Soros: Německo musí podpořit slabé členy eurozóny, nebo ať z EU odejde

9. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Multimilionář George Soros varoval, že Evropa čelí dlouhé depresi a hašteřivému rozpadu Evropské unie, pokud nebudou podniknuty kroky na pomoc jižním členům eurozóny z jejich zadluženosti. Německo musí převzít část jejich dluhů a zrušit své požadavky na další škrty.

"Německo se buď musí postavit do čela prorůstové politiky, procesu politické integrace a sdílení dluhového břemena, musí přijmout, že vedoucí role něco stojí, anebo ať z Evropské unie prostřednictvím přátelské dohody odejde," konstatoval George Soros.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

LIDOVÁ TVOŘIVOST:

Rumunský vtip, který jsem slyšel v Polsku

9. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Rumunský kolega mi při návštěvě katolického Polska vyprávěl tento vtip: Mladý Karol Wojtyla (budoucí polský papež Jan Pavel II.) je v roce 1943 v polském Krakově pronásledován ulicemi mladým německým esesákem se samopalem. Wojtyla se bojí o život a vroucně se při běhu ve snaze zachránit se modlí k Bohu: "Zachraň mi život, obětuji ti celou svou existenci! Zachraň mi život, obětuji ti celou svou existenci! Zachraň mi život, obětuji ti celou svou existenci!" Pořád nic. Wojtyla se dostane do slepé uličky a mladý esesák se samopalem ho už dohání. Wojtyla poklesne na kolena a zoufale se z posledních sil před esesákovým samopalem modlí k Bohu.

Tu se na poslední chvíli rozestoupí nebesa a ozve se boží hlas: "Nezabíjej ho, to je budoucí papež mojí Církve!" promluví z nebes Bůh.

Esesák sklopí samopal, obrátí se k nebi a osloví Boha: "A co já?"

Bůh: "Ty budeš papežem po něm."

Kauza Romana Smetany v Economistu

9. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Konečně se porušováním lidských práv Romana Smetany zabývá i britský The Economist. Článek je ZDE

Roubini: Draghiho plán dává prostor spekulantům, oslabí euro

9. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký ekonom Nouriel Roubini hodnotí nový záchranný plán pro eurozónu prezentovaný šéfem Evropské centrální banky Mariem Draghim jako problematický. Protože program nákupu státních dluhopisů problémových zemí ze strany ECB je podmíněn splněním řady fiskálních parametrů, není jasné, zda na něj Španělsko, které se ocitá v čím dále horších problémech, vůbec dosáhne. A tyto pochybnosti skýtají spekulantům prostor pro sázku na španělský bankrot. - Pokud bude nový program ECB spuštěn, povede to k výraznému oslabení kurzu eura.

Chirurg: Polovinu zraněných bojovníků v Aleppu tvoří zahraniční islamisté

9. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský chirurg Jacques Beres, který je spoluzakladatelem neziskové organizace Lékaři bez hranic (Medecins Sans Frontieres), se v pátek vrátil z dvoutýdenního pobytu v Sýrii a poskytl rozhovor agentuře Reuters. Konstatoval v něm, že na rozdíl od předchozích zkušeností v Homsu a Idlíbu patřilo asi 60% zraněných mezi bojovníky a nejméně polovinu z nich tvořili zahraniční islamisté. Těm je osud režimu Bašára Asada lhostejný a usilují na prvním místě o islámský stát řídící se právem šaría.

Causa Rath

Michal Doktor: Opravdu chcete vládnout většinou vzniklou vězněním Davida Ratha?

7. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 16 minut

V pátek 7. září 2012 Sněmovna projednávala žádost Policie ČR o vyslovení souhlasu s přípustností rozšíření trestního stíhání poslance Davida Ratha pro podezření z trestného činu úplatkářství dle § 331 Trestního zákoníku tentokrát v cause Středočeské nemocnice. Sněmovna obviněného poslance, který o vydání sám požádal aby se mohl bránit u soudu, ke stíhání vydala. Z přítomných 185 pro hlasovalo 174. Proti hlasovali 4 poslanci: Miroslav Svoboda, Jiří Krátký a Jiří Koskuba z ČSSD a Tomáš Úlehla z ODS. Výsledky hlasování o vydání poslance Ratha lze nalézt ZDE

Jakou má vlastně Obama zahraniční politiku?

8. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Na sjezdu amerických Demokratů v městě Charlotte v Severní Karolíně tento týden skoro úplně chyběla Obamova zahraniční politika, píše James Cussen. Došlo ovšem k drobnému problému. V důsledku fixace na domácí otázky byla z volebního programu Demokratů vynechána slova "Bůh" a "Jeruzalém". Není tohle zrovna mesiášský postoj, kvůli němuž se Demokraté posmívali Georgi Bushovi? Omyl byl zjištěn a slova byla rychle doplněna.

Hlavní představitelé demokratické strany poukazovali na Obamovy obrovské úspěchy:"General Motors je naživu a Usáma bin Ladin je mrtvý!" vykřikl v jednu chvíli Joe Biden. Dav šílel nadšením.

Na kongresu se opakovaně promítalo video zavraždění bin Ladina, s komentářem, který četl Tom Hanks. Také se neustále žehnala vojska.

