Nemravné, nestoudné a hnusné rozhodnutí poslanců

6. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je naprosto nemravné, nestoudné a hnusné, když poslanci snižují valorizaci důchodů v situaci, kdy se základní životní potřeby zdražují a kdy tak posílají (cituji Radu seniorů) "statisíce seniorů" do bídy. Také podle analýzy pravicových Hospodářských novin "Kalouskovy úspory zaplatí hlavně zaměstnanci a důchodci".

Nedalo by se to pochopit ani v situaci, kdy by náš stát vzorně hospodařil s penězi, protože i tak je základní lidská důstojnost obyvatel důležitější než nová vojenská technika nebo nové silnice.

Nicméně v situaci, kdy existují vážná podezření na to, že desítky miliard korun se z veřejných peněz každý rok rozkradou bez trestu a za asistence a ve prospěch těch samých politiků, kteří chtějí ožebračit statisíce důchodců, je to naprostá obludnost.

Kdy to konečně opravdu dojde novinářům a veřejnosti?

V souvislosti se včerejším děním ve Sněmovně se pořád píše o situaci v ODS, jako by bylo důležité, jestli Tluchoř a spol. zastávají nějaké hodnoty, nebo hrají nějakou hru. Vždyť žádné hodnoty nezastávají, když dokázali schválit snížení valorizace důchodů. Cituji článek ze stránky Českého rozhlasu:

"Důchody se budou zvyšovat o menší částku než dosud. Sněmovna přehlasovala senátní veto zákona o nižší valorizaci penzí. Ty od ledna porostou po tři roky jen o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Norma teď míří pro podpis k prezidentovi Václavu Klausovi. Hlasování o novele nijak neovlivnila rebelie některých poslanců ODS kvůli daňovým změnám, které sněmovna projednává. Petr Tluchoř o návrhu dokonce řekl, že je to nejrozumnější ze všech předkládaných vládních úsporných opatření."

A hru? Hru hrají všichni politici: jak zabavit občany hloupými taškařicemi, aby se nesoustředili na to podstatné. A konečně další velká otázka dne: jaká vládna bude vládnout?

Co na tom, když tu Nečasovu vystřídá vláda ČSSD? Nesnížili by valorizaci důchodů, to asi ne, ale kradli by stejně. Voliči by měli obě dvě tyto strany poslat v krajských volbách na politické dno (TOP09 nezmiňuji, protože u té se to poslání na politické dno doufám opravdu stane). Jedině tak si možná všimnou, že nějací voliči jako lidské bytosti s lidskou důstojností vůbec existují.

Sněmovna přehlasovala Senát a schválila nižší valorizaci důchodů ZDE

Senioři žádají Klause, aby vetoval pomalejší růst penzí ZDE

Kalouskovy úspory zaplatí hlavně zaměstnanci a důchodci. Vláda může i přitvrdit ZDE

Pozn. JČ: Tzv. "šedivá síla", tj. důchodci jsou ve stárnoucí Evropě stále větší volební silou, protože jejich počty výrazně rostou. Neměli by se čeští důchodci konečně zorganizovat a začít v politice prosazovat své zájmy? Teror od vlády a poslanecké sněmovny přece tolerovat nemusejí.

0
Vytisknout
17093

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2012