BRITÁNIE:

Státní zájem je důležitější než právo manželů žít v téže zemi

10. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

To je názor, který zastává britská konzervativní ministryně vnitra Teresa May. Chce přimět parlament, aby schválil rezoluci, která omezí právo Britů přivést si do Británie zahraničního manžela či manželku. Podle odhadů to zabrání více než 30 000 osobám z rodin, v nichž jeden manžel je Brit, usadit se v Británii. (Paradoxně občané jiných zemí Evropské unie budou moci i nadále v Británii žít s manžely odkudkoliv.)

"Právo na rodinný život není absolutní," řekla v neděli Mayová v televizi. "V zájmu hospodářství, kvůli omezování přistěhovalectví i kvůli veřejnému pořádku má stát právo omezit právo na rodinný život."

Francie: Po prvním kole voleb nerozhodný výsledek

10. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzští socialisté v prvním kole hlasování voleb do Národního shromáždění získali zřejmě přibližně stejný počet hlasů jako pravicová UMP. Naznačují to průzkumy u východů z volebních místností (exit polls).

Španělsko přijme záchranný balíček, možná až v hodnotě 100 miliard euro

10. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělsko se vzdalo úsilí získat kapitál pouze pro své kolabující banky a přijalo evropský záchranný balíček ve výší až 100 miliard euro, podobně jako předtím Řecko, Irsko a Portugalsko. Evropští politikové doufají, že záchranný balíček zabrání dalšímu zhoršování situace ve Španělsku, čtvrté největší ekonomice eurozóny, která platí vysoké úroky za svých půjček a bez níž euro nepřežije.

"Španělská vláda vyjadřuje svůj záměr požádat evropské financování o rekapitalizaci těch bank, které to potřebují," uvedl španelský ministr financí Luis de Guindos.

Není ale jasné, kolik peněz bude Španělsko přesně potřebovat. De Guindos chce počkat na dvě nezávislé analýzy o stavu španělského bankovního systému, a předpokládá, že potřebná částka bude nižší než 100 miliard euro.

Evropští politikové chtějí vyřešit problém Španělska před 17. červnem, kdy se budou v Řecku konat volby, v jejichž důsledku se může Řecko octnout na cestě ven z eurozóny a rozšířit všeobecné problémy po Evropské unii. Podle odhadů potřebuje Španělsko kapitál ve výši 40 až 100 miliard euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Roubini a Ferguson: Berlín ignoruje lekci ze 30. let

9. 6. 2012

čas čtení 5 minut

Neortodoxní ekonom Nouriel Roubini známý předpovědí finanční krize v roce 2008 a finanční a ekonomický historik Niall Ferguson v listě Financial Times komentují probíhající evropskou krizi. Německá vláda podle nich soustavně dělá příliš málo a příliš pozdě, takže hodinová ručička se teď nachází minutu před dvanáctou. Německo musí pochopit, že rekapitalizace bank, evropský systém pojištění vkladů a vzájemné zaručení dluhů nejsou věci k diskusi, ale nezbytné podmínky pro zabránění nevratné dezintegraci měnové unie. Německo by se mělo poučit z dějin a nefixovat se zbytečně na boj s inflací. Zdá se ale, že se Berlín stále obává spíše roku 1923 (hyperinflace) než roku 1933 (kdy v Německu padla demokracie).

Euro 2012:

Člen českého fotbalového týmu se stal terčem rasistických útoků ve Vratislavi

10. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Po rasistických útocích proti členům holandského fotbalového týmu se další obětí rasismu stal ve Vratislavi člen českého fotbalového týmu Theodor Gebre Selassie. Sprostě mu nadávali ruští fotbaloví fanoušci.

Terčem rasistických útoků se stal také fotbalista Itálie a Manchester City Mario Balotelli. Italské neonacistické organizace na něho zaútočily, že uprostřed týdne navštívil koncentrační tábor v Osvětimi. Organizace Stormfront, která má vazby na Ku Klux Klan, mu vzkázala na svých internetových stránkách: "Jsi černoch, jsi žid a měl bys hrát pro Izrael".

