodiče doma před dětmi zamykali chleba - a kdyby jim někdo přečetl Winterovy záznamy z "temného středověku", nejspíše by nevěřili. Řeč je ovšem - kromě jiného - o rozdílech mezi organizovanou a neorganizovanou námezdní prací.

Aftonbladet: Jedinou možností je nyní vyhodit vedení televize Prima

2. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Ve Švédsku vlastněná televizní stanice donutila reportéry, aby lhali o imigraci.

Firma MTG prošustrovala svou důvěru, pokud nebude jednat

Některá média  o imigraci záměrně lžou

V úterý informoval deník Dagens Nyheter, že česká televizní stanice Prima TV nutila pod výhrůžkou propuštění, aby její reportéři zobrazovali imigranty záporně.

Skandál byl odhalen v důsledku analýzy, kterou po mnoho měsíců prováděl server Hlídací pes, který také získal nahrávku ze schůze, kde vedení televizní stanice vysvětlovalo, jak budou redaktoři prezentovat uprchlickou otázku.

Během této schůze zdůraznila kromě jiných osob i šéfredaktorka TV Prima Jitka Obzinová, že "vždycky musíte prezentovat uprchlíky jako hrozbu" a požadovala, aby veřejnost byla neustále upozorňována, že je islám hrozbou společnosti.

Analýza serveru Hlídací pes také dokazuje, že zpravodajské hodnoty televize Prima se drasticky pozměnily a začaly být vůči uprchlíkům více záporné.

Televizi Prima vlastní švédská firma MTG, jejímž majitelem je rodina Stenbeckových. Ta vlastní známé mediální impérium, jehož součástí jsou některé nejznámější švédské televizní stanice, rozhlasové stanice a výrobní společnosti.

Firma MTG i holdingová společnosti Kinnevik byly už dříve kritizovány, že operují ve státech s pochybnými názory na svobodu projevu. Tato firma výrazně investuje v Íránu a v Rusku, navzdory tomu, že na obě země byly uvaleny sankce. Firma MTG intenzivně spolupracovala s propagandistickými vládními televizními stanicemi a s vnitřním kruhem spolupracovníků Vladimíra Putina, než ji v tom zabránily nové zákony.

Firma MTG včera tvrdila, že má plnou důvěru v televizi Prima, ale že bude záležitost dále vyšetřovat.

Vzhledem k tomu, že firma MTG dovoluje svým televizním manažerům, aby šířili úmyslnou dezinformační kampaň, zcela prošustrovala důvěru veřejnosti vůči svým sdělovacím prostředkům. I ve Švédsku. Nezájem této firmy vystupovat proti omezování svobody projevu se nyní proměnil v aktivní sabotáž svobodné novinářské práce.

Není jiná možnost, než vyhodit vedení televize Prima.

Kompletní článek ve švédštině ZDE

Hynek Pallas v Dagens Nyheter o skandálu v televizi Prima:

Švédská firma MTG přispívá k nebezpečnému vývoji v České republice

2. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Švédská mediální firma MTG likviduje důvěru ve sdělovací prostředky v ČR, v zemi, kde propaganda, populismus a xenofobie rostou exponenciální měrou, píše komentátor deníku Dagens Nyheter Hynek Pallas

"Katastrofa pro českou novinářskou práci." Deník Hospodářské noviny to řekl otevřeně po vzniku skandálu tento týden v českém mediálním světě. Jak list Dagens Nyheter informoval, vlastníci třetí největší české televizní stanice Prima, napůl vlastněné švédskou firmou MTG, nařídili svým reportérům, aby prezentovali uprchlíky a islám jako hrozbu.

Je to obzvláště trapné v zemi, kde každý, kdo je starší než 40 let, si pamatuje, jaké bylo zpravodajství před rokem 1989 - kdy dobro a zlo bývalo definováno předem podle ideologického scénáře, který ovládal realitu.

Avšak reakce zde v Praze mezi přáteli a kolegy je daleko více rezignovaná než překvapená.

