Něco o Ukrajině očima historika

Symbolický jazyk hraje v politice vždycky významnou roli

25. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 6 minut

Zaujala mě jedna z dalších zpráv, která poodhaluje symbolickou a nacionální dimenzi ukrajinského převratu o tom, jak ve Lvově odklidili bustu maršála Kutuzova. Zdá se mi, že významných spouštěčem "revoluce" byly především sociální problémy kombinované se zcela zkorumpovanou politickou reprezentací, která ztratila absolutně důvěru občanů. Zdá se ale, že ani na Ukrajině není možné chápat sociální dimenzi politického konfliktu bez symbolické roviny. V ní hrají roli sociokulturní rozdíly na jednom státním teritoriu. Bezpochyby tyto sociokulturní rozdíly někde korelují s politickými (a geopolitickými) orientacemi a sociálním kontextem, jinde ale nikoliv.

Kácení Kotěrova stromořadí v Michli

25. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Strany zelených

Hlavní město Praha se chystá na základě povolení úřadu MČ Praha 4 *vykácet Kotěrovo stromořadí v Michli*. Jedná se o historické stromořadí založené architektem Kotěrou v době výstavby dnes památkově chráněné Michelské vodárny, jejímž autorem je právě arch. Kotěra. Stromořadí je součástí původního projektu a stromy v něm byly po celé století obnovovány. Stromy mají být pokáceny 28. 2.

Naprosto absurdní je, že povolení k pokácení bylo vydáno PVS v roce 2011 pro stavbu vodovodu, která byla provedena loni v létě, aniž by bylo využito. Stromy tehdy zachránili místní obyvatelé, kteří se nekompromisně proti kácení postavili. Důvod ke kácení tedy již věcně i právně pominul. Za životní prostředí je odpovědný náměstek primátora Nouza (TOP09) a na radnici Prahy 4 zástupce starosty Bodenlos (ČSSD).

Uganda zavedla drastický zákon kriminalizující homosexualitu

25. 2. 2014

čas čtení 2 minuty



Být homosexuálem je v Ugandě už dlouho trestným činem. Avšak ode dneška je homosexuální pohlavní styk trestán doživotním vězením. Lesbianismus je od nynějška také kriminalizován a trestným činem je i vědět, že je někdo homosexuál a neudat to na policii. Homosexuální aktivisté v Ugandě se nyní chtějí obrátit na soudy poté, co ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal drakonický nový zákon proti homosexualitě a uvedl ho tak v platnost. Tvrdil, že chce prosadit nezávislost své země proti "západnímu sociálnímu imperialismu". Po celé Africe dochází nyní k agresivnímu vzrůstu homofobie.

Byly zveřejněny materiály o policejní operaci na potlačení ukrajinských protestů

25. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský poslanec Genadij Moskal (v dobách SSSR působil v milici, kde dosáhl hodnosti generálporučíka; dnes ve straně Baťkivščina Julie Tymošenkové) zveřejnil dokumenty týkající se dle něj zásahu ministerstva vnitra proti protestujícím na Majdanu. Jednalo se o operace s krycími názvy "Vlna" a Bumerang". Účastnit se jich mělo až 22 000 ozbrojenců.

Rusko odsoudilo ukrajinské "teroristy" a Západ za svržení Janukovyče

25. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Moskva si stěžuje, že nová vláda porušuje práva etnických Rusů, a obviňuje Západ z jednostrané geopolitické kalkulace

Moskva v pondělí ostře odsoudila vzniklou situaci na Ukrajině, kritizovala údajnou diskriminaci menšiny etnických Rusů, obvinial Západ, že sponzoroval puč na Ukrajině, kterou ovládli "teroristé" a "extremisté" a střetla se s Washingtonem ohledně plánů na předčasné volby na Ukrajině v květnu.

"Rusko je extremně znepokojeno situací na Ukrajině," praví se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Premiér Dmitrij Medveděv obvinil nynější úřady na Ukrajině a parlament z toho, že nemají legitimitu.

Kdy obyvatelstvo přestává být lidem? Když neplní očekávání kibiců

24. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Nejvíce zábavy dnes člověk užije při čtení českých politických komentářů. Opravdu, kdekdo nevědomky cituje Brechta. Senátor Štětina při domácích demonstracích hovoří o nebezpečné lůze, na Ukrajině však nalezl zálibu v daleko "důraznějších" formách protestu proti zprofanovaným autoritám; zdá se, že si právě zvolil nový lid. Jiní zase oslavují kdejakou domácí demonstraci, ale všichni ukrajinští demonstranti proti Janukovyčovi jsou pro ně šmahem "fašisty". Žádný lid na Ukrajině neexistuje. Byl rozpuštěn a vypuštěn.