Podrobnosti v angličtině ZDE

O úpadku Británie

9. 6. 2012

čas čtení 9 minut

Larry Elliott a Dan Atkinson vydávají knihu s názvem Going South: Why Britain Will Have A Third World Economy By 2014 (Cesta na jih: Proč bude mít do roku 2014 Británie ekonomiku třetího světa). Shrnujeme informace z ukázky, kterou publikoval deník Guardian. Autoři argumentují, že Británie si musí bezodkladně vytvořit strategii, co dál, jak zastavit úpadek. Při čtení této analýzy prosím uvažujte, jak je na tom Česká republika a zda tytéž argumenty neplatí ještě ve větší míře i pro ni. Ale co dělat? (JČ)

Bruce Springsteen - poslední z protestních zpěváků

10. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Když měl r. 1993 na olympijském stadionu v Římě koncert zpěvák Bruce Springsteen, na druhé straně Jaderského moře zuřila válka v Bosně. Nikoho v Itálii to samozřejmě nezajímalo. Uprostřed koncertu najednou věnoval - k překvapení a zmatku diváků, kteří většinou nevěděli, o co jde - jednu svou píseň "lidu Bosny a Hercegoviny".

Minulý týden v Berlíně to Springsteen udělal znovu. Jeho nové album Wrecking Ball se zabývá rozkradením našich ekonomik a životů bankami, kteří se drze přežírají našimi penězi, píše v týdeníku Observer Ed Vulliamy. Springsteen protestoval proti "nenažraným zlodějům" a "kradoucím baronům. Řekl na jevišti, "V Americe přišlo spoustu lidí o zaměstnání a vím, že v Evropě a v Berlíně jsou časy taky těžké". Zpíval: "Bankéř tloustne, dělník hubne.../ Někdy přichází budoucnost plná zlata a krve/Tady jsme stály v suchu, teď jsme uprostřed potopy.../ Kdybych měl pistoli, najdu ty darebáky a okamžitě je zastřelím!/ Jsem všeuměl, všechno dopadne dobře..."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko "už není proti odchodu Bashara al-Assada"

9. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Rusko naznačilo, že už nebude bránit odchodu syrského prezidenta Bashara al-Assada, pokud si to Syřané skutečně přejí. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navzdory tomu, že Rusko i nadále trvá na tom, že do sílícího syrského konfliktu nesmí svět zasahovat zvnějšku.

Apel na čtenáře:

Modernizace serveru Britských listů

4. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

jsme nuceni se na vás obrátit znovu obrátit s apelem o dočasné zvýšení finanční podpory pro náš server. Naléhavě je zapotřebí modernizace hardwaru, což vyžaduje jednorázovou investici přibližně 50 000 Kč. Prosíme, přispějte, abychom mohli zajistit nerušenou funkčnost Britských listů. Uvědomujeme si, že lidé nemají peněz nazbyt a apel zveřejňujeme jen proto, že je modernizace serveru skutečně naléhavě nutná. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Podle statistik Google Analytics zaznamenal server Britské listy za poslední rok (od 3.6. 2011 do 3.6. 2012) 9 921 580 návštěv od 2 734 827 návštěvníků (individuálních IP adres). Ve srovnání s předchozím rokem se zvýšil počet individuálních IP adres o 7,47 procent.

Jan Čulík

šéfredaktor

Stanovisko ProAltu k poplivání ministra Miroslava Kalouska

Kalousek záměrně provokoval

9. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 8. 6. 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek vyšel včera v průběhu blokády Ministerstva financí z budovy na ulici, kde byl popliván. Posléze k tomu vydal tiskovou zprávu, kde mj. říká: "Zbabělec se ukrývá v davu, křičí, plive a bojí se argumentů. Závěr je jediný: předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil přivedl dnes před Ministerstvo financí pouze zbabělce. Nemám mu to za zlé, nezbývá mu nic jiného. Slušní a stateční lidé za ním dnes už nejdou").