Arabské jaro je mrtvé - a Sýrie píše jeho nekrolog

8. 9. 2012

čas čtení 5 minut

Nedávno jsem volal příteli, který je vysoce postaveným poradcem irácké vlády. Nejprve mi vyčetl, že nevolám a sotvakdy ho navštěvuji. Odpověděl jsem jedinou omluvou, která mě napadla: "Zaměstnávalo mě Arabské jaro". "Arabské jaro?", řekl. "Co to je? Arabské jaro už neexistuje. To skončilo. Je to teď jen velký boj o moc", napsal hlavní zahraniční dopisovatel NBC News Richard Engel.

Clintonová chce zrušit překážky pro obchod s Ruskem

8. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová signalizovala, že by Kongres mohl ještě v září zrušit tzv. Jacsonův-Vanikův dodatek z dob studené války a odstranit tak překážku ve vzájemných obchodních vtazích s Moskvou.

Pirátská operace Piča: děcka a jejich graffiti

8. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 8 minut

Nakreslit na chodník před Českou televizí křídou co největší kosočtverec, vyfotit se s ním a rozeslat to na fejsbuk - to je podle Pirátské strany adekvátní odpověď televizi veřejné služby na - správnou - reakci nezveřejnit výsledky "průzkumu" volebního chování středoškoláků (budoucích prvovoličů) pořádaného vlivovou organizací Člověk v tísni, manipulativně nazvaným "Studentské volby 2012 - Jeden svět na školách".

Tak zaprvé: akce Studentské volby 2012 měla být součástí vzdělávacího programu Jeden svět na školách, konkrétně projektu Kdo jiný? zaměřeného na podporu aktivní účasti mladých lidí v občanské společnosti. Teorie dobrá, praxe manipulativní a pokřivená. Studentské volby 2012 jsou anketou uskutečněnou nespecifickým samovýběrem 1/10 cílové skupiny, nikoli seriózním reprezentativním sociologickým průzkumem s ambicí zmapovat politické postoje dorůstající generace. Vypovídací schopnost má tato anketa pouze por oněch 20 000 děcek, nikoliv pro výsledky Pirátů ve volbách. Ona by ty děcka Piráty volila, kdyby jim někdo dovolil k volbám jít a kdyby k nim došla. Valná většina respondentů ankety (voleb) nejsou ještě voliči a do těchto voleb nezasáhnou jinak než čmáráním po billoboardech a vykřikováním na fejsáči. Valná většina prvovoličů k volbám nechodí. Výsledky "voleb" jsou stejně přesvědčivé, jako anketa na serveru Spolužáci.cz. nebo Ftipky.cz

PŘIZNÁNÍ PROJEKTOVÉHO MANAŽERA PPM FACTUM

Bartoš: volební modely jsou myšlenkovými konstrukty a odhady - jsou "autorským přístupem" agentur k datům

7. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 7 minut

Přizná-li se výzkumná agentura k "autorskému přístupu" k datům sociologického výzkumu, který se jmenuje "volební model", znamená to, že si její pracovníci vůbec nejsou vědomi toho, co v tu chvíli přiznali... Pracuje-li tato agentura pro médium veřejné služby, má toto médium problém. Myšlenkové "konstrukty" nějakého výzkumníka nemohou být podkladem k rozhodování managementu České televize o tom, které politické strany dostanou příležitost v prestižním publicistickém pořadu a které ne.

Pravda je jenom jedna - jenže tak trochu běhna...

7. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V bakalářské práci Kristýny Chábové, na kterou odkazuje pracovník PPM FACTUM František Bartoš, se v oddílu věnovaném volebním modelům mj. uvádí:

Z čistých dat se po terénním sběru konstruuje volební model, který má každá agentura trochu jiný. Tento proces transformace dat do volebního modelu je většinou velmi tajeným postupem a postup firma nezveřejňuje ve svých tiskových zprávách.

Věřte nebo nevěřte, je to pravda. Agentury mohou vycházet z prakticky totožných dat, dosadit je do vlastních volebních modelů a vyjde jim rozdílný výsledek. Volební model agentury je při každých volbách testován proti konečným výsledkům a v dlouhodobé perspektivě je samozřejmě věrohodnější ta agentura, která se "strefuje" častěji. Nic takového jako "objektivní volební model" totiž neexistuje. Existují jen autorsky specifické sady neustále testovaných hypotéz.

Vezměme pro změnu americký příklad.

Kauza Lessy:

Karta se obrací?

7. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Václav Láska podal údajně (podle Aktuálně.cz) trestní oznámení proti ministru vnitra Kubicemu ve věci odvolání bývalého šéfa policie Lessyho.

Cituji:

"Ministr má ze zákona povinnost, než takové rozhodnutí učiní, provést vlastní šetření, zda tam důvody k propuštění jsou. K tomu nebyl žádný prostor."

Západní analytici: Syrské armádě zhroucení nehrozí

7. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Ačkoliv je syrská armáda z části degradována opotřebovací válkou s povstalci, jejichž výkony se zlepšují, uchovává si soudržnost a v dohledné době bude schopna pokračovat v operacích, tvrdí nezávislí analytici. Tento závěr protiřečí tvrzení, které již několik měsíců opakuje americké ministerstvo zahraničí - že totiž dezerce a tempo stále násilnějšího konfliktu armádu rozkládají.