Jádrem "demokratických" protestů na Ukrajině jsou ultrapravicoví aktivisté

23. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajinská extremní pravice získává podporu a sebevědomí prostřednictvím své role v pouličních protestech. Vedoucí roli v nich zaujala strana Svoboda a polovojenské skupiny, informuje britské televizní zpravodajství Channel Four News se svým reportérem Mattem Freiem v Kyjevě.

V prosinci 2013 cestoval na Ukrajinu senátor John McCain a nabídl tam svou podporu opozici. Vystoupil na pódium s předáky tří opozičních stran, které stojí v čele protestů - jednou z nich byla i ultrapravicová strana Svobody.

Svoboda je nyní čtvrtou největší ukrajinskou politickou stranou a má v parlamentě 36 křesel. Je také členem Aliance evropských národních hnutí, stejně jao britská fašistická BNP a maďarský Jobbik.

Všichni o České televizi, jen Českou televizi nevidět, neslyšet

25. 2. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 2 minuty

Pamatujte: veřejnoprávní televizi si platíte, i když mlčí.

Právě pomalu končí zpravodajství vysílané ČT 24. Během každého dne se několikrát ozve ... před několika minutami se stalo... nebo ... a už za půl hodiny začne... Jednotliví redaktoři mají opravdu každým okamžikem "prst na tepu dějin". Zvláště redaktor D. Borek je permanentně tak nadržený, že by průběžně nejraději se svým hujersky bezmezným subjektivismem nejraději informoval a zároveň komentoval to, co se teprve stane. Česká televize by ho měla nechat někam zvolit, aby mohl politiku dělat a ne jen o ní mluvit. Ale k věci.

Během včerejšího odpoledne přinesly všechny významnější servery informaci o odchodu Martina Veselovského ze zpravodajství České televize. Později informovaly o obdobném kroku, tedy výpovědi, i v případě Daniely Drtinové. A do třetice končí i dramaturgyně jejího pořadu Interview Lenky Vinšové.

Ukrajina vydala zatykač na bývalého prezidenta Janukovyče

24. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajina vydala zatykač na svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, oznámil přechodně jmenovaný ministr vnitra Arsen Avakov (charkovský podnikatel ze strany Baťkivščina expremiérky Julie Tymošenkové). Proti Janukovyčovi a dalším bylo zahájeno vyšetřování ve věci "masové vraždy mírumilovných občanů".

Parlament Janukovyče odvolal v sobotu po měsících protestů vyvolaných jeho odmítnutím dohody s EU. Pokus o potlačení protestů minulý týden za sebou zanechal desítky mrtvých.

V prohlášení se konstatuje, že Janukovyč byl naposledy viděn v neděli v Balaklavě na Krymu, ale odcestoval s dalšími autem na neznámé místo. Předtím dal státní ochrance na výběr, zda se od něj odpojí, což mnozí učinili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Európa, Ukrajina, my

24. 2. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 6 minut

Po troch mesiacoch neúnavných protestov, stovkách ranených a desiatkach zabitých demonštrantov aj policajtov sa v sobotu 22. februára režim na Ukrajine zrazu zosypal. Ten režim ktorý, povzbudzovaný ruskými poradcami, ešte dva dni predtým hrozil Ukrajincom stanným právom a nasadením armády na "obnovenie poriadku" na námestiach, uliciach a barikádach, kde už na vykonanie špinavej práce nestačili najatí kriminálnici, štátom platení ostreľovači ani jednotky ťažkoodencov v žolde oligarchov (pardon -- formálne demokratického štátu).

Piknik

24. 2. 2014 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V neděli večer jsem shlédl v České televizi film Piknik, pojednávající o setkání bývalých politických vězňů uranového koncentráku a jejich potomků několika generací na Bytízi u Příbrami.