K události a tiskové zprávě uvádíme:

Podmínky pro záchranu španělských bank "mají být dohodnuty do týdne"

9. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Politikové se obávají, že pokud by nejednali rychle, kolaps Španělska by vyvolal řetězovou reakci, která by strhla i Itálii a zlikvidovala euro.

Základní rysy dohody o dramatické záchraně Španělska budou dohodnuty o tomto víkendu. Konečná částka, která má zachránit španělské banky, bude k dispozici do týdně, uvádějí zdroje v Madridu a v Bruselu. Vládnou obavy, že pokud by se nepodařilo zachránit španělské banky, vedlo by to ke globální hospodářské krizi, která by postihla i USA a Čínu. Obě země naléhají na Evropu, aby podnikla radikální kroky na ukončení své dluhové krize.

Rituální tance evropských politiků

9. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│Hedgeový fond Greenlight Capital - který investuje do veřejně obchodovatelných amerických akcií a nejvíce se proslavil výprodejem akcií banky Lehman Brothers v roce 2008, krátce před jejím kolapsem - publikoval grafiku zachycující v geniální zkratce celou absurditu "řešení" ekonomických problémů v zablokované Evropské unii, kde je skutečné pokračování funkční integrace politicky neprůchodné a na druhé straně nikdo nechce otevřeně připustit, že alternativou k tomu je pouze spořádaná nebo divoká dezintegrace.

Fotbalové paralely k dluhové krizi

9. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vynikající kreslíř deníku Daily Telegraph publikoval tento kreslený komentář k evropské dluhové krizi, inspirovaný současným fotbalovým mistrovstvím.

Na obrázku vystupuje na tiskové konferenci šéf (nepříliš úspěšného) fotbalového týmu Anglie s tímto návrhem:

"Navrhujeme vydání gólových obligací, aby přebytečné góly Německa byly přerozděleny ve prospěch slabších fotbalových týmů."

Obrázek ZDE

Olympijské hry v Londýně:

Londýnští řidiči autobusů budou během olympijských her stávkovat

9. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

90 procent řidičů londýnských autobusů hlasovalo pro stávku během olympijských her, pokud nedostanou prémii 500 liber (cca 15 000 Kč) za práci během této akce. Jde prý o příplatek 17 liber denně, "což je tak na jedno pivo a jedny fish and chips v olympijském areálu" během olympijských her, řekl Peter Kavanagh odborářský činitel odborového svazu Unite, zastupující řidiče londýnských autobusů. Vyjednávání o prémii se táhne už rok. Odhaduje se, že během olympijských her použije dopravy londýnskými autobusy 800 000 lidí více než normálně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Úspěch pokusu o záchranu španělských bank je nepravděpodobný

9. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

I když finanční pomoc pro španělské banky nepřijde během víkendu, dojde k ní zřejmě zanedlouho. Naneštěstí je velmi nepravděpodobné, že by přinesla konec obav ohledně solvence španělského státu. V podmínkách neexistujícího růstu bude pomoc pro banky brzy následována i pomocí vládě.

Obama: Evropa musí jednat rychle, aby zabránila hospodářskému kolapsu

8. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropa musí jednat bezodkladně a odstranit svou hospodářskou krizi, uvedl v pátek americké prezident Barack Obama. Požadoval, aby Evropa posílila své banky a naléhal na Řecko, aby zůstalo v eurozóně. Obama promluvil k reportérům v Bílém domě v situaci, kdy zřejmě Španělsko o víkendu požádá činitele EU o finančních záchranu svých bank, které se octly v krizi. "

Dobrý literární text

9. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Mívám ve zvyku kritizovat literární výtvory dnešních mladých autorů a se stejnou skepsí a očekáváním povrchnosti jsem se začetl i do krátkého textu "Dokonalost a nedokonalost" na konci dnešních Lidových novin. Tímto textem, původně napsaným v angličtině, vyhrál jeho autor, Petr Kaftan, cenu National Literary Awad for Young Writers.