Skotští nacionalisté chtějí změnit zákon, aby mohli pohnat Blaira před soud

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nezávislá poslankyně skotského parlamentu Margo MacDonald podala v tomto parlamentu rezoluci, požadující "drobnou zákonnou změnu, v jejímž důsledku by se vedení agresivní války s cílem změnit režim stalo trestným činem, aby mohl být Tony Blair ve Skotsku pohnán před soud."

Rezoluci hned podpořilo pět poslanců Skotské nacionalistické strany Annabelle Ewing, Gordon MacDonald, John Finnie, Chic Brodie a Jim Eadie.

MacDonaldová, která je bývalou náměstkyní předsedy Skotské nacionalistické strany, poukázala na to, že Skotsko má jedinečnou příležitost včlenit mezinárodní trestní právo do skotského práva, které je z historických důvodů odlišné od práva anglického.

Její manžel Jim Sillars, také bývalý náměstek předsedy Skotské nacionalistické strany, apeloval na šéfa strany Alexe Salmonda a jeho vládu, anebo na odvážného řadového poslance,", aby "zavedli retrospektivní právní úpravu, která by umožnila trestně stíhat bývalého britského premiéra z válečných zločinů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

UPDATE: I manipulovat se musí umět...

7. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 7 minut

Česká televize - nejspíše na základě včerejšího upozornění Britských listů - zveřejnila včera večer (poprvé za celou tu dobu operativně) "kompletní zprávu", nazvanou "Exkluzivní průzkum pro ČT z Pardubického kraje". Václav Moravec ve vysílání Otázek Speciál věnoval poměrně dost času vysvětlováním metodiky i dat z Pardubic. Karlovarskou zprávu, Libereckou zprávu i zprávu z Vysočiny zveřejnila ČT až 5. 9., ačkoliv vysílání proběhlo 28. 8. 2012, 30. 8. 2012 resp. 4. 9. 2012. Na světlo se díky "kompletním zprávám" sice nedostaly všechny informace, ale alespoň některé. A některé z nich jsou alarmující. Například ta, že zprávy nejsou kompletní, neobsahují podstatné údaje (a pravděpodobně ani pravdivé výsledky) a Česká televize jejich zveřejněním v této podobě zjevně a dokazatelně porušuje schválená Pravidla předvolebního a volebního vysílání ČT.

Volební model České televize je transparentní a důvěryhodný

7. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva České televize

Česká televize je přesvědčena, že koncept letošního předvolebního a volebního vysílání včetně definice volebního modelu, zcela naplňuje poslání televize veřejné služby, kterým je poskytovat veřejnosti objektivní, vyvážené a nestranné informace pro svobodné utváření názorů. Prohlášení kolegů z Českého rozhlasu, které volební model ČT a průzkumy, na němž je postaven, zpochybňuje, považujeme za velmi neférové jednání, nad kterým nezbývá než vyjádřit lítost.

Odborníci už si také všimli manipulace předvolebními průzkumy v rozhlase a televizi

6. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

Nejen mediálně ignorovaná Suverenita Jany Bobošíkové, ale nyní i nezávislí odborníci si začínají všímat diskrepancí mezi průzkumy veřejného mínění jednotlivých agentur, které si najala média veřejné služby pro selekci účastníků veřejných debat před volbami do Senátu a krajů. Předsedkyni Suverenity Bobošíkové v redakci zpravodajství ČT nemůžou přijít na jméno už dvanáct let - od televizní rebelie v zimě 2000-2001, kdy se "Bobo" pokusila dát vůdcům redaktorské vzpoury výpověď. Nepovedlo se a mnozí tam sedí dodnes, ačkoliv poškodili veřejnou službu na několik let. Stejnou "žízeň", jakou mají redaktoři na Bobošíkovou, má i ona na ně.

Nyní se ovšem s výstrahou ozval i člověk, který nikdy nic kontroverzního s redakcí zpravodajství ČT neměl. Matematik, statistik a demograf, datový analytik Michal Škop. Předvolební průzkumy ČT a/nebo ČRo nazval "skandální". Televize prozatím všechny výtky odmítla, k průzkumům se doposud autoritativně nevyjádřila ani Rada ČT, která se snaží všechny problematické otázky házet pod stůl, aby nemusela začít kritizovat nového generálního ředitele. Rozhlas (tradičně) mlčí a mlčí i Rada ČRo (která neví, která bije). Poctivá sociologie je poměrně exaktní věda. Ovšem průzkumy tak, jak jsou v Česku prováděné i mediálně prezentované posledních několik let, diskreditují sociology i sociologii. A diskreditují i média, která jimi diskreditují politiky.

Touhy a plány Václava Klause

7. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Všichni lidé znechucení vládou Petra Nečase, a to jak její politickou (ne)kulturou, tak naprosto nekompetentní politikou, která nejenom stát zadlužuje, ale přesměrovává jeho odpovědnost na soukromé firmy, kterým je občan vydán na milost a nemilost, přemýšlejí, zda nastává konečně okamžik, kdy by vláda mohla padnout. Příliš optimismu ale v sobě nejspíš nemají. Není to tak dávno, když to na jaře vypadalo, že pád vlády je nevyhnutelný, a kdy vše bylo pouze trapné představení o několika aktech, jak lidem ukázat, že kdo má moc, ten se ji sám dobrovolně nevzdá, i kdyby měl novou platformu ze země vydupat a nazvat ji provokativně třeba LIDEM.