Už základní dějový syžet se mi zazdál velice nepravděpodobný, vykonstruovaný. Budiž. Třeba se opravdu někdy takto sešlo devět bývalých kamarádů za účelem hledání "bonzáka", udavače, který na spoluvězně donášel vedení tábora. Ale již úvodní "vítací" dialogy a hlavně pak rozhovory u táboráku, včetně zapojených otázek naivních pravnoučátek šustily papírem a působily mi kroucení palců u nohou svou toporností a banálností -- cožpak takto mluví normální lidé, potažmo děti? Rozvláčné věty a souvětí svou popisností mají divákovi vysvětlit místní a časové reálie stylem dramatika Járy da Cimrmana.

Přišli jsme jenom o majetek

24. 2. 2014

čas čtení 6 minut

Mockrát děkujeme za zveřejnění zprávy o požáru v domě Radky Nepustilové a Milana Hejla. Radce přišlo díky zveřejnění asi 40 000 Kč. V příloze zasílám poděkování Radky Nepustilové a jejího muže za pomoc. Prosím o otištění. píše Michal Martoch.

23. prosinec 2013 -- den, který nám změnil život. Na ty chvíle, kdy jsme vybíhali z hořícího domu, vyváděli nemohoucí babičku a sledovali tu zkázu nikdy nezapomeneme. Noc před Vánoci jsme zůstali v pyžamech venku a nevěděli, co dělat. Uplynulo už od té doby několik týdnů, mnoho věcí se změnilo k lepšímu, ale stále se to vrací, píší Radka Nepustilová a Milan Hejl.

10 000 lidí bydlí v Londýně v brlozích na lodích na řece Temži

24. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Minimální činže za byt jsou nyní v Londýně kolem 1000 liber (30 000 Kč) měsíčně a náklady na zařízení nájemní smlouvy jsou až kolem 2000 liber. Znamená to, že velká část Londýna je k bydlení finančně nedostupná pro lidi bez vysokých platů. Kde tedy bydlí lidé, kteří zametají ulice, vaří v restauracích a udržují město v chodu? Buď u příbuzných, nebo si pronajímají postel u lidí, kteří si už pronajímají byt, avšak mnozí tuto možnost nemají. Týdenik Guardian přinesl reportáž o tom, jaké to je bydet v polorozpadlých přístřešcích vystavených na člunech zakotvených na řece Temži. Jsou nevytopitelné, zatéká do nich a všude je plíseň. Elektrické zásuvky se dají používat jen tři hodiny denně, kdy je zapnut generátor. Na těchto lodích nyní žije více než 10 000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská vláda "zmírní chudobu britských dětí"

24. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská vláda se rozhodla připravit radikální plány, v jejichž rámci mají být sníženy poplatky za vodné, výdaje za potraviny a za otop pro rodiny s nízkými příjmy. Má to být součástí nové vládní strategie proti chudobě britských dětí.

Návrhy přicházejí po kritice vládní politiky od řady anglikánských biskupů a čelného katolického kardinála, kteří obvinili britskou vládu z likvidace sociální sítě pro nejchudší občany.

Vláda plánuje mj. tato opatření:

  • Snížit poplatky za energii pro chudé rodiny
  • Snížit poplatky za vodné pro chudé rodiny se třemi nebo více dětmi
  • Snížit náklady na potraviny poskytováním kupónů pro zdravé stravování a rozšíření školních obědů zadarmo

Další opatření mají zahrnovat rozšíření dopravy školáků do školy zadarmo, stavbu levnějších domů a bytů a právní omezení úžery. Vláda se chce soustředit na to přimět nezaměstnané občany, aby pracovali, jenže odborníci poukazují na to, že nejchudší rodiny jsou ty, v nichž rodiče pracují, ale mají malé příjmy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Evropské unii je více než 11 milionů prázdných domů a bytů

24. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než 11 milionů prázdných domů a bytů se vyskytuje v Evropské unii. Je to tolik prázdných bytů, že by v nich bylo možno všech 4,1 milionů bezdomovců v Evropě ubytovat dvakrát.

Ve Španělsku jsou více než 3,4 miliony prázdných bytů, ve Francii více než 2 miliony a v Itálii také více než 2 miliony, v Německu je 1,8 milionu prázdných bytů a v Británii je prázdných bytů 700 000. Totéž platí i o Irsku, Řecku, Portugalsku a o několika dalších zemích.

Ve Španělsku jsou rozestavěné byty bourány v demolicích, aby se udržely vysoké ceny už dostavěných bytů.

Je to neuvěřitelně vysoký počet, konstatoval David Ireland, ředitel charitativní organizace Empty Homes, která požaduje, aby prázdné domy a byty byly zpřístupněny bezdomovcům.