<i>Varování ministerstva zdravotnictví: Číst Blesk nebo sledovat TV Prima je vážná diagnóza</i>

Sledování médií způsobuje demenci, farmaceutické firmy připravují vakcínu

2. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Pod tlakem Evropské komise a Světové zdravotnické organizace vydalo české ministerstvo zdravotnictví společně s hlavním hygienikem oficiální varování před zhoubným vlivem nekontrolovaného sledování médií. Varuje zejména před některými konkrétními českými médii, jako je například deník Blesk, Parlamentní listy nebo televize Prima. Vláda v brzké době projedná návrh na úpravu úhradové vyhlášky. Na léčbu tohoto postižení by se tak zanedlouho mohlo vztahovat zdravotní pojištění. Zástupci farmaceutických firem potvrdili, že už intenzivně pracují na vakcíně, která sice neléčí příčiny, ale dobře tlumí příznaky. K dostání bude i v podobě preventivního očkování.

Švédský spoluvlastník TV Prima má "plnou důvěru v objektivitu jejího zpravodajství"

1. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Toto je rozhovor, který ve středu vyšel ve švédském deníku Dagens Nyheter:

Televize Prima vydala oficiální prohlášení, že je strategie jejího vysílání založena na "nezávislém a objektivním zpravodajství". Potvrdila, že schůze, o níž informoval server Hlidacipes.org, se sice uskutečnila, ale jejím účelem bylo "definovat jasný a důsledný novinářský postoj vůči uprchlické krizi". Během schůze bylo vyjádřeno několik různých přístupů v rámci standardní diskuse. Zástupce majitelů Luboš Jetmar byl pozván jako host pouze proto, že má zkušenost několika let života na Blízkém východě.

Jessica Sjöberg, tisková mluvčí společnosti MTG ve Švédsku, která vlastní 50 procent televize Prima, toto oficiální prohlášení TV Prima podpořila:

Jessica Sjöberg: "Byla svolána standardní schůze, na níž se hovořilo o tom, jakou linii by televize měla zaujmout vůči uprchlické otázkce. Jetmar byl pozván jako expert, protože žil několik let na Blízkém východě. Názory, které vyjádřil na schůzi, jsou jen jeho názory. Nejsou to názory, které by sdílela firma MTG či televize Prima."

Jak vidíte tu skutečnost, že se na schůzi naléhalo, aby novináři prezentovali uprchlíky jako hrozbu, jinak musejí z televize odejít?

Hladovka vězně v kauze Fénix: Začíná jít o život

1. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Se znepokojením sledujeme zprávy o vazebně stíhaném Martinu Ignačákovi, který se svým třináctiměsíčním pobytem za mřížemi stává druhým nejdéle zadržovaným podezřelým ve vazební věznici na Pankráci. V reakci na nepropuštění z vazby zahájil koncem minulého týdne protestní hladovku a odmítá přijímat jakékoliv jídlo i pití. Důvodem protestu je to, že Vrchní soud v Praze nedávno rozhodl zrušit rozsudek Městského soudu v Praze, který mohl znamenat Ignačákovo propuštění z vazby. Martin Ignačák ve vazbě dlouhodobě psychicky strádá. Je mu také odpírána veganská strava, ač je letitým veganem, takže je plně odkázán na zásobování přátel a rodiny a málokdy je mu dopřáno teplé jídlo.

Za Ignačáka se v procesu zaručila jeho sestra, jejíž záruku soud nižší instance shledal jako dostatečnou pro pominutí vazebních důvodů, zatímco soud vyšší instance vyšel vstříc policejnímu tlaku na to, aby Ignačák ve vazbě setrval. Pavla B., sestra obviněného, se k protestní hladovce připojila také, aby vyjádřila jednak solidaritu s bratrem a jednak znepokojení nad způsobem vyšetřování tzv. operace Fénix.

Britský supermarket pro Ramadán

1. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



Britský potravinářský supermarket Morrisons tady za rohem v Glasgow doporučuje zákazníkům nejrůznější exotické arabské, indické a pákistánské pochoutky pro nadcházející Ramadán. (Jsou ještě i na dalších stránkách vevnitř letáku.)  Už se těšíme! poznamenává Jan Čulík a dodává: Někteří Češi by se z toho zbláznili... ! :)

Norsko opouští rekordní počty zahraničních pracovníků

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


Zahraniční pracovníci opouštějí Norsko nevídaným tempem, ukázaly údaje norského statistického úřadu. Recese vedla k nárůstu nezaměstnanosti mezi zahraničními dělníky a podle posledních údajů se rekordní počet z nich rozhodl opustit zemi.

Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

28. 5. 2016

čas čtení 5 minut

Sdílejte na Facebooku!

Před týdnem se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Setkání nás ohromilo přátelskou, tvůrčí a konstruktivní atmosférou i neuvěřitelně efektivní organizací gigantické akce:

Byly to dva dni nabité přednáškami, diskusemi, workshopy apod. na témata, která řeší místní komunity, členské státy Evropské unie, i Evropská unie jako celek. Akce se účastnilo 7500 mladých lidí z celé Evropy (z ČR jich ve Štrasburku bylo 151) a všichni na diskusích velmi živě a aktivně podíleli. Škoda, že se podobné mezinárodní akce nekonají i v českém parlamentu.

Chtěli bychom podobnou atmosféru přinést do českého prostředí, aspoň zprostředkovaně, i když jen na internetu.

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

Od Etonu k Brexitu

3. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Tahle referenda jsou podivná věc: Na jedné straně poskytují prostor nejpřímější, neovlivněné vůli lidu; na druhé posunou celý národ na kurs, který může být riskantní, přičemž obcházejí instituce, které mohly celek i jeho části chránit. 23. června Britové zvolí mezi setrváním v Evropské unii a jejím opuštěním směřujícím do neznáma. Nedávné průzkumy ukazují, že je obyvatelstvo rozděleno takřka na stejně velké části. Za tři týdny se může hodně změnit, ale zdá se jisté, že o něco málo více než polovina těch, kdo budou hlasovat, uvalí na ostatní něco, co si nepřejí a co rozhodne o budoucnosti všech, napsal Nikos Konstandaras.

Proč nepřátelé Spojených států milují Donalda Trumpa

3. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Donald Trump je podle barvité severokorejské propagandy "jasnozřivý" a "moudrý politik". V USA byla tato vyjádření vesměs přijata s pobavením. Ale podobně jako s chybným úsudkem ohledně Trumpovy domácí atraktivity, je chybou odepisovat severokorejské prohlášení jako frašku, protože tato propaganda je pravdivá: Donald Trump je mezi nepřáteli Spojených států velice populární - a tato popularita odráží jejich strategické zhodnocení kandidáta, napsal Tom Rogan.

Proruští separatisté obviňují Kyjev z "genocidy"

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


Zostřující se situace na Ukrajině může vyústit v novou fázi války. Představitelé DNR a LNR se rozhodli obrátit k mezinárodnímu společenství a vyvinout tak nátlak na Kyjev. Šéf LNR Igor Plotnickij nedávno prohlásil: "Přecházíme do útoku. Zpočátku na diplomatické frontě." Vysvětlil, že se nejprve obrátí na Radu bezpečnosti OSN s požadavkem, aby přinutila Porošenka plnit závazky plynoucí z Minské dohody (Rusko nesplnilo ani jediný z těchto závazků - KD).

Tiskové oddělení šéfa DNR Alexandra Zacharčenka vydala oficiální prohlášení o sběru podpisů pod výzvu adresovanou mezinárodním organizacím. Podle textu Kyjev neplní Minské dohody a dopouští se "genocidy národů Donbasu".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Tři Syřané byli zatčeni v Německu kvůli podezření, že plánují teroristický útok

2. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tři SYřané byli zatčeni na různých místech Německa. Jsou podezříváni, že prý zamýšleli provést teroristický útok v Düsseldorfu jménem Islámského státu. Nedošlo však k žádnému konkrétnímu plánování a jejich úmysl byl zmařen poté, co jeden ze spiklenců informoval o plánech na útok letos v únoru francouzskou prokuraturu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSN: V roce 2016 zemřelo utopením ve Středozemním moři 2510 uprchlíků. Je to dosud nejvyšší počet

2. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Za prvních pět měsíců roku 2016 zemřelo utopením ve Středozemním moři 2510 uprchlíků. V roce 2015 jich zahynulo za totéž období 1855, v roce 2014 jich zemřelo 57, uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

V minulém týdnu se utopilo ve Středozemním moři 880 osob.