Koukolíkova přednáška Mocenská posedlost na videu

8. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

ŠOK│ Přednáška MUDr. Koukolíka v rámci předmětu Konflikty v mediální komunikaci, který jsem vedl na Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, na téma "Mocenská posedlost", je nyní i na videu. Na YouTube už ji zhlédlo 10 896 diváků. Za zpracování z mnou uspořádané prezentace do videa a upload díky panu Krajtlovi.

MUDr. Koukolík: Mocenská posedlost YouTube

prezentace přednášky MUDr. Koukolíka - MS Powerpoint - 3,4 MB PPS

audiozáznam celé přednášky - Windows Media Audio 36,1 MB WMA
kompletní prezentace PPS s synchronizovaným zvukem WMA a připojenými soubory PDF - archiv 45,5 MB ZIP
25. 02. 2010 Štěpán Kotrba: Koukolík: Mocenská posedlost je stav, při němž se mocenská pýcha a / nebo mocenská závislost kombinují se stupiditou ZDE

Pád vlády by nemusel znamenat předčasné volby

7. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Marek Řezanka se domnívá, že Václav Klaus možná touží po návratu do premiérského křesla, a že by mohlo dojít k předčasným volbám. To je jistě originální teze a bude zajímavé sledovat, zda se potvrdí. Veliká část pozorovatelů politické scény má nicméně za to, že se sociální demokracie, která sama Nečasův kabinet položit nedokázala, požadavkem na předčasné volby nejspíše blamuje, protože cílem Klausova postupu proti Nečasovi nejsou ani nové volby, ale ani premiérské křeslo - je jím sestavení nové pravicové vlády a kandidátem na premiéra v ní má být ministr průmyslu Martin Kuba.

Rozumem se prezident volit nebude (?)

7. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Nedávno v Literárkách zmínil Arnošt Goldflam výzkum, v němž se tvrdí, že víc než osmdesát procent lidí na světě je pod hranicí soudnosti a nejsou schopni ani na základě relevantních argumentů vyjádřit svůj vlastní názor. Znamená to (podle něj), že obrovská většina lidí je manipulovatelná.

Chléb už ne - tedy hry a kladeče věnců

7. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Průzkum CVVM konstatuje: "...největší nespokojenost panuje se stavem korupce (92 % velmi či spíše nespokojených a jen 1 % spokojených), hospodářské kriminality (81 %), nezaměstnanosti (77 %), s politickou situací v ČR (76 %) a stavem veřejných financí (75 %). Vážné výhrady směřují také k sociálním jistotám (69 %), fungování hospodářství (65 %), náladě ve společnosti (65 %) a možnosti občanů účastnit se na rozhodování (55 %)." A jaký lék nabízejí politické elity na tuto nebezpečně se hromadící frustraci? Zavedly do parlamentního ústavního systému přímou volbu prezidenta.

Nemravné, nestoudné a hnusné rozhodnutí poslanců

6. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je naprosto nemravné, nestoudné a hnusné, když poslanci snižují valorizaci důchodů v situaci, kdy se základní životní potřeby zdražují a kdy tak posílají (cituji Radu seniorů) "statisíce seniorů" do bídy. Také podle analýzy pravicových Hospodářských novin "Kalouskovy úspory zaplatí hlavně zaměstnanci a důchodci".

Nedalo by se to pochopit ani v situaci, kdy by náš stát vzorně hospodařil s penězi, protože i tak je základní lidská důstojnost obyvatel důležitější než nová vojenská technika nebo nové silnice.

Nicméně v situaci, kdy existují vážná podezření na to, že desítky miliard korun se z veřejných peněz každý rok rozkradou bez trestu a za asistence a ve prospěch těch samých politiků, kteří chtějí ožebračit statisíce důchodců, je to naprostá obludnost.

Peníze rostou na stromech: sázejte stromy v Praze

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

New York je v současnosti posedlý vysazováním množství stromů, píše v deníku Times Will Pavia. Do určité míry za to může komička Bette Midler, která založila New York Restoration Project. Ten začal kupovat prázdná místa a proměňovat je v komunitní zahrady. Stalo se to nesmírně populární. Bette Midler brzo začala přesvědčovat newyorského primátora Michaela Bloomberga, aby začal v městě vysazovat stromy.

Její akci podpořilo americké lesnictví (US Forest Service), které provedlo studii 5,2 milionu stromů, rostoucích v New Yorku, a dospělo k názoru, že stromy každoročně vedou k úspoře 11,2 milionu dolarů na topení a na klimatizaci a odstraňují škodliviny z ovzdruší v hodnotě 10,6 milionů dolarů. "Najednou jsme byli schopni kvantifikovat prospěch od stromů v dolarech," vysvětlije Morgan Monaco z městského oddělení pro newyorské parky. Ukázalo se, že každý dolar, investovaný do výsadby nových stromů, produkuje zisk 5,60 dolarů. Primátor Bloomberg tedy rozhodl, že se ve městě na ulicích vysadí další milion stromů.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

Ekonomika způsobuje, že třicátníci a čtyřicátnici si nemohou dovolit vlastní byt

7. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Životní náklady, obtížnost získat úvěr a dobré zaměstnání a historicky nesmírně vysoké ceny domů a bytů způsobují, že velké množství třicátníků a čtyřicátníků je v současnosti nuceno bydlet jako studenti ve sdílených bytech, anebo doma u rodičů, píše deník Independent.

