Americké vraždění civilistů v Pákistánu a v Afghánistánu destabilizuje svět

11. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Loni v říjnu jsem byl na sněmu v Islamabádu v Pákistánu, kde se sešlo 80 lidí z Wazíristánu k debatě o amerických bezpilotních letadlech, které rozsévají smrt raketami Hellfire. Izolace obyvatel Wazíristánu je téměř úplná. Žádný západní novinář tam nebyl už sedm let, píše Clive Stafford Smith z charitativní organizace Reprieve.

Jako jediný člověk ze Západu jsem hovořil o tvrzení CIA, že za dobu delší než celý jeden rok nebyl usmrcen ani jeden nevinný civilista. Nepotřeboval jsem tlumočníka na to, abych porozuměl ironickému smíchu, který to vyvolalo.

Během dne jsem se seznámil s šestnáctiletým mladíkem z Wazíristánu jménem Tarík Azíz. Američané usmrtili raketou jednoho jeho bratrance a on chtěl vědět, jak s tím seznámit Západ.

O tři dny později oznámila CIA, že eliminovala "čtyři extremisty". Ve skutečnosti šlo o dvě oběti. Tarík vezl autem svého dvanáctiletého bratrance k tetě a cestou je usmrtilo americké bezpilotní letadlo.

Plivance a facky české politiky

11. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 15 minut

V době, kdy se na více než žhavé unijní půdě řeší budoucnost projektu, jenž sliboval stabilitu a trvalý mír aspoň v Evropě a kdy i v samotné České republice je řada klíčových témat, která nejednoho občana velmi pálí, to na české politické scéně občas vypadá, že místo slov a myšlenek jde o prostředníčky, sprostá slova a facky.

FRANCIE:

Socialisté možná budou mít v parlamentu absolutní většinu

11. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Levice zaznamenala úspěchy v prvním kole francouzských parlamentních voleb. Socialistická strana má na dosah absolutní většinu, což by poskytlo prezidentu Françoisu Hollandovi volnou ruku při akcích proti hospodářské krizi.

Socialisté potřebují získat 289 z celkového počtu 577 křesel, mají-li získat v druhém kole voleb 17. června absolutní většinu.

Evropská krize: Na řadě je Itálie

11. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ekonomičtí analytici varují, že Itálie může v příštích dnech čelit finančním problémům kvůli obavám z finanční nákazy postupující ze Španělska.

Argentina obnovila svůj nárok na Falklandy

11. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Argentina prohlásila Falklandské ostrovy (které sama nazývá Malvíny), o něž v 80. letech svedla válku s Británií, za vlastní území a obvinila Británii z "ilegální exploatace přírodních zdrojů" a "rostoucí militarizace oblasti Jižního Atlantiku".

Apel na čtenáře:

Modernizace serveru Britských listů

4. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

jsme nuceni se na vás obrátit znovu obrátit s apelem o dočasné zvýšení finanční podpory pro náš server. Naléhavě je zapotřebí modernizace hardwaru, což vyžaduje jednorázovou investici přibližně 50 000 Kč. Prosíme, přispějte, abychom mohli zajistit nerušenou funkčnost Britských listů. Uvědomujeme si, že lidé nemají peněz nazbyt a apel zveřejňujeme jen proto, že je modernizace serveru skutečně naléhavě nutná. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Podle statistik Google Analytics zaznamenal server Britské listy za poslední rok (od 3.6. 2011 do 3.6. 2012) 9 921 580 návštěv od 2 734 827 návštěvníků (individuálních IP adres). Ve srovnání s předchozím rokem se zvýšil počet individuálních IP adres o 7,47 procent.

Jan Čulík

šéfredaktor

Demokraté: Republikáni úmyslně sabotují oživení americké ekonomiky

11. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Politikové z Demokratické strany v posledních dnech začínají otevřeně hovořit o tom, že američtí Republiáni záměrně sabotují pokusy Obamovy vlády oživit americké hospodářství, aby Obama prohrál prezidentské volby. Otevřeně to konstatoval šéf parlamentního klubu Demokratů v americkém Senátu Harry Reid a hlavní Obamův politický poradce David Axelrod. Republikáni systematicky podporují politiku škrtů, i když v předchozích érách hospodářského útlumu podporovali investiční hospodářskou politiku vládu - nedělají to však tentokrát a sabotují veškeré programy na snížení nezaměstnanosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozložení sil v Sýrii vyžaduje ČIN zvenčí

11. 6. 2012

čas čtení 11 minut

Již 15 měsíců odolává v Sýrii obrozený humanismus centrálně řízené tyranii. Již 15 měsíců světové společenství sleduje, mnohdy s politováním, příběh trvalosti a nezlomnosti elementárních požadavků svobody, důstojnosti a uznání. Již 15 měsíců jsou za hledání obsahu těchto abstraktních pojmů masakrováni nevinní lidé bez ohledu na věk, pohlaví, etnickou či náboženskou příslušnost, píše Robin Maialeh náležící k syrské opozici.