OSN: Assadův režim ztratil lidskost

8. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský režim ztratil "svou základní lidskost" a už není legitimní, řekl ve čtvrtek generální tajemník OSN Ban Ki Moon. Charakterizoval nový masakr asi 90 vesničanů jako "šokující" a požadoval, aby byli vrazi potrestáni.

ŘECKO

Neonacistický poslanec zaútočil v televizním studiu na levicové soupeřky

8. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Deset dní před novými všeobecnými volbami v Řecku zaútočil Ilias Kasidiaris, čelný člen neonacistické strany Zlatý úsvit při diskusi v ranním televizním vysílání na dvě levicové poslankyně a pak utekl ze studia.

Kasidiaris, jednatřicetiletý mluvčí neonacistické strany, nejprve zaútočil na Renu Douru, poslankyni radikální strany Syriza, a vrhl jí do obličeje obsah sklenice vody poté, co řekla ve vysílání, že volebním vítězstvím pro strany Zlatý úsvit by se Řecko vrátilo 500 let do minulosti. Pak zaútočil pěstmi na komunistickou poslankyni Lianu Kanelli, která nevěřícně v protestu vstala ze židle.

Lidé v Řecku se se zděšením obávají, zda je to začátek něčeho ještě horšího.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kampaň proti maturitě z českého jazyka je neférová a lživá

8. 6. 2012

čas čtení 7 minut

Vážený pan ministr prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Rýmařov 7. června 2012

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás touto veřejnou formou, protože považuji za nutné čelit difamační kampani rozpoutané v současnosti některými médií a zájmovými uskupeními, kampani zaměřené proti hodnocení a hodnotitelům maturitní písemné práce z českého jazyka. Jsem jedním z dvaceti tzv. VHT, tedy vedoucích hodnotitelských týmů, kteří dbají na regulérnost práce centrálních hodnotitelů a dodržování centrálně stanovené metodiky hodnocení maturitních písemných prací z českého jazyka.

Měl Rath v úterý odmítnout opustit schůzi Poslanecké sněmovny?

8. 6. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 14 minut

Ve svém předchozím článku "Dvakrát měř, jednou řež by mělo platit, i když se řeže do policie" jsem se kriticky vyjádřil k některým formulacím z filipiky Jana Makovičky publikované pod názvem "O čem u nás rozhoduje policie". Jedna z nich zněla: "Pokud by poslanci Rathovi policie laskavě dovolila, aby mohl být přítomen na jednání Sněmovny, byl by pod přísným dohledem, přivezla by ho eskorta a poslanec by nesměl mluvit". Vzhledem k tomu, že její vyznění nepodloženě naznačuje údajnou ambici policejních orgánů rozhodovat, zda se poslanec bude moci účastnit jednání Sněmovny, oponoval jsem těmito slovy: "Chybná mi připadá také úvaha o policii, která zadrženému poslanci 'laskavě dovoluje, aby mohl být přítomen na jednání Sněmovny'. Ten již není v jejích rukou, nýbrž v péči Vězeňské služby. Ani ta však něco takového nemůže laskavě či nelaskavě dovolovat. O tom zajisté rozhodne soud či státní zastupitelství."

Slavnost Těla a Krve Páně je katolický svátek

8. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera byl den římskokatolické Slavnosti Těla a Krve Páně. Po městech a vesnicích chodily průvody s kněžími a věřícími, demonstrace příslušnosti k římské církvi, jaké není zdaleka vidno u stěžejních svátků Vánoc a Velikonoc, které sjednocují všechny křesťany. Proto mne nepříjemně překvapilo, když včerejší svátek byl označen v Radiožurnálu jednou hlasatelkou jako "křesťanský". "Křesťanské" je to, co spojuje všechny, nebo alespoň ty hlavní, křesťanské církve: římské i řecké katolíky, ortodoxní (pravoslavné) a protestanty (luterány, kalvíny, anglikány, baptisty, letniční...).

