Na zkorporatizovaných univerzitách odumřela kolegialita

27. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Duch spolupráce, který kdysi existoval na vysokých školách ku prospěchu společnosti nyní v důsledku šířícího se managerialismu ustupuje utajovaným podnikatelským praktikám, zdůraznila profesorka Margaret Thorntonová z právnické fakulty Australské národní univerzity. Na nově zkorporatizovaných univerzitách je považována kolegialita a společné rozhodování za něco kontraproduktivního.

"Kolegialita toleruje a dokonce podporuje vyjadřování nesouhlasných názorů, naproti tomu noví manažeři univerzit očekávají od univerzitních učitelů poslušnost."

Univerzity v ohrožení

V Británii byl zaveden ničivý manažerský systém, jemuž se asi neubrání ani vysoké školy v ČR

27. 2. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 23 minut

Anglosaské vysoké školy procházejí v posledních dvou až třech desetiletích restrukturalizací, jejichž cílem je z institucí pro svobodné vzdělání je proměnit v komerční podniky. Zvlášť silný je útok proti podstatě univerzit ve Velké Británii, kde se snoubí prosazování komerčních principů v oblasti vysokých škol se zásahy státní správy. Součinnost etatismu s manažerským přístupem je destruktivní. Britské vlády vytvořily struktury, jejichž prostřednictvím byly vysoké školy akademikům odebrány a dány do správy malých, nevolených manažerských struktur.

Noví britští univerzitní manažeři mají několik vlastností. Především si platí velmi vysoké mzdy, plat mnoha rektorů britských univerzity se pohybuje dnes kolem 300 000 liber ročně (tj. přibližně 750 000 Kč měsíčně). Vysoké platy a pravidelné velké prémie dostávají i ostatní členové malých manažerských týmů.

Tabulku současných platů britských univerzitních rektorů naleznete ZDE

BRITÁNIE:

Deník The Sun léta podplácel policisty, vojáky a státní úředníky

27. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Sue Akersová, náměstkyně vysokého komisaře londýnské Metropolitní policie v pondělí svědčila na Levisonově vyšetřování úrovně novinářské etiky, že londýnské policie vyšetřuje "kulturu ilegálních korupčních plateb v Murdochově deníku The Sun.

Jeden státní úředník obdržel od deníku The Sun celkem více než 80 000 liber. Pravidelné platby dostávali policisté, vojáci a další státní úředníci. Jeden novinář z deníku The Sun obdržel během let více než 150 000 liber na platby zdrojům.

Každý má mať miesto, ktoré volá svojím domovom

27. 2. 2012 / Juraj Barát

čas čtení 4 minuty

V Bratislave do roku 2006 tiež zomierali ľudia bez domova na uliciach, podobne ako je to ešte aj dnes v okolitých štátoch (Česko, Poľsko, Ukrajina...). S príchodom terajšej tuhej zimy prichádzajú za nami ľudia z médií a chcú vedieť, prečo sa to isté nedeje aj na Slovensku. Hoci to nepovedali otvorene, bolo z nich cítiť sklamanie, že nemôžu písať podobne ako ich kolegovia z celej Európy.

Před katastrofou?

27. 2. 2012 / Jaroslav A. Polák

čas čtení 26 minut

V roce 1945 vydal C. G. Jung slavnou úvahu Po katastrofě, v níž se zamýšlel nad problémem viny německého národa za hrůzy druhé světové války. Nyní je již zjevné, že stejně jako první, tak ani druhá světová válka nebyla válkou, jež ukončila všechny války. Naopak se zdá, že máme velký důvod k znepokojení. V následujícím eseji se kriticky zamýšlím nad Jungovou analýzou a z její perspektivy pak nad aktuálním stavem světa a možnými vyhlídkami do budoucna.

Evropa: Řecká tragédie

27. 2. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich o víkendu naznačil, že si německá vláda přeje, aby Řecko přece jen opustilo eurozónu. Tento tah přišel krátce poté, co Athény odsouhlasily doslova vše, co po nich "Trojka" žádala; poslední dohoda mj. zahrnuje opatření jako výměnu dluhopisů vydávaných podle řeckého zákona za dluhopisy podle britského zákona, jenž je k dlužníkům mnohem velkorysejší; tím se značně komplikují případné budoucí snahy o státní bankrot.

Obětování Řecka a utváření "velkého evropského hráče"

27. 2. 2012 / Rudolf Převrátil

čas čtení 7 minut

Karel Dolejší přišel ve svém komentáři "Evropa: Řecká tragédie" se závažnou myšlenkou: obětování Řecka nasvědčuje tomu, že "projekt Evropské unie zaměřený původně na kontrolu německého expanzionismu končí coby chatrná zástěrka programu budování německého hospodářského impéria v Evropě." Domnívám se, že stojí za to tuto myšlenku dál rozvíjet s přihlédnutím k dnešním okolnostem, které podmiňují budování jakéhokoli evropského hospodářského impéria.

DOX, Rampula, pondělí v 19 hodin

27. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Vážení,

zveme Vás za Veřejnost proti korupci na setkání občanských sdružení, iniciativ a osobností veřejného života týkající se situace, která nastala v české justici po návratu Vlastimila Rampuly na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Setkání se uskuteční v pondělí, dne 27. 2. 2012 v prostorách Centra současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 od 19 hodin.

Se situací souvisí i zprávy o možném odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Pokud bude odvolán či jinak "odejit", logicky může následovat Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, nebo bude "minimálně" cíleně izolován. Justice pak postupně přejde plně pod kontrolu kmotrů!

Jak dlouho ještě?

27. 2. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 4 minuty

Demokracii se zvykla rozumět počestná správa věcí veřejných pro svobodné občany, kteří si sami zvolí, kdo a podle čeho ty věci má spravovat. Za jedno z pravidel, jež mají zajišťovat počestné fungování systému, se zvyklo považovat bezpodmínečné oddělení moci zákonodárné, výkonné a - ano, právní.

V uplynulých letech nám přibývá důvodů se nad tím zamyslet. Politická moc si s penězi podává ruku čím dál víc a peníze se, žel, míchají i do výkonu práva, jemuž demokracie chce zajistit nezávislost.

Například tím, že soudy a soudnictví nejsou formálně závislé na státní moci, žalobci jsou "státní" (a tím se myslela nejvyšší záruka nezávislosti - za jejich čestnost měl odpovídat stát). Takové byly asi původní úvahy o demokracii. Dnes je všechno jinak. Nejen u nás. U nás ale za to platíme hlavně my, "svobodní" občané.

Úvaha nad možným odvoláním ministra Pospíšila

27. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dokud Pospíšil nebyl aktivní a nepokoušel se o změny na státním zastupitelství, měl své postavení poměrně jisté. Paradoxně teď, kdy se skutečně snaží o změnu tak, aby se přervalo dědictví paní Vesecké, se mluví o jeho odvolání a obě strany sporu na státním zastupitelství jsou viděny jaksi nestranně.

Najednou nestranně.

A najednou Pospíšil vadí, když konečně jedná ve veřejném zájmu a čelí kvůli tomu různým potížím.

To si opravdu politikové VV a ODS mysleli, že změnit státní zastupitelství půjde hladce, nebo vlastně o žádnou změnu nestáli?

Tvářit se dnes nestranně znamená stát na straně pana Rampuly a těch tradic státního zastupitelství, jaké představovala paní Vesecká.

S takovou nestranností se vládní "boj proti korupci" ukazuje zase ve světle de facto prokorupční vlády, které nejde o nic tak moc jako o to, zachovat nerušené rozkrádání veřejných peněz i do budoucna.

Tykadla a poučení

27. 2. 2012 / Stanislav Křeček

čas čtení 6 minut

Jediná příčina všech zmatků ve světě je v tom, že lidé nechtějí rozlišovat cenné od bezcenného a ženou se jako stádo ne tam, kam je potřeba jít, ale kam se jde.

(Jan Ámos Komenský)

Nemám žádný problém s ohlasy na své články, nepotřebuji nadšený souhlas a nikterak mi nevadí zastávat a obhajovat menšinová stanoviska. Právě naopak: neshledávám nic užitečného v tom, abych se písemně připojoval k obecně sdíleným pravdám a stanoviskům. Spíše jsem tedy nebyl překvapen množstvím negativních ohlasů na stránkách Britských listů na svůj článek "Tykadla" (BL 20.2.), ale plyne z nich, alespoň podle mého názoru, poučení o stavu uvažování jisté části spíše levicového spektra společnosti. Obecně toto poučení je obsaženo ve shora citovaném výroku J.A.K.: mnozí neodlišují co je cenné a co jen dočasné a povrchní a nadšeně se hrnou tam, kam je jim ukázáno, nikoliv tam, kam by bylo záhodno se ubírat.

Jsou vinni politikové, nebo občané?

27. 2. 2012 / Milan Valach

čas čtení 14 minut

Popularita politických stran a politiků padá strmě dolů. Být politikem je dnes skoro totéž, jako být veřejným nepřítelem. Rozkrádají stát, rozkládají právní systém, otevírají prostor pro zneužívání moci a okrádání běžných občanů od místních politiků až po exekutory. A kdo jiný může za to, že přijímají zákony, které to vše umožňují? ONI!

Nechuť a pohrdání politiky vyvřelo v masové podpoře pana Smetany čmárajícího na billboardy politických stran a vyjadřujícím tak své osobní pohrdání těmi, kteří nám stále jenom lžou.

Názor společnosti na politické strany by se dal vyjádřit sloganem ze známé písničky: Táhněte do háje, všichni pryč!

Nezávidíme "jen" bohatým vědcům a sportovcům. Opravdu?

27. 2. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Postoj českých občanů k bohatství nevychází ani tak ne příliš pozitivní vlastnosti, tj. závisti jako z praktické zkušenosti, že majetky a bohatství nebo nejsou vždy podloženy pracovním úsilím, velkými nebo mimořádnými schopnostmi, resp. poctivou cestou a už vůbec, zda svou vlastní prací.

Pozoruhodné výsledky pak vyplývají z několika zdrojů o názorů lidí k diferenciaci ve společnosti. Podle odborné publikace, vydané Sociologickým ústavem AV prý Češi tolerují bohatství u vědců, sportovců a intelektuálů. Naopak nepříliš oblíbení jsou miliardáři, vysocí politici a některé hvězdy showbyznysu. Není divu, když jejich práce ve většině případů není adekvátní ani výsledkům, natož kvalitě.

Poznámka k výročí "Vítězného února":

Fanatici proti fanatikům

25. 2. 2012 / Bruno Solařík

čas čtení 2 minuty

Bratři Mašínové a spol. sice vycházeli z obecně "správného" postulátu, že diktatuře je správné se bránit i silou, jenže si odmítli přiznat, že v daném období - bez ohledu na drakonické represe režimu vůči těm či oněm oponentům - prostě většina občanů nepociťovala nastolení bolševismu jako diktaturu.

27403

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Top kyselé lízátka

27. 2. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

O firmách, co si najímají "reklamní odborníky", kteří za sebe dávají podstatná a přídavná jména každé s jiným rodem jsme už v tomto koutku psali. Tuto perlu, kterou jsem zachytil v jednom královéhradeckém obchodě, distribuuje firma Top-Toy Czech.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

ŠPANĚLSKO:

Masové protesty ve Valencijském společenství

27. 2. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 1 minuta

Statisíce občanů demonstrovaly v sobotu 24. 2. 2012 v hlavních městech tří provincií Valencijského společenství proti škrtům ve výdajích na vzdělávání a veřejné služby. Odhad zveřejněný jak deníkem Las Provincias, tak i portálem Publico uvádí 200 000 účastníků v samotné Valencii, 60 tisíc v Alicante a 30 tisíc v Castellonu. Protesty studentů v řádu tisíců v minulých dnech se tak proměnily v masový protest obyvatel širokého profesního, sociálního i věkového spektra.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Válka gangů

25. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nemohu se nepodívat na současnou podle předsedy Věcí veřejných Johna "válku gangů" na státním zastupitelství trochu ze širšího pohledu. Současný nejvyšší státní zástupce Zeman byl jmenován jako nástupce Renaty Vesecké, která se stala nejvyšší státní zástupkyní za ministra spravedlnosti Němce a sklízela dlouhodobě kritiku ze všech stran za nefunkčnost státního zastupitelství (nejslavnější se stal zřejmě případ bývalého šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka). Proti Vesecké se postavil Otakar Motejl, Unie státních zástupců i Soudcovská unie.

Proč jsem zanechala studia

27. 2. 2012 / Petra Kováčiková

čas čtení 6 minut

Je mi 22 let, studuji Učitelství, historie a společenských věd pro střední školy. Tedy, studovala jsem. Před několika dny jsem ukončila studium, které mohlo dospět k získání titulu Mgr. a garantovat mi tak lepší pozici na trhu práce. Tedy, teoreticky. Splňovala jsem určitě některé předpoklady k tomu, abych získala dobrou práci a aby mé studium a zkušenosti byly oceněny. Umím několik jazyků -- anglicky, německy, rusky, základy turečtiny, základy italštiny, rozumím polsky, studovala jsem v zahraničí. Netvrdím, že mé studijní výsledky byly ukázkové, neměla jsem se studiem však větší problém. Až na jeden.

Monitor Jana Paula: Vyšel druhý díl encyklopedie komiksu v Československu

24. 2. 2012 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Robert Pavelka a Josef Ládek se před několika lety rozhodli k docela smělému počinu, zmapovat komiksovou tvorbu v bývalém Československu mezi léty 1945 až 1989. Mnozí pamětníci vědí, že komiks tehdy rozhodně nebyl v někdejších časopisech i novinách jen okrajovým a výjimečným jevem. Například komiksy Káji Saudka, kreslíře světové úrovně, zdobily koncem šedesátých let mnoho periodik, například Mladý svět, Čtení pod lavicí, Pop music expres s legendárním Honzou Hromem, ale ani v době normalizace tento žánr zcela nevymizel, byť se stal v řadě případů námětově poplatný své době.

Afghánistán chce soudit ty, kdo spálili korán

24. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Afghánistán žádá NATO o veřejný soudní proces s vojáky, kteří na základně Bagrám spálili výtisky koránu. Oznámila to včera kancelář prezidenta Hamída Karzaje. Čtvrtek byl třetím dnem krvavých protestů vyvolaných tímto incidentem.

Zemědělství umírá jako sociální výdobytky naší země

24. 2. 2012 / František Jonáš

čas čtení 17 minut

V živočišné výrobě a v řadě dalších komodit jsem padli v ČR dolů o několik pater.
Nedostatek organické hmoty v kombinaci s "tržním" osevním postupem je smrtelná kombinace pro půdu, která umírá podobně jako sociální výdobytky naší země.
Kvalitní, levné a chuťově zajímavé potraviny se brzo stanou snem, jako třeba odchod do důchodu v šedesáti letech.
Stali jsme se odbytištěm potravin ze světa a zprostředkovaně pomáháme tamní zaměstnanosti, kterou hradíme v daních.

Stav zemědělství v ČR

Celkový stav českého zemědělství je tristní. Došlo k zásadní devastaci sadů, a tím i pěstitelů ovoce a zeleniny, což spolu s úpadkem v oblasti cukrovarnictví a propadem živočišné výroby dostává Českou republiku k prahu potravinové bezpečnosti a v některých komoditách za práh, např. v oblasti osevních postupů, produkce vepřového masa i jiných mas. Ruku v ruce s tím jde hnojení organickou hmotou, kde jsme dokonce již za únosný práh dostali spolu s produkcí masa a vajec.

Vysoké školy vřou, brněnští studenti vyhlašují Týden neklidu!

23. 2. 2012

čas čtení 4 minuty

Protesty proti reformě vysokého školství nabírají na obrátkách. Po dosavadních umírněných projevech nespokojenosti chystají brněnští studenti razantnější akce. V rámci celostátního Týdne neklidu proběhne Noc univerzit, protestní pochod, nebo akce s názvem S vášní pro vzdělání, kdy studenti vyjádří lásku k univerzitám hromadným polibkem na náměstí Svobody. Týden neklidu se koná 27. 2. - 2. 3. a v Brně jej společně organizují brněnská skupina iniciativy Za svobodné vysoké školy a studentští senátoři šesti brněnských univerzit. Hlavní příčinou protestů jsou omezení akademické samosprávy a hrozící vliv politiků na chod a financování vysokých škol.

Co se stane, když zavedete univerzitní školné:

BRITÁNIE: Počet studijních oborů na univerzitách snížen o 27 procent

23. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Po zavedení školného je v Británii o téměř 20 000 univerzitních kursů méně než v roce 2006

Z analýzy, kterou provedl britský univerzitní odborový svaz UCU vyplývá, že je letos na britských univerzitách téměř o 20 000 univerzitních kursů méně než v roce 2006.

K škrtům došlo ve všech oborech lidské činnosti, v technických vědách i v humanitních vědách.

Nejvážněji postižena je Anglie, kde