Organizace EasyRoommate uvádí, že průměrný počet lidí, kteří si pronajímají jeden pokoj ve společném bytě s jinými lidmi se před rokem zvýšil až na 2 851 000 osob. Má to velmi záporný dopad na partnerské vztahy. Dospělí lidé si nemohou dovolit společný byt.

Novým trendem také je, že dospělé děti, i čtyřicátníci, nyní jezdí na dovolenou se svými rodiči - šedesátiletí rodiče, kteří jsou v daleko lepší finanční situaci než třicátníci a čtyřicátníci - to financují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vyděračská parta -- to je vlády totožnosti karta

7. 9. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 1 minuta

Před prvním, pro vládu neslavným a nešťastným hlasováním, tedy ještě před odhozením zbývajících etických zábran, předseda TOP 09 popřel šlechtický původ a naprosto nešlechetně vyzdobil preventivní vládní vyhrůžky strašením zrádců. Nejapně, netaktně a nešlechetně. Aneb zcela pominul vznik a původ strany, jejímž jest předsedou. A zcela pominul koaličního spojence "LIDEM" v novém koaličním slepenci. Ve slepenci, který by si bez zrádců ani neškrtl.

Dráma v Arktíde, komédia doma

7. 9. 2012 / Juraj Mesík

čas čtení 4 minuty

Pred pár dňami priniesol domáci mienkotvorný denník rozsiahly text s osviežujúcim názvom "Globálne otepľovanie môže priniesť dobu ľadovú". Ide o typickú ukážku "karpatskej žurnalistiky", pri ktorej si autor povrchne naštuduje pár údajov z disciplíny, o ktorej skoro nič nevie, vyvodí z nich revolučné závery a dielko okorení konšpiračnou teóriou o sprisahaní temných síl. Nie je zďaleka prvý: pred 20 rokmi iný karpatský génius hlásal, že Slovensko čaká budúcnosť Švajčiarska, lebo veď aj Slovensko je malé, vnútrozemské a hornaté. Tomu pánovi vtedy tú prostú ideu zožrala nezanedbateľná časť národa, dôsledky užívame dodnes. Keby sa článok o hroziacej dobe ľadovej objavil v rubrike "zábava", bolo by to v poriadku. Žiaľ, zjavil sa v rubrike s hrdým názvom "veda" . Holt -- veda po slovensky. Veď aj iný slovenský vedátor práve prerazil na stránky renomovaného Science.

Vztahy s Izraelem se vyostřily, potvrzuje americký kongresman

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Izraelský ministr Benjamin Netanjahu během srpna vybuchl v přítomnosti amerického velvyslance a vyčetl mu, že Obamova administrativa má podle něj nejasný postoj k íránskému jadernému programu. Potvrzuje to Republikán Mike Rogers, předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby, který byl incidentu přítomen.

Erdogan: USA v Sýrii "chybí iniciativa"

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Na setkání se členy vládnoucí konzervativní Strany spravedlnosti a rozvoje 4. září v Ankaře označil turecký premiér Recep Erdogan režim syrského prezidenta Bašára al-Asada za "teroristický" a postěžoval si, že při své snaze dosáhnout jeho svržení postrádá podporu spojenců - zejména USA podle něj "chybí iniciativa", možná prý kvůli předvolební situaci.

Draghi: Evropská centrální banka bude nakupovat dluhopisy problémových zemí

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi ve čtvrtek večer představil plán nákupu státních dluhopisů problémových zemí eurozóny. Opatření by mělo snížit náklady vlád na vypůjčování peněz. Podle Draghiho, který kritizuje evropské politiky za nečinnost, tento plán představuje dostatečnou záruku stabilizace a jednotná měna je "nevratná". Analytici tak optimističtí nejsou a poukazují na to, že ECB pouze supluje nefunkční proces evropské integrace a v minulých měsících každé opatření přineslo v evropské krizi pouze dočasnou úlevu.

Ve volbách v Québeku zvítězili nacionalisté

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nacionalisté zvítězili ve volbách v Québeku, kde porazili dosavadní nepopulární konzervativní vládu. Na party, kde se oslavovalo volební vítězství, však kdosi v úterý zastřelil jednoho muže. V koncertní síni Metropolis vznikl chaos, poté co Pauline Marois, šéfka separatistsické Parti Québecois, zahájila svůj vítězný projev. Jeden muž byl střelbou usmrcen a druhý byl kriticky zraněn. Oba byli před koncertní síní. Střelec se snažil dostat do koncertní síně. Bezpečnostní stráže rychle Maroisovou odvedly.