Existence andělů znalostní společnosti vědecky dokázána na hnojárně - díl 6.

8. 6. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 73 minut

Česká zemědělská univerzita je ctihodnou veřejnou vysokou školou. Pouze trpí tím, čím téměř všechny vysoké školy, nejen ty veřejné. Mechanisticky a metodicky nevhodně uplatněná scientometrie, zvaná "kafemlejnek", nutí vědce k prostituci. Ekonomické, publikační, mocenské. Výsledkem jsou práce k ničemu, znalostní nedostatečnost absolventů, průnik pavěd do vědy či blábolivé vědy, vyžívající se v egomaniakálních rituálech insigniemi ověšených "liščích ocasů" a hypertrofovaná univerzitní kongresová turistika.

V roce 1950 americký vědec Dr. Eugene Garfield začal pracovat (pod patronací Národní knihovny ozbrojených sil USA) na expertních medicínských systémech založených na citacích literatury. Tento rok se dá považovat za uvozující pro scientometrii. V roce 1963 začal Institute for Scientific Information na komerční bázi vydávat Science Citation Index (SCI), ve kterém jsou zavedeny všechny základní indexy pro „měření vědy“.

Jak se dělá věda na hnojárně TÉMA BL

Německo a Francie si nemohou dovolit finanční záchranu eurozóny

8. 6. 2012

čas čtení 4 minuty

Standardní vyprávění tvrdí, že si Německo nepřeje poskytnout finanční pomoc periferním zemím eurozóny, které jsou v potížích. Skutečnost je ovšem taková, že největší členské země s vysokým ratingem, Německo a Francie, nemají k dispozici finanční prostředky nutné pro tento účel.

Nerůst jako příležitost klást si podstatné otázky

8. 6. 2012 / Eva Fraňková

čas čtení 15 minut

"Nerůst je aktivistický slogan s teoretickými důsledky"
Serge Latouche

Toužit v době vleklé krize a sociálních škrtů, aby výkon ekonomiky klesal může na první pohled vypadat přinejlepším jako špatný vtip. Přesto se už od začátku tisíciletí rozvíjí hnutí, které si právě pozvolný a dobrovolný pokles objemu výroby a spotřeby vytklo za svůj cíl. Možná překvapivě se kromě Francie rozvíjí i ve Španělsku či Itálii a postupně se jeho zárodky šíří i do dalších, nejen evropských zemí. Ekonomická krize přitom myšlenku udržitelného nerůstu nepohřbila, možná spíše naopak -- alespoň v některých zemích otevřela prostor pro diskusi širšího spektra ekonomických alternativ.

27701

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Reklamní voodoo zabíjí nudu, aneb Propíchni si svého Němce

8. 6. 2012 / Marek Turza

čas čtení 1 minuta

Sport je prý mimo jiné jednou z náhražek za válku. Co si tedy myslet o reklamě společnosti bet-at-home, která nabízí obrázek pleteného panáka ve fotbalovém dresu s německou vlaječkou na trupu, do nějž čísi ruka zabodává špendlíky? V animované verzi následuje střih a divák sleduje kácejícího se hráče, jak se drží za propíchnuté koleno... Slogan "Je to ve vašich rukou!" navíc jakoby konzumenta reklamy vybízel k opakování zobrazené operace.

Jazykovou chybu žádnou nenajdeme a autor reklamy by tedy teoreticky mohl výjimečně dostat jedničku z češtiny. Jenže co mu chcete dát z chování?

Schengenská dohoda:

Národní státy odmítly nároky Bruselu

8. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

V milníku evropské integrace se ve čtvrtek objevily drobné trhliny. Pod dojmem přílivu uprchlíků ministři vnitra EU předložili v Lucemburku kontroverzní novou verzi Schengenské dohody o volném pohybu osob. Ta má umožnit státům samostatně rozhodovat o znovuzavedení hraničních kontrol a v budoucnu se v případě potřeby izolovat od vnějších hranic EU.