ČR nutně potřebuje různorodější společnost

2. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Mluvil jsem před dvěma dny dlouze s jedním vysoce postaveným představitelem české akademické obce. Bavili jsme se o tom, jak ošidné je nechat si vnutit představu, že je tu nějaká pražská kavárna, oddělená a odtržená zcela od života v českých regionech, a pak je tu nějaký český venkov, zcela izolovaný od dění okolního světa. Prostě to tak není. Každý, kdo byl poblíž, uměl dát několik příkladů ze svého vlastního života, kdy se permanentně dostává do názorového střetu na téma uprchlictví. Pravda, vzhledem k nevyvážené velikosti obou skupin v české společnosti je pravděpodobné, že lidé, kteří tvoří názorovou většinu, mají mnohem jednodušší možnost vytvořit si svou komfortní názorovou zónu. To se pak stává, že taxikáři v Olomouci mají hysterický strach z uprchlíků, ačkoliv žádného nikdy neviděli...

Průzkum veřejného mínění:

Angličané chtějí opustit EU

1. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedla firma ICM pro deník Guardian, vyplývá, že se za posledních čtrnáct dní Britové posunuli k podpoře odchodu z EU. 52 procent Britů nyní podporuje odchod Británie z EU, 48 chce setrvat v EU. Skotsko je drtivou většinou pro setrvání v Evropské unii a skotští nacionalisté musejí jásat, protože pokud budou Angličané chtít odejít z EU, Skotsko uspořádá nové referendum o odchodu z Británie a setrvání v EU a tentokrát vyhraje.

Jde to ztuha

2. 6. 2016 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Pro to, o čem píše pan Kartous, máme z celkem nedávné doby příklady ze sousedství. Tam se někteří lidé začali probouzet ze snu o árijské homogenní společnosti tak, že jim do bytu vtrhli černoši v uniformách a s puškama, řvali na ně nesrozumitelnou řečí a celou rodinu postavili ke zdi, protože nestačila ze svatého koutku sednice včas sundat obraz fýrera.

Polská vláda zaujala vůči Evropské komisi vzdorný postoj

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Polská vládní delegace v Bruselu odmítá kritiku Evropské komise ohledně ústavní krize v Polsku. Jak známo, vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) ochromila v Polsku nezávislý ústavní soud.

Šedá eminence polské vlády, šéf strany PiS Jarosław Kaczyński zpochybnil právo Evropské komise zahájit proti Polsku řízení v důsledku toho, že Polsko porušuje demokratické předpisy Evropské unie. Kaczyński tvrdí, že jde o proceduru, kterou si Evropská komise "vymyslela", a pohrozil, že se Polsko bude soudně bránit.

Zdroje v Bruselu poukázaly na to, že postoj polské vlády protiřečí požadavkům, které definovala Benátská komise, právní orgán Rady Evropy, který začátkem letošního roku vydal zprávu o polské krizi. Benátská komise požaduje, aby nynější polská vláda uznala tři soudce, které zvolil do patnáctičlenného Ústavního tribunálu minulý polský parlament. Zdůraznila také, že nová polská vláda musí uznat rozhodnutí Ústavního tribunálu z 9. března, že novýž zákon, regulující činnost Ústavního tribunálu, je protiústavní.

Polská premiérka Beata Szydło a Kaczyński odmítají verdikt z 9. března uznat, protože podle jejich nového zákona, který je zpochybňován tímto verdiktem, verdikt neplatí, protože nebyl schválen dvoutřetinovou většinou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropská komise ČR důrazně doporučuje:

Udělejte něco s učiteli, než bude pozdě...

2. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Evropská komise pravidelně vydává doporučení členským zemím EU s ohledem na jejich dlouhodobé i krátkodobé politiky. Čerstvé doporučení se týká (opět) zvýšení transparentnosti veřejné správy, protikorupční reformy, posílit udržitelnost financování zdravotní péče. Nejširším a nejvíce konkrétním je ale doporučení v oblasti vzdělávání. Kromě očekávatelné inkluze (proti ČR je stále vedeno řízení pro porušování mezinárodního práva, tzv. infringement proceedings, kvůli diskriminaci v přístupu ke vzdělávání) si Rada EU, která doporučení vydává, všímá problému s učiteli. ČR patří mezi země s nadprůměrně stárnoucí učitelskou populací v rámci OECD. Problém je zároveň v tom, že učitelské povolání se jeví jako neatraktivní a na pedagogické fakulty směřují většinou pouze uchazeči, kteří se nedostanou jinam. Nejde jen o preselekci, následně dochází k redukci u těch absolventů učitelství, kteří nejdou učit a dále u těch, kteří ze školství odcházejí kvůli nízkým platům. Zároveň je tu početná skupina vysokoškolských studentů, kteří by rádi učili, ale zákon o pedagogických pracovnících požaduje (zcela nesmyslně) úplné pedagogické vzdělání, čímž tyto lidi odrazuje (více v nedávném průzkumu mezi uchazeči o studium na VŠ). Situace směřuje k tomu, že český stát bude muset - chtě nechtě - výrazně zvýšit platy učitelů, protože ve školách budou zanedlouho citelně chybět. Zajímavý průzkum v této souvislosti provedl Národní úřad pro ekonomický výzkum v USA, který ukazuje, že v době ekonomické recese přicházejí do škol učitelé, kteří mají následně lepší výsledky. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že v době poklesu ekonomiky a menších šancí najít si práci jinde se více potentních uchazečů zajímá o práci ve škole. Český stát se opět chová krajně nezodpovědně a nechává situaci dojít do extrému, kdy nebude moct kontrolovat kvalitu a kultivovat pedagogickou obec, která je částečně v tristním stavu (zejména s ohledem na relativní neschopnost se dále vzdělávat a měnit často desítky let neměnné postupy, ve srovnání s jinými oblastmi lidské činnosti fascinující atavismus). V okamžiku, kdy budou učitelé chybět, bude pouze nominálně doplňovat stavy. Kvalita učitelů je přitom klíčovým faktorem udržitelného sociálního a vzdělanostního rozvoje společnosti. Další zanedbávání je projevem ignorance politické moci a důkazem o tom, že její držitelé sledují jiné cíle než veřejný zájem. Jinak si to lze jen stěží vysvětlit.

Bodláky Václava Duška

Rojení partajní - vizionáři k nesehnání

2. 6. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Doby strnulých hrdinů zvolna odeznívají. Podívejte, drazí občané, u nás doma stálá možnost vystoupat k vrcholu nesmírné blaženosti. Prezidentský úřad se nám údajně silně otřásá v samotných demokratických základech položených v jílovitém terénu. Do boje za volební vítězství vyrazil i fešák dědeček Všesněd, moudrost šprýmař spolykal beze zbytku, ni drobtu nenechal. Nabídne národu návod k nabytí finančních rezerv. Stačí se nebát, hrát a hrát - neboť znavené štěstí, jak známo, usedne i na vola.

Pojem rozchod bude pomalu nahrazen pojmem uninstall a outsourcován na třetí osobu...

Až nám začnou ledničky odmlouvat

2. 6. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Dokážete si to představit? Večer vás začne honit mlsná, vyběhnete k lednici, otevřete ji a ozve se milé, zdvořilé, ale nesmlouvavé - „Po šesté večerní chceš uzené?“ A vy uslyšíte ten odsuzující podtón, který vás donutí uhnout při manévru rukou a namísto uzeného si vzít odtučněný jogurt.

Chorvati požadují pokračování v modernizační reformě školství

2. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



Ve středu se v chorvatských městech Záhřeb, Split, Križevcima, Dubrovnik, Slavonski Brod, Osijek, Bjelovar, Rijeka, Virovitica, Poreč, Pula, Zadar and Korčula konaly dosud snad nejrozsáhlejší demonstrace v historii Chorvatska. V Záhřebu samotném se demonstrace účastnilo asi 30 000 lidí.

Chorvati požadovali pokračování v modernizačních reformách chorvatského školství, která současná nová extremně pravicová a nacionalistická vláda rozhodla zastavit.

Mluvčí na demonstracích zdůrazňovali, že se nechtějí stát rukojmími neodpovědných politiků. Učitelé a profesoři zdůrazňovali, že chtějí školy, které by vychovávaly vzdělané a svobodomyslné lidi.

Studenti požadovali, aby vládní úřady nezasahovaly do reforem. "Nechceme se biflovat fakta zpaměti, chceme myslet, chovat se tvůrčím způsobem a debatovat. "Prosím, ať mě vláda nenutí, abych emigroval," řekl jeden student na demonstraci.