Ruští výsadkáři se připravují k nasazení v Sýrii

11. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Prezident Putin nedávno generalitě nařídil vypracovat nový plán nasazení ozbrojených sil za hranicemi Ruska. Jednou ze zemí, kam by mohli zamířit, je Sýrie. Detaily jsou zpracovávány ve spolupráci se štábem Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (Организация Договора о Коллективной Безопасности, ОДКБ; dále OSKB) a také regionální protiteroristickou strukturou Šanghajské organizace pro spolupráci. List Nězavisimaja gazeta o tom pod podmínkou anonymity informovaly zdroje v rezortu obrany.

Tři podvodníci

11. 6. 2012 / Jan Kadubec

čas čtení 23 minut

Příspěvek k diskuzi o tzv. církevních restitucích. Právnických pojednání je sdostatek, ale jenom málo se mluví komu, tedy jaké organizaci, jakému uskupení, sdružení, či spolku to darujeme, jakému to Bohu dáváme tak velkorysý dar. Snažím se to trošku popsat, aby bylo všem zřejmé, komuže to naše vláda (zastupující zájmy obyvatel a plnící přání a vůli voličů) v roce 2012 daruje.

Euro 2012:

Člen českého fotbalového týmu se stal terčem rasistických útoků ve Vratislavi

10. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Po rasistických útocích proti členům holandského fotbalového týmu se další obětí rasismu stal ve Vratislavi člen českého fotbalového týmu Theodor Gebre Selassie. Sprostě mu nadávali ruští fotbaloví fanoušci.

Terčem rasistických útoků se stal také fotbalista Itálie a Manchester City Mario Balotelli. Italské neonacistické organizace na něho zaútočily, že uprostřed týdne navštívil koncentrační tábor v Osvětimi. Organizace Stormfront, která má vazby na Ku Klux Klan, mu vzkázala na svých internetových stránkách: "Jsi černoch, jsi žid a měl bys hrát pro Izrael".

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Státní zájem je důležitější než právo manželů žít v téže zemi

10. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

To je názor, který zastává britská konzervativní ministryně vnitra Teresa May. Chce přimět parlament, aby schválil rezoluci, která omezí právo Britů přivést si do Británie zahraničního manžela či manželku. Podle odhadů to zabrání více než 30 000 osobám z rodin, v nichž jeden manžel je Brit, usadit se v Británii. (Paradoxně občané jiných zemí Evropské unie budou moci i nadále v Británii žít s manžely odkudkoliv.)

"Právo na rodinný život není absolutní," řekla v neděli Mayová v televizi. "V zájmu hospodářství, kvůli omezování přistěhovalectví i kvůli veřejnému pořádku má stát právo omezit právo na rodinný život."

Stanovisko ProAltu k poplivání ministra Miroslava Kalouska

Kalousek záměrně provokoval

9. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 8. 6. 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek vyšel včera v průběhu blokády Ministerstva financí z budovy na ulici, kde byl popliván. Posléze k tomu vydal tiskovou zprávu, kde mj. říká: "Zbabělec se ukrývá v davu, křičí, plive a bojí se argumentů. Závěr je jediný: předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil přivedl dnes před Ministerstvo financí pouze zbabělce. Nemám mu to za zlé, nezbývá mu nic jiného. Slušní a stateční lidé za ním dnes už nejdou").

K události a tiskové zprávě uvádíme:

O úpadku Británie

9. 6. 2012

čas čtení 9 minut

Larry Elliott a Dan Atkinson vydávají knihu s názvem Going South: Why Britain Will Have A Third World Economy By 2014 (Cesta na jih: Proč bude mít do roku 2014 Británie ekonomiku třetího světa). Shrnujeme informace z ukázky, kterou publikoval deník Guardian. Autoři argumentují, že Británie si musí bezodkladně vytvořit strategii, co dál, jak zastavit úpadek. Při čtení této analýzy prosím uvažujte, jak je na tom Česká republika a zda tytéž argumenty neplatí ještě ve větší míře i pro ni. Ale co dělat? (JČ)

Roubini a Ferguson: Berlín ignoruje lekci ze 30. let

9. 6. 2012

čas čtení 5 minut

Neortodoxní ekonom Nouriel Roubini známý předpovědí finanční krize v roce 2008 a finanční a ekonomický historik Niall Ferguson v listě Financial Times komentují probíhající evropskou krizi. Německá vláda podle nich soustavně dělá příliš málo a příliš pozdě, takže hodinová ručička se teď nachází minutu před dvanáctou. Německo musí pochopit, že rekapitalizace bank, evropský systém pojištění vkladů a vzájemné zaručení dluhů nejsou věci k diskusi, ale nezbytné podmínky pro zabránění nevratné dezintegraci měnové unie. Německo by se mělo poučit z dějin a nefixovat se zbytečně na boj s inflací. Zdá se ale, že se Berlín stále obává spíše roku 1923 (hyperinflace) než roku 1933 (kdy v Německu padla demokracie).