Poznámky k charakteristice korupčního prostředí u nás

8. 6. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 15 minut

Korupce byla, je a bude, vždy a všude. Vida jak se to v češtině dokonce rýmuje. Stejně jako blbost je nezničitelná, nedá se proto nad ní definitivně zvítězit. Takže se s ní musí neustále doslova bojovat, pokud má daná společnost zájem na své stabilitě. V rozměrech státu se musí jeho správci postarat zásadně o to, aby úplatkářství a korupce nepřerostly v korupční systém.

27700

Leona a Mária Bikárovy: Tina a Bravo? Raději bible.

8. 6. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Sestry Bikárovy pochází z Brna a i přes svůj mladý věk už v životě něco dokázaly. Sedmnáctiletá Leona chodí druhým rokem na na Střední zdravotní školu Jaselská v Brně, hraje na klavír a baskytaru. Mária studuje muzikálové herectví a jazzový zpěv na konzervatoři v Praze. Obě patří k sólistkám sboru Idy Kelarové. Mária se navíc umístila na třetím místě v projektu Yvety Blanarovičové La Sophia.

Psi jako údajní společníci lovců mamutů

8. 6. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

V článku Přežití lidí v paleolitu? Možná zásluha nejlepšího přítele jsou zmíněny objevy Mietje Germonpré z Královského belgického institutu přírodních věd, kde byla vyvinuta metoda umožňující určit, které kosti psovitých šelem patří vlkům a které psům. Touto metodou vycházející z rozdílu ve stavbě lebky byly prý v Belgii nalezeny pozůstatky psů staré 32 000 let a obdobné nálezy byly učiněny i jinde.

Kauza Rath II: Otazníků stále přibývá

7. 6. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 8 minut

Stejně jako mnozí další jsem včera sledoval se zájmem jednání poslanecké sněmovny o vydání poslance Davida Ratha k trestnímu stíhání. Jeho projev mne nepřekvapil, nic odlišného jsem nepřepokládal. Kdo si myslel, že objasní původ peněz v krabici, mohl být zklamán, ale sněmovna přece není soud rozhodující o vině. Obviněný proto správně tuto záležitost vynechal a věnoval se meritu věci, tj. případnému politickému pozadí kauzy.

Purcell v Mnichově Hradišti

8. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

V neděli dne 16. září 2012 od 17.00 hodin se v zámeckém divadle v Mnichově Hradišti uskuteční tradiční představení, na němž se - ve spolupráci se Společností přátel barokní kultury Mnichovo Hradiště (Baroccoco) - podílí také Česká Händelova společnost ("Hudebně-divadelní produkce 2012").

Na programu jsou - pod názvem "Slavnost lásky z Diokleciána" a ve špičkové historicky poučené interpretaci - hudebně nejzajímavější ukázky ze semiopery Henryho Purcella (1659-1695) "Věštkyně aneb Příběh Diokleciánův" (Londýn, 1690).

Vstupenky v ceně 400 (stání = zadní lavice v přízemí), 600 (sezení) a 700 Kč (balkón) lze rezervovat počínaje dnem 15. června 2012. Vzhledem k velmi omezené kapacitě divadla doporučuji co nejdřívější rezervaci.

Další podrobnosti a informace ZDE

K základním podmínkám občanské a demokratické revoluce v naší zemí

7. 6. 2012 / Petr Kužvart

čas čtení 19 minut

1. Úvodem: co je třeba a čeho se musí občanská opozice vyvarovat

Zapotřebí je nyní, po tragikomickém představení rychle vyprchavších masových protestních akcích, po řadě roztříštěných akcí a akciček jednotlivých skupin nespokojených, po trapných rozkolech a po dalším a dalším organizačním drobení, po všem tom snaživém hemžení, pokusech o zastřešování cizích aktivit, což vše bylo - přiznejme si - dnešní vládnouci politické garnituře často spíše k pobavení a jen párkrát jí opravdu zatrnulo, po tom všem je třeba se hluboce zamyslet.