Maroisová ve volbách zvítězila po velmi konfrontační volební kampani. Avšak i když jejím hlavním programem je suverenita pro Québec a přednost pro francouzštinu, volby se také konaly v době pokračujících protestů studentů proti radikálnímu zvýšení univerzitního školného.

OECD: Německo míří do recese

7. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Organizace pro ekononomickou spolupráci a rozvoj předpovídá, že nejsilnější evropská ekonomika míří zpět do recese. Německo podle OECD zaznamená hospodářský pokles a koncem roku se může ocitnout v recesi. Evropské zeměmusejí rychle jednat, aby předešly poklesu svých ekonomik.

Formy vlastnictví. Jaká forma vlastnictví je sociálně a ekologicky nejudržitelnější?

7. 9. 2012 / Vlasta Hábová

čas čtení 39 minut

(Uvedení diskusního bloku PŠA k problematice deprivatizace veřejného sektoru. 3.9.2012)

Nepředpojatá (neapologetická,nedogmatická) odpověď na otázku, jaká společenskoekonomická forma majetku by mohla být sociálně a ekologicky nejudržitelnější v současné vyspělé společnosti, vyžaduje alespoň rámcové uspořádání nejčastěji uváděných vědomostí o podstatě vlastnictví a jeho zdrojích, o materiálních podmínkách jeho vzniku a utváření jeho společenských forem, i o funkcích vlastnictví ve společensko-ekonomické reprodukci.

Nebát se vrchnosti. To je to celé

6. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 10 minut

Den po verdiktu NS jsem jel s bývalým šoférem olomouckého dopravního podniku tramvají stejné firmy do blízké vinárničky, abych s ním udělal následující rozhovor. "To je jeden z mých oblíbených kolegů," prohlásil o řidiči, kterému se pochlubil, že si koupil lístek. Pohoda? Jak pro koho. Romana Smetanu čeká kriminál.

Saúdská Arábie do roku 2030 přestane vyvážet ropu

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle stopadesátistránkové zprávy společnosti Citigroup přestane Saúdská Arábie do roku 2030 vyvážet ropu. Sny o tom, že nekonvenční zdroje ropy umožní této generaci nezabývat se ropným zlomem, jsou tedy opravdu jen sny: Nekonveční produkce sotva nahradí úbytek saúdské kapacity.

VZÍT VĚCI DO VLASTNÍCH RUKOU:

Zakladatel listu Independent chce zvrátit politické poměry v Británii širokou občanskou iniciativou. Fungovalo by to i v ČR?

6. 9. 2012

čas čtení 6 minut

Zakladatel britského deníku Independent Andreas Whittam Smith poukázal ve včerejším článku na nespornou skutečnost, že britští občané jsou rozhněváni na politiku i na politiky ze všech partají možná ještě více než občané v České republice. Existují však dnes digitální média a Whittam Smith v nich vidí možnost záchrany. Obyčejní lidé se totiž mohou prostřednictvím sociálních sítí zorganizovat a vytvořit v parlamentě většinu tvořenou z nezávislých poslanců, která by přehlasovala profesionální politiky a poslance ze zavedených politických stran. Je to nereálné? Dalo by se to provést i v Česku?

Celozrnné pečivo (Výživa kosmického věku)

6. 9. 2012 / Wenzel Lischka

čas čtení 6 minut

Dnes jsem si zakoupil k obědu jeden kus celozrnného pečiva. Obědvám nepravidelně, za chůze na přechodu pro chodce, a také do důchodu. Výrobek to byl jednoznačně dnešní, neboť z něj radostně skákaly čerstvé toxiny. Ještě, že mám geneticky zmanipulovaný organizmus a mediálně vymytý mozek. Zásadně si vždy kupuji jen doporučené výrobky zdravé výživy, neboť za poškozování svého zdraví vás mohou ze zákona násilně hospitalizovat na psychiatrickém oddělení.

Doba nedoba, ať žije chudoba

6. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Maličkým žáčkům brali míru tehdy v padesátých letech na uniformu, dívenky se těšily, budou mít slušivé šatečky, jako ta copatá holčinka z veliké, převeliké země! (sakra, to bylo smíchu a dneska se uvažuje z praktických důvodů opět o uniformách, včera chudí vším a dnes opět chudí -- avšak duchem!) Škola v Pernerově ulici vcházela do dějin, ale neprošla branou k věčnosti -- uniformy se nešily, anebo šily, ale nedodaly! Na chodbě družiny se pěla Sulika, ve třídách také Sulika, výjimečně ona veselá, rozšafná: Tam na horách, tam je čistej vzduch, samej kravinec, na něm plno much, tam tyrolák se svou paní je a pořád jí jódluje...

CENZURA V CNN

CNN International neodvysílala vlastní dokument o prodemokratické revoluci v Bahrajnu

6. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

Koncem března 2011, kdy začalo vznikat Arabské jaro, poslala televize CNN do Bahrajnu čtyřčlenný televizní tým, v jehož čele stála investigativní reportérka Amber Lyonová. Tým měl v Bahrajnu natočil hodinový dokumentární film o tom, jak prodemokratičtí aktivisté využívají internetové technologie a sociálních sítí v regionu. Tým zažil osm velmi dramatických dní v Bahrajnu, malém království, plně podporovaném USA, píše v deníku Guardian Glenn Greenwald.