Minulý měsíc schválili europoslanci rezoluci, která požaduje, aby Evropská komise bezodkladně vypracovala strategii proti bezdomovectví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Protesty ve Venezuele: Tradiční pokus o svržení demokraticky zvolené vlády

24. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Protesty na Ukrajině a ve Venezuele mají cosi společného. Násilná opozice v těchto zemích příliš demokratických gest nepobrala; infiltrace ukrajinské "revoluce" krajní pravicí a neprůhlednou oligarchií a účast pučistů z roku 2002 na venezuelských protestech, kdy byl s podporou Bushovy vlády dočasně svržen prezident Chávez, tomu nasvědčuje.

Příslušníci jednotek Berkut prchají s rodinami do Ruska a Běloruska

24. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinská média s odvoláním na vyjádření členů speciálních policejních jednotek Berkut v sociální síti VKontakte informují, že tito lidé s rodinami žádají o úkryt v Rusku a Bělorusku. Jeví výslovný zájem o prázdné domy na ruském venkově.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Český lev, Hořící keř aneb Což takhle dát si špenát

23. 2. 2014 / Jindřich Bešťák

čas čtení 3 minuty

V žádném případě nechci ani v nejmenším ironizovat téma, kterým se náš nejvýše oceněný film zabývá. Kritikou zpracování závažného tématu a filmem jako takovým se zde zabývali povolanější. Moje poznámka se týká včerejšího večera, kdy byl Český lev v pražském Rudolfinu udělován.

Měl to být svojí novou koncepcí a zbudovanou jevištní konstrukcí pro předávání cen slavnostní a důstojný večer v prostředí koncertní síně a stánku České filharmonie. Její vystoupení v úvodu s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem bylo pro zvědavého diváka příslibem k naplnění cíleného záměru. Známé filmové melodie byly příjemným vybočením z běžného programu ČF.

Rusko se cítí ohledně Ukrajiny podvedeno. Co udělá Putin?

23. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Do jisté míry právem vidí Rusko činy parlamentní opozice na Ukrajině, které vedly ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče a k propuštění jeho absolutní soupeřky Julie Tymošenkové z vězení, k zatčení ministrů a k donucení dosavadní ukrajinské vlády k rezignaci jako cynickou zradu dohody, kterou vyjednali ministři zahraničí EU, podle níž mělo dojít k pozvolnější a méně konfliktní změně vlády, píše v deníku Guardian Simon Tisdall.

Do značné míry závisí budoucí bezpečnost, politická soudržnost a územní celistvost Ukrajiny na tom, jak bude Putin v nadcházejících několika dnech reagovat. Pokud Putin nebude reagovat energicky, může se obávat, že silně potlačovaná opozice v Rusku tím bude povzbuzena, aby zopakovala kyjevskou pouliční revoluci v Moskvě. Moskva ji považuje za Západem podporovaný "puč" a za osobní ponížení bojovného šéfa ruského státu. Na to nebude Putin reagovat lehce.

Jak jsme si v Bubawe založili státní televizi

23. 2. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 10 minut

(Tento příběh je smyšlený a podobnost s jakoukoli televizí po celém světě je čistě náhodná )

Ve státě Bubawe se nežilo špatně. Každý si dělal, co ho napadlo a co ho právě bavilo. Každý sám pro sebe a nikdo nikomu přitom nijak zvlášť neubližoval. Když bylo třeba odejít společně na lov, šli jen ti, kterým se chtělo. Všechno se pak rozdělilo rovným dílem a když se to někomu zdálo málo, ukradl si něco navíc u souseda.

Jediné, co všem leželo v žaludku, byla zlobivá děcka. Těch bylo v Bubawe požehnaně. I děti totiž dělaly jen to, co je bavilo. A protože je nejvíc bavilo zlobit, tak zlobily.

"Takhle to dál nejde, přerůstají nám přes hlavu. Musíme je nějak umravnit," rozhodla nejvyšší státní rada.

Zádušní mše k 20. výročí úmrtí Karla Kryla

23. 2. 2014 / Martin Štumpf

čas čtení < 1 minuta

V bazilice sv. Markéty v břevnovském klášteře se v sobotu dne 1. března 2014 v 18 hodin koná zádušní mše k 20. výročí úmrtí Karla Kryla. Celebruje převor Prokop Siostrzonek. Po mši zazpívá několik Krylových písní Dáša Vokatá. Příznivci a přátelé Karla Kryla si poté zavzpomínají a zazpívají jeho písně v restauraci U Kláštera na Bělohorské třídě.