Je nutno jasně si říci, že jakékoli stále znovu vznikající snahy o organizační sjednocení občanské opozice jsou zbytečné a kontraproduktivní. Nemá to smysl, je to jen příležitost pro hašteření a opakující se zastřešovací choutky různých ctižádostivých generálů bez vojska.

Španělsko: Jednejte rychle, nebo zlikvidujete euro

7. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělsko varuje Evropu, že se jednotná evropská měna rozloží, pokud se její vedoucí představitelé rychle nerozhodnout centralizovat rozpočtovou a daňovou poliitku v eurozóně a neschválí strategii, v jejímž rámci by všechny státy sdílely odpovědnost za selhávající banky.

V ČR je v exekuci velké množství důchodců

7. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Staří lidé se často stávají oblíbenými objekty nejrůznějších zprostředkovatelů pojištění, půjček či prodeje věcí. "Nátlakem na místě lze u důchodců poměrně snadno získat podpis a pak peníze vymáhat," popisuje právník Miroslav Zeman.

Podle České správy sociálního zabezpečení byla letos v dubnu uvalena exekuce na více než 65 tisíc penzistů.

Zdroj: ZDE

Celkový počet českých důchodců, postižených exekucemi, není znám.

Ve většině západních zemí by nátlakové akce "nejrůznějších zprostředkovatelů půjček a pojištění" na důchodce byly stíhány jako trestný čin, stejně jako nafukování původně minimálního dluhu na statisíce, poznamenává Jan Čulík.

Bleší trh

7. 6. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 1 minuta


Usmrkaný deštík si ještě nezastrčil podolek
a neděle: Kampak dnes? Už dělá psí oči.
Když tak hezky prosíš...,
ty pitomé psisko, dostaneš obojek
a půjdeme: Tam, kde se točí svět.
Jak po muší kořalce obecní blb,
který se ožral a trošičku zešílel
a teď na plese masek a zrůd,
na plese bez lidí motá se opile,
jak vpleten do kola, bez šance na milost...

Kubiceho krabice

6. 6. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 17 minut

Police ozbrojenou mocí obsadila Parlament. Tato věta zní jako část zprávy o státním převratu v některé z banánových republik. To, co se 5. 6. 212 odehrávalo ve Sněmovně při projednávání bodu „Rozhodnutí Poslanecké sněmovny o přípustnosti trestního stíhání poslance Davida Ratha“ mimo záběry kamer však ve své podobě a důsledcích byl puč „po česku“.

Stížnost Davida Ratha:

Vazba po česku jako novodobá tortura?

6. 6. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 8 minut

V souvislosti s vystoupením poslance Davida Ratha před Poslaneckou sněmovnou dne 5. června chci zmínit jednu jím uvedenou věc. S jeho případem sice přímo věcně nesouvisí, avšak může se týkat těch, kteří jsou na základě soudního rozhodnutí vzati do vazby. Rath označil svou vazbu za novodobou torturu, která má člověka týrat, lámat a ponižovat. Systém, který něco podobného v České republice umožňuje, by si prý zasloužil pozornost mezinárodních inspektorů. Je jeho vazební zkušenost důsledkem šoku, vržení do prostředí, které dříve neznal a nedokázal si představit, nebo jde o něco, čím se česká vazební praxe skutečně zemím jako Německo, Dánsko, Norsko aj. vymyká?

Nevolnost

6. 6. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 12 minut

Vrátil jsem se po čtrnácti dnech ze severního Toskánska a stalo se, čeho jsem se obával. Jakmile jsem přečetl noviny a zhlédl televizní zpravodajství, podivná nauzea, kterou jsem předtím trpěl a která v Garfagnaně zmizela, se vrátila s ještě větší intenzitou.