Podrobnosti v angličtině ZDE, v chorvatštině ZDE

Budoucnost internetu je v projektech postavených na sdílení kolektivního poznání nezávisle na korporacích

Další vývoj prototypu civilizačního pokroku

2. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Největším dosavadním projektem internetu, kromě internetu samotného, je Wikipedia. Systém kolektivního poznání, postavený na možnosti neomezeně sdílet a zároveň korigovat, kde jediným předpokladem pro zapojení je spontánní angažovanost, vytvořil prototyp pro definici dalšího stupně civilizačního pokroku. Poznání se vymanilo z "brahmánských" kruhů, opustilo chrám vědění, čili univerzitu a prostřednictvím komunikačních technologií se šíří neomezeně. Dalším stupněm ve vývoji tohoto prototypu je Stack Exchange. Tento globální komunitní projekt započal jako sdílení informací a rad mezi programátory (Stack Overflow) a postupně se rozšířil v podstatě na jakoukoliv oblast lidského poznání. Zatímco Wikipedia stojí na iniciativě toho, kdo chce sdílet poznání, Stack Exchange postup poněkud mění: položíte otázku a algoritmus ji spáruje s podobnými otázkami a odpověďmi na ně. Pokud položíte otázku, na kterou doposud nikdo neodpovídal, v rámci komunity se velmi pravděpodobně najde někdo, kdo odpoví. Lidé, kteří poskytují vysvětlení, jsou zároveň hodnoceni za jejich správnost a užitečnost, čímž se vytváří velmi přesný rating expertnosti. Vývoj tohoto prototypu, započatého Wikipedií, dává jakous takous naději, že je možné vytvářet paralelní, nekorporátní struktury...

Activists demonstrated in Prague in support of an imprisoned hunger striker

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

About a hundred people demonstrated in Prague on Tuesday in support of Martin Ignačák, who has been accused of allegedly planning an "attack against a train". Ignačák has been held in detention for thirteen months now. He has gone on hunger strike after a Prague court has refused to approve his release from detention.

Martin Ignačák was arrested in connection with the so-called Operation Fénix. This was a police action whose aim it was to uncover a "terrorist plot" allegedly hatched by left wing extremists in the Czech Republic. At the demonstration on Tuesday, political scientist Ondřej Slačálek pointed out that all the police accusations have turned out to be unsubstantiated. He added that it was shocking that the Czech media have ignored the fact that a "political prisoner is on hunger strike in the Czech Republic now".

The prosecution of the "Czech terrorist group" is highly doubtful, says the website Deník Referendum. "Operation Fénix" was supposed to have uncovered a "terrorist cell" which was made up of five left-wing activists. But it has turned out that two of these activists were police agents. The "terrorist cell" set a car on fire, but the accused argue that the attack had been devised by the police agents. Czech prosecutors have refused to publish the wiretaps of discussions within the group from the time when it debated the possibility of carrying out this violent act. They have also refused to publish the reports of the police agents within the group from this time.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Na lodi bláznů...

Co vede amatérské sportovce k dopingu?

2. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Cyklisté a běžci berou aplikaci Strava s poťouchlou vážností. Cyklistická scéna v Los Angeles je posedlá tajemným jezdcem, který používá nick Thorfinn - Saasquatch. Novinář a zároveň amatérský cyklista Peter Flax šlapal loňského léta přes Mandeville Canyon, mezi amatérskými cyklisty velmi prestižní výstup severně od Santa Monica, když v tom se kolem prohnal nějaký muž. Říkal jsem si, kdo to je, jede takový kopec jako profesionál," vzpomíná Flax. Po týdnech detektivní práce se mu podařilo odhalit, že tento "král kopců" je amatárský cyklista Nicholas Brandt-Sorenson, jenž byl usvědčen z dopingu a přiznal se, že prodává EPO (erytropoetin, hormon zvyšující obsah červených krvinek v krvi). Ačkoliv by měla aplikace Strava, kterou údajně používají miliony amatérských sportovců virtuálně soutěžících o nejlepší časy na různých úsecích, podezřelé výkony označovat, Thorfinn - Saasquatch zůstával stále na prvním místě mezi těmi, kdo se rozhodli soutěžit ve stoupání v Mandeville Canyon.

Krevní doping, ale třeba i skrytý pohon v kole, jsou rozšířeným prostředkem dosahování lepších sportovních výsledků mezi lidmi, kterým skutečně o nic nejde. Jak se ale zdá, pouhý fakt poměřování se skrze aplikaci vede spoustu lidí k naprosto nepochopitelnému jednání...

Kompletní text Guardianu v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34678