Prosím čtenáře Britských listů, aby o mši případně informovali své přátele a známé. Každý rok marně informuji všechna média, ale nikdy nereagují. Intelektuálka z Lidových novin mi sdělila, že "soukromá jubilea někdejších trampských zpěváků je třeba uplatnit v placené inzerci". Proto letos spoléhám pouze na Britské listy, které tuto noticku uveřejňují už řadu let. Jsem panu Čulíkovi velmi vděčný.

Pražská filmová kavárna se poněkud zesměšnila udělením cen filmu Hořící keř

23. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Kýčovitý, povrchní, historicky nepravdivý a přehnaně explicitní film Angieszky Hollandové Hořící keř je velkým zklamáním. Udělení cen tomuto filmu v rámci tzv. Českého lva prokázalo nesmírně nízkou úroveň této soutěže a už tak pochybnou soutěž to zdevalvovalo. Zoufale nízká úroveň měřítek hodnotitelů je deprimující. Je zajímavé, jak jde pořád o tentýž myšlenkový začarovaný kruh. Konec konců, čeští filmaři skoro pořád natáčejí filmy na témata z pražské kavárenské bubliny, kam skutečný život vůbec nepronikne, a pak si za to navzájem dávají ceny. :)

Dokud se pražská kavárna neosvobodí od bolševických metod, kdy se dává podpora ideologii namísto kvalitě, Česko se ze svých současných problémů nevyhrabe, protože absolutně nemá schopnost střízlivě, kriticky a nezávisle sebereflektovat svou situaci. Je to havarijní situace. Podobně jako za normalizace stále ovládají mediální diskurs v Česku tupí ideologové. Z ideologie se vůbec nevystoupí.

O oběti, aneb příklad Aloise Eliáše a Jana Husa

24. 2. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 7 minut

Lépe jest dobře zemříti, než zle živu býti.
Hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí...
mistr Jan Hus

Na jevišti dějin se v každé době objevovali lidé, kteří svým významem, odvahou i chápáním souvislostí výrazně přesahovali své současníky. Byli inspirací i oporou pro své okolí, mnozí se zapsali svou velikostí do kolektivního vědomí národa a stali se vzorem pro následující generace.

O "sociálu" v komunistickém think-tanku

24. 2. 2014 / Miroslav Tejkl

čas čtení 5 minut

Komunisté, pokud vůbec někdy použijí nebo použili výraz "sociál", odvozují ho nikoli podle Marxe jako společenský vztah, který by v roli dominujícího výrobního vztahu nastupoval po společenském vztahu zvaném "kapitál". Přinejmenším hlavní komunistický think tank (viz dále) pojímá "sociál" nikoli jako určitý, neustále se reprodukující se společenský vztah, určitý mechanismus výrobních vztahů, ale jako zhodnocování schopný druh kapacity v podobě "kapacity lidských schopností" ... ... v protikladu k fyzické, zejména strojní kapacitě kapitálového statku ...

Ukrajinský rabín vyzval kyjevské Židy k emigraci

23. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský rabín Moše Reuven Azman vyzval kyjevské Židy, aby opustili město a pokud možno i zemi. Obává se, že se v nastalém chaosu Židé stanou oběťmi násilí. Informoval o tom již v pátek izraelský list Maariv.

Boj s islamistickou hrozbou v České republice

23. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut



Troufám si tvrdit, že tříhodinovou diskusi , pořádanou Debatním klubem, o boji s islamizací v ČR nejeden zájemce o toto explozivní a v západním světě diskreditované téma nezhlédl do konce. Chvílemi jsem měl také namále a přemítal jsem o tom, že už to dál prostě "nedám", leč přemohl jsem se a mohu k diskusi vyjádřit pár obecných postřehů.