Úspěch pokusu o záchranu španělských bank je nepravděpodobný

9. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

I když finanční pomoc pro španělské banky nepřijde během víkendu, dojde k ní zřejmě zanedlouho. Naneštěstí je velmi nepravděpodobné, že by přinesla konec obav ohledně solvence španělského státu. V podmínkách neexistujícího růstu bude pomoc pro banky brzy následována i pomocí vládě.

Rituální tance evropských politiků

9. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│Hedgeový fond Greenlight Capital - který investuje do veřejně obchodovatelných amerických akcií a nejvíce se proslavil výprodejem akcií banky Lehman Brothers v roce 2008, krátce před jejím kolapsem - publikoval grafiku zachycující v geniální zkratce celou absurditu "řešení" ekonomických problémů v zablokované Evropské unii, kde je skutečné pokračování funkční integrace politicky neprůchodné a na druhé straně nikdo nechce otevřeně připustit, že alternativou k tomu je pouze spořádaná nebo divoká dezintegrace.

Dobrý literární text

9. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Mívám ve zvyku kritizovat literární výtvory dnešních mladých autorů a se stejnou skepsí a očekáváním povrchnosti jsem se začetl i do krátkého textu "Dokonalost a nedokonalost" na konci dnešních Lidových novin. Tímto textem, původně napsaným v angličtině, vyhrál jeho autor, Petr Kaftan, cenu National Literary Awad for Young Writers.

Fotbalové paralely k dluhové krizi

9. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vynikající kreslíř deníku Daily Telegraph publikoval tento kreslený komentář k evropské dluhové krizi, inspirovaný současným fotbalovým mistrovstvím.

Na obrázku vystupuje na tiskové konferenci šéf (nepříliš úspěšného) fotbalového týmu Anglie s tímto návrhem:

"Navrhujeme vydání gólových obligací, aby přebytečné góly Německa byly přerozděleny ve prospěch slabších fotbalových týmů."

Obrázek ZDE

Měl Rath v úterý odmítnout opustit schůzi Poslanecké sněmovny?

8. 6. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 14 minut

Ve svém předchozím článku "Dvakrát měř, jednou řež by mělo platit, i když se řeže do policie" jsem se kriticky vyjádřil k některým formulacím z filipiky Jana Makovičky publikované pod názvem "O čem u nás rozhoduje policie". Jedna z nich zněla: "Pokud by poslanci Rathovi policie laskavě dovolila, aby mohl být přítomen na jednání Sněmovny, byl by pod přísným dohledem, přivezla by ho eskorta a poslanec by nesměl mluvit". Vzhledem k tomu, že její vyznění nepodloženě naznačuje údajnou ambici policejních orgánů rozhodovat, zda se poslanec bude moci účastnit jednání Sněmovny, oponoval jsem těmito slovy: "Chybná mi připadá také úvaha o policii, která zadrženému poslanci 'laskavě dovoluje, aby mohl být přítomen na jednání Sněmovny'. Ten již není v jejích rukou, nýbrž v péči Vězeňské služby. Ani ta však něco takového nemůže laskavě či nelaskavě dovolovat. O tom zajisté rozhodne soud či státní zastupitelství."

Kampaň proti maturitě z českého jazyka je neférová a lživá

8. 6. 2012

čas čtení 7 minut

Vážený pan ministr prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Rýmařov 7. června 2012

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás touto veřejnou formou, protože považuji za nutné čelit difamační kampani rozpoutané v současnosti některými médií a zájmovými uskupeními, kampani zaměřené proti hodnocení a hodnotitelům maturitní písemné práce z českého jazyka. Jsem jedním z dvaceti tzv. VHT, tedy vedoucích hodnotitelských týmů, kteří dbají na regulérnost práce centrálních hodnotitelů a dodržování centrálně stanovené metodiky hodnocení maturitních písemných prací z českého jazyka.

Německo a Francie si nemohou dovolit finanční záchranu eurozóny

8. 6. 2012

čas čtení 4 minuty

Standardní vyprávění tvrdí, že si Německo nepřeje poskytnout finanční pomoc periferním zemím eurozóny, které jsou v potížích. Skutečnost je ovšem taková, že největší členské země s vysokým ratingem, Německo a Francie, nemají k dispozici finanční prostředky nutné pro tento účel.

OSN: Assadův režim ztratil lidskost

8. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský režim ztratil "svou základní lidskost" a už není legitimní, řekl ve čtvrtek generální tajemník OSN Ban Ki Moon. Charakterizoval nový masakr asi 90 vesničanů jako "šokující" a požadoval, aby byli vrazi potrestáni.

Nerůst jako příležitost klást si podstatné otázky

8. 6. 2012 / Eva Fraňková

čas čtení 15 minut

"Nerůst je aktivistický slogan s teoretickými důsledky"
Serge Latouche

Toužit v době vleklé krize a sociálních škrtů, aby výkon ekonomiky klesal může na první pohled vypadat přinejlepším jako špatný vtip. Přesto se už od začátku tisíciletí rozvíjí hnutí, které si právě pozvolný a dobrovolný pokles objemu výroby a spotřeby vytklo za svůj cíl. Možná překvapivě se kromě Francie rozvíjí i ve Španělsku či Itálii a postupně se jeho zárodky šíří i do dalších, nejen evropských zemí. Ekonomická krize přitom myšlenku udržitelného nerůstu nepohřbila, možná spíše naopak -- alespoň v některých zemích otevřela prostor pro diskusi širšího spektra ekonomických alternativ.

Existence andělů znalostní společnosti vědecky dokázána na hnojárně - díl 6.

8. 6. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 73 minut

Česká zemědělská univerzita je ctihodnou veřejnou vysokou školou. Pouze trpí tím, čím téměř všechny vysoké školy, nejen ty veřejné. Mechanisticky a metodicky nevhodně uplatněná scientometrie, zvaná "kafemlejnek", nutí vědce k prostituci. Ekonomické, publikační, mocenské. Výsledkem jsou práce k ničemu, znalostní nedostatečnost absolventů, průnik pavěd do vědy či blábolivé vědy, vyžívající se v egomaniakálních rituálech insigniemi ověšených "liščích ocasů" a hypertrofovaná univerzitní kongresová turistika.

V roce 1950 americký vědec Dr. Eugene Garfield začal pracovat (pod patronací Národní knihovny ozbrojených sil USA) na expertních medicínských systémech založených na citacích literatury. Tento rok se dá považovat za uvozující pro scientometrii. V roce 1963 začal Institute for Scientific Information na komerční bázi vydávat Science Citation Index (SCI), ve kterém jsou zavedeny všechny základní indexy pro „měření vědy“.

Jak se dělá věda na hnojárně TÉMA BL

Poznámky k charakteristice korupčního prostředí u nás

8. 6. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 15 minut

Korupce byla, je a bude, vždy a všude. Vida jak se to v češtině dokonce rýmuje. Stejně jako blbost je nezničitelná, nedá se proto nad ní definitivně zvítězit. Takže se s ní musí neustále doslova bojovat, pokud má daná společnost zájem na své stabilitě. V rozměrech státu se musí jeho správci postarat zásadně o to, aby úplatkářství a korupce nepřerostly v korupční systém.

ŘECKO

Neonacistický poslanec zaútočil v televizním studiu na levicové soupeřky

8. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Deset dní před novými všeobecnými volbami v Řecku zaútočil Ilias Kasidiaris, čelný člen neonacistické strany Zlatý úsvit při diskusi v ranním televizním vysílání na dvě levicové poslankyně a pak utekl ze studia.

Kasidiaris, jednatřicetiletý mluvčí neonacistické strany, nejprve zaútočil na Renu Douru, poslankyni radikální strany Syriza, a vrhl jí do obličeje obsah sklenice vody poté, co řekla ve vysílání, že volebním vítězstvím pro strany Zlatý úsvit by se Řecko vrátilo 500 let do minulosti. Pak zaútočil pěstmi na komunistickou poslankyni Lianu Kanelli, která nevěřícně v protestu vstala ze židle.

Lidé v Řecku se se zděšením obávají, zda je to začátek něčeho ještě horšího.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Schengenská dohoda:

Národní státy odmítly nároky Bruselu

8. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

V milníku evropské integrace se ve čtvrtek objevily drobné trhliny. Pod dojmem přílivu uprchlíků ministři vnitra EU předložili v Lucemburku kontroverzní novou verzi Schengenské dohody o volném pohybu osob. Ta má umožnit státům samostatně rozhodovat o znovuzavedení hraničních kontrol a v budoucnu se v případě potřeby izolovat od vnějších hranic EU.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37081