Značnou částí k ní přispěla kauza Davida Ratha, respektive skutečně odporné chování větší části našich tzv. médií, s výjimkou několika málo, jako Literárních novin či některých internetových periodik. Aldingtonova charakteristika žurnalismu, jako v dějinách hned po nejstarším řemesle nejprodejnější profesi, se opět smutně potvrdila.

V tichosti a bez zájmu médií byl včera schválen zákon o příspěvcích ČR do Evropského stabilizačního mechanismu

6. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

V úterý se ve sněmovně nejednalo "jen" o Rathovi a o církevních restitucích, ale také byl, zcela potichu, bez publicity a jakékoliv pozornosti médií schválen návrh na podporu Evropského stabilizačního mechanismu, tzv. smlouvy dluh. Média ale tomuto fatálnímu závazku nevěnují žádnou pozornost, proč asi? ptá se Jan Panoch.

Zaslechl jsem ve zprávách jen něco o tom, že prý jde o závazek na pět let a bude nás stát přinejhorším asi 40 miliard korun, jestli prý bude vůbec potřeba. Že jde o závazek na nejméně 350 miliard korun (coz je skoro 1/3 ročního rozpočtu ČR 2012 a trojnásobek plánovaného schodku rozpočtu ČR 2012), jestli ne víc - rada guvernérů (složená z ministrů financí členských zemí) jej může neomezeně navyšovat. Ve skutečnosti jde o závazek dodat 40 miliard Kč splaceného kapitálu (tj. postupně splácená hotovost - o tom se zmínila Česká televize) a 310 miliard Kč v zárukách (splatné do sedmi dnů na vyžádání - o tom už Česká televize v reportáži taktně pomlčela). viz http://esm.svobodni.cz/

Jak ten čas letí

6. 6. 2012 / Petr Miller

čas čtení 3 minuty

Zanedlouho to bude neuvěřitelných dvacet let, kdy Usnesením č. 426 Vláda České a Slovenské Federativní republiky podala dne 26. června 1992 demisi do rukou prezidenta Václava Havla.

Co všechno se od té doby událo... Na začátku ideály, které se pozvolna vytrácely, kdosi se přičinil, aby se stát rozpadl, starou ideologii vystřídala nová a zdá se, že dospěla do stádia, kdy metody jejího prosazování se od těch "starých" příliš neliší. Je-li to stejné, pak kde je smysl roku 1989?

Včera jsem se díval na smutné divadlo a ani ne tak na hlavní postavu tragikomedie jako spíše na postavičky za ním. Paní předsedkyně, u vytržení sama nad sebou, kategoricky utrousila, že ona tak rozhodla, a pak už to nebylo pro ni zajímavé. Odešla.

Můj dávný druh z doby, kdy ideály nebyly vyvažovány "žluťoučkými penězi" "Káry", a kterému se divím, že v této podivné společnosti může být, nejen že klimbal, ale dokonce si na stole ustlal.

Autor byl prvním polistopadovým ministrem práce a sociálních věcí.

Červnový spánek bez idejí

6. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Úterý 5. června se neslo v duchu kauzy obviněného (a médii již odsouzeného) poslance D. Ratha. Vždyť je přece vše tak jasné -- hejtman Rath přijal úplatek, samozřejmě v rukavičkách, které pak někde chytře ukryl. Na bankovkách (nevíme, zda se jednalo o české peníze či eura a zda šlo o Destinové, Masaryky či Palacké, jenom, že penízky to byly žluťoučké) se údajně otisky prstů žádné nenašly. Odposlechy byly zveřejněny ještě před zahájením soudu, ale tentokrát se jaksi nehodilo, aby byly slyšet. Však Rathobijná veřejnost bažící po krvi některého z korupčníků a vyhladovělá v tomto ohledu až běda se spokojí i s kostmi -- a že jsou to kosti pěkně ohlodané.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

80511