Cituji z úvodní poznámky autorů Debatního klubu k diskusi: "Do Debatního klubu jsme pozvali reprezentanta takzvaných deislamizátorů, kteří chtějí s islámem bojovat na všech frontách a podle svých ideálních představ ho úplně vymýtit z povrchu zemského jako něco špatného a zhoubného. Přírodovědec - zoolog a ekolog, Martin Konvička, vysokoškolský učitel a jak sám o sobě říká lenoch, věčný rebel, provokatér a amatérský deislamizátor, bude debatovat s arabistou, znalcem islámu, Petrem Pelikánem, který má za sebou studium orientalistiky-arabistiky na FF UK v Praze, studijní stáže na Univerzitě Al-Azhar v Egyptě, Africké světové univerzitě v Súdánu, Kábulské univerzitě v Afghánistánu, Burgibově ústavu živých jazyků v Tunisu, Ústavu právních studií v Bejrútu a v Univerzitě Al Mustafa v Komu. Je honorárním konzulem Súdánu. Je tedy islám respektive jeho vyznavači ohrožením pro Českou republiku?"

Je čas opustit HDP

22. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Časopis Nature publikoval 16. ledna tohoto roku článek kolektivu autorů s názvem "Rozvoj: je čas opustit HDP" ("Development: Time to leave GDP behind"). Autoři argumentují, že hrubý domácí produkt (HDP), kterým se mimo jiné stále ohánějí naši politici a ekonomové, je zastaralé měřítko rozvoje lidstva. HDP totiž počítá téměř výlučně tržní transakce a vůbec nezapočítává sociální náklady, dopady na životní prostředí a nerovnost příjmů. Pokud se řídíme podle HDP, jde nám o pouze o celkový zisk a potlačujeme skutečnou prospěšnost, efektivitu, udržitelnost a flexibilitu.

Jaké vzory (ne)potřebujeme...

21. 2. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Článek od Roberta Kvacskaie, "Nejhorší ze všeho je podlehnout kouzlu vlastního přání", publikovaný v Britských listech dne 21. 2. 2014, mě inspiroval hned k několika otázkám.

Potřebujeme nějaké vzory? A pokud ano, proč? A jestliže je potřebujeme, proč máme silnou potřebu je dehonestovat, srážet, hledat na nich za každou cenu chyby, abychom pro tyto chyby neviděli jejich přednosti? Jsme schopní být vzory sami sobě?

Trojí metr

22. 2. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 7 minut

"Co budeme dělat?" držel zoufale hlavu v dlaních prezident Obama. "Vždyť nám to úplně přerostlo přes hlavu. Je tohle krize? Je to už občanská válka? Co se to děje?"

"Krize?" usmál se trpce viceprezident Bush. "Pentagon je v plamenech, Wall Street obsadily ty jejich revoluční gardy a přímo pod podlahou nám hoří první molotovy. Ani Bílý dům neušetřili! Tomu říkáte krize, milý Ronalde?"

Dějiny jako klacek k bití aneb Vyrovnat se s minulostí po česku

21. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 15 minut

Ústavu pro studium totalitních režimu (ÚSTR) v Praze periodicky zaplňuje stránky novin a prostor v médiích. Neinformuje se ani tam moc o výsledcích jeho práce, ale především o politických sporech kolem něj. Teoreticky má být místem, které mělo napomoci české společnosti pochopit a poznat svoje nejnovější dějiny. Fakticky tomu tak pořád bohužel není.

George Orwell napsal mimo jiné, že "Minulost je nezměnitelná." Zdá se mi, že velká část diskuzí kolem "vyrovnání se" i roli ÚSTR je pravým opakem těch slov. O nejnovějších dějinách se často mluví s podvědomým postojem, že bychom vlastně byli nejradši, aby se nestaly, tak jak se staly. Nemyslím tím nějakou snahu o manipulování nebo mlčení (naopak o dějinách se mluví až moc často), ale spíš o určité podivné náladě ve společnosti, kterou myslím velmi dobře vystihla ve svém článku Muriel Blaive, když hovořila o nejnovějších dějinách jako zdroji určitého sdíleného kolektivního studu.

Demokracie Aktuálně

21. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Server Aktualne.cz, který se mj. specializuje na cílenou dehonestaci prezidenta republiky, přičemž nemine dne, aby se o to nepřičinil komentářem Martina Fendrycha nebo jiného výtečníka, si z pera téhož Fendrycha libuje nad tím, že čeští politici jsou v postoji k Ukrajině jednotní. (Zeman ovšem vlažně jednotný...)

Janukovič, který ve středu sjednal s vůdci opozice příměří, jež porušil jako první vůdce tzv. Pravého sektoru Radek Jaroš se svými "bojovníky", jak je cudně označují média, tak má podle nich na rukou krev desítek lidí, kteří v bojích státu s těmito demokraty přišli o život. A je třeba na jeho hlavu sankcí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38337