Než do Bahrajnu televizní tým CNN přijel, velká část lidí, kteří předem souhlasili, že mu poskytnou interview, se bu skrývala, anebo prostě zmizela. Režim okamžitě začal šikanovat osoby, které televizi CNN poskytly kritické rozhovory, a začal šikanovat i místní členy jejich produkčního týmu. Čelný aktivista za lidská práva Nabeel Rajab byl obviněn krátce po rozhovoru pro CNN z trestných činů. Lékaři, který televizní tým CNN provedl po své vesnici a zorganizoval setkání s protivládními aktivisty, kdosi vypálil dům. Jeden místní asistent produkce byl vyhozen ze zaměstnání deset dní poté, co pracoval s týmem CNN.

NEČASOVA DEMOKRACIE:

Vymahači dluhů si vydělají až 100 tisíc denně

6. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vydělávají za jeden pouhý den tolik, na kolik si drtivá většina zaměstnanců ani živnostníků nepřijde ani za měsíc. Řeč je o fyzických vymahačích dluhů, respektive exekutorských vykonavatelích. Chodí do bytů v rámci terénních exekucí nebo vyvíjejí na dlužníka neúprosný nátlak přímo na ulici jménem inkasní firmy, píše vynikající investigativní reportér deníku Právo Jindřich Ginter.

Kompletní článek ZDE

RRTV:

Televize Nova utvrzuje protiromské předsudky, a tak porušuje zákon

6. 9. 2012

čas čtení 9 minut

Tisková zpráva k monitoringu RRTV -- zpravodajství TV NOVA o kriminálních činech s identifikací romské etnicity

Pořad Televizní noviny prezentoval ve sledovaném období v souvislosti s romským etnikem prakticky výhradně negativní informace, převážně ze sféry kriminality, a na rozdíl od kriminality většinové populace zde pachatele identifikoval etnicitou. (...)Je nutno hodnotit takový postup nejsledovanějšího zpravodajského pořadu za obzvláště problematický, až nebezpečný.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 16. zasedání dne 4. září 2012 projednala první analytické výstupy vyhodnocující, jakým způsobem a s jakými důsledky televize Nova ve své relaci Televizní noviny prezentuje události, v nichž jsou, ať již reálně či domněle, jako aktéři zastoupeni příslušníci romského etnika.

Proč bude rok 2013 rokem krize

5. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Rok 2013 bude rokem vážné globální krize. Tato krize je předvídatelná a fakticky již propukla. Nevyhnutelně s ní bude konfrontován příští prezident Spojených států. Nicméně na Národním shromáždění Republikánů v Tampě se o ní neobjevila ani zmínka. Uvidíme, zda budou Demokraté lepší.

Budoucnost práce (nejen) v Americe

5. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

Technologie a web ničí mnohem více míst, než kolik jich vytvářejí. Abychom se na tuto skutečnost adaptovali, budeme muset rozvinout "třetí cestu" založenou na společenství spíše než na trhu nebo státu.

Za mír a lidská práva - hej brácho, vem' ho sekyrou!

5. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ramil Safarov patří k těm po celém světě nepočetným, kdo si i během hospodářské krize polepšili. Po návratu z maďarské věznice ho v rodném Sumgaitu přivítaly davy, byl povýšen do hodnosti majora a dostal výplatu na osm let dopředu. To všechno doslova pro maličkost: V roce 2004 v Budapešti v rámci programu NATO Partnerství pro mír rozsekal sekyrou šestadvacetiletého arménského poručíka Gurgena Markanjana.

Podrobnosti o případu v ruštině: ZDE

Na Kavkaze se znovu mluví o válce

5. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

"Nechceme válku, ale pokud budeme muset, budeme bojovat a zvítězíme." To řekl v neděli arménský prezident Serž Sargsjan poté, co sousední Ázerbajdžán přivítal jako hrdinu vojáka odsouzeného za zavraždění arménského kolegy sekyrou.

Ramil Safarov byl odsouzen na třicet let do vězení v Maďarsku, poté, co usmrtil sekyrou arménského vojáka Gurgena Margarjana, když v Budapešti v roce 2004 se oba účastnili programu NATO "Partnerství pro mír".

Klíčová je změna sociálně-ekonomického paradigmatu

5. 9. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 4 minuty

V poslední době se na Britských listech objevuje řada článků ukazující selhání sociálního systému, tristní výsledky hospodářské politiky a také popisy silného zjednodušení reality, jež je stimulováno aplikací jednoduchých ekonomických pouček. Ekonomie zjednodušuje, respektive trivializuje, a vzniklá řešení jsou pak v praxi nefunkční, o sociálních haváriích nemluvě. Poukazem na individuální snahu se bohužel mnoho věcí prostě vyřešit nedá.

PŘEČETLI JSME:

Posouvání hranic ekonomické debility

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Hranici debility posunula dozorčí rada Všeobecné zdravotní pojišťovny, když svému řediteli přiklepla tři čtvrtě milionovou odměnu za jeho ekonomický výkon při vyhazování peněz pojištěnců z okna. Za zrušené zdravotní knížky, za zbytečný marketing, za nefunkční informační systém.

O další rekord v posouvání hranic ekonomické debility se pokusil exředitel pražského Dopravního podniku, když v televizi označil dvacetileté nevypověditelné a nevýhodné smlouvy za standardní. To je výkon hodný mistra a zaznamenání do análů.

Jestli bude schválen zákon o vyrovnání s církvemi, máme tu další rekord. Zaváže náš stát ke splátkám na třicet let. To je v lidském věku více než jedna generace. Za tu dobu se na Hradě vystřídá na šest prezidentů a ve Strakovce asi tak deset vlád. Daňový poplatník dnešní i jeho děti a vnuci budou třicet let přispívat na dávné hříchy svých dědů. Lahůdková ekonomická debilita je skryta v inflační doložce. Roční splátka z těch 59 miliard korun za nevydaný hmotný majetek se bude ročně indexovat (navyšovat) o spotřebitelskou inflaci. Splátky církvím budou mít stálou hodnotu, zatímco z příjmů poplatníků, kteří to budou financovat, bude inflace hodnotu ukusovat. Takový instrument bude fungovat jak třicetiletá válka.

Kompletní článek ekonoma Přemysla Voráče ZDE

ZAKLADATEL BRITSKÉHO DENÍKU INDEPENDENT:

Demokracie je v krizi. Ale občané to mohou změnit prostřednictvím digitálních médií

5. 9. 2012

čas čtení 6 minut

Britská demokracie je v krizi. To je nesporný fakt, píše zakladatel deníku Independent Andreas Whittam Smith. Jeho analýza britské společnosti je pozoruhodně blízká nynější situaci ve společnosti české. No, posuďte sami:

Příčinou krize britské demokracie je nebezpečný úpadek respektu pro poslance a pro vlády, které utvářejí. Důvěra v naše vládce nikdy nebyla nižší. Víra v jejich kompetentnost se přibližuje bodu nula. Demokratické státy nemohou za takových okolností řádně fungovat. Uvědomíme si, co se děje, když začneme zkoumat výsledky průzkumů veřejného mínění.

Jeden tento průzkum, YouGov, se letos v lednu dotazoval více než 5000 voličů. Zeptal se jich, jak dobře podle jejich názoru dělá parlament svou práci. Dotazoval se, které rysy britského politického systému voliči považují za nejlepší a které za nejhorší. Více než třetina respondentů nepochválila na systému vůbec nic. I ostatní výsledky byly strašlivé. Více než polovina dotazovaný (53 procent) kritizovala kvalitu našich politiků. Ukázalo se, že většina občanů je přesvědčena, že politikové lžou. 62 procent respondentů souhlasilo s výrokem, že "politikové neustále lžou - nemůžete jim věřit ani slovo".

Rusko v létě zvažovalo vyklizení základny v Tartúsu

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko letos v létě uvažovalo o evakuaci personálu z pronajaté syrské námořní základny v Tartúsu, ale rozhodlo se, že situace v zemi je natolik stabilní, že si takový krok nevyžaduje. Vyplývá to ze zprávy anonymního zdroje v generálním štábu, který cituje agentura Interfax.

Virus, který usmrcuje rakovinu

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Profesor Magnus Essand, genový terapeut z univerzity v Uppsale ve Švédsku, vytvořil virus, který usmrcuje ten typ rakoviny, jaký zabil Steva Jobse. Ovšem pouze v laboratorních výsledcích a při pokusech na zvířatech.

Jenže je velmi pravděpodobné, že jeho převratný vynález, už z roku 2010, nikdy neprojde řádnými laboratorními zkouškami a nepřevezmou ho farmaceutické firmy do výroby. Proč? Profesor Essand potřebuje přibližně půl druhého milionu dolarů na zpracování byrokratické dokumentace, která by vedla ke svolení k laboratorním testům druhé a třetí fáze. Profesor Essand a jeho kolegové už však zveřejnili výsledky svého výzkumu ve světových odborných časopisech a nepatentovali je, takže na výzkumu nemohou soukromé farmaceutické společnosti vydělat miliardy, a nemají proto zájem investovat své peníze do této převratné, a zřejmě nesmírně účinné technologie. Už z minulosti jsou totiž známy případy, kdy viry - často překvapivě a náhodně - zlikvidovaly rakovinu.

Pozoruhodnou historii převratného léku, který farmaceutické společnosti nerozvíjejí, odhalil ve své reportáži v deníku Daily Telegraph Alexander Masters. Podrobnosti ZDE

Anketa Romano hangos:

Koho byste rádi viděli jako nového prezidenta a koho raději ne? A co by měl činit v oblasti romské problematiky?

5. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 9 minut

Jan Gronský
Právník, Praha.
Volil bych Jana Fischera. Nejhorší by podle mě byl současný prezidentův poskok Jakl. Nově zvolený prezident by měl (přes malé kompetence) prosazovat, aby do vzdělání romských dětí byly investovány doslova miliardy. Místo pár gripenů a pandurů vybudovat po britském vzoru internátní školy, tam by romské děti byly přes týden, na víkendy byl mohly jít domů, měly by uniformy, sportovní vyžití, kulturní program atd. Není jiné cesty než vzdělání romských dětí. Jednou bude Rom českým prezidentem. Posílám pozdrav a projev sympatie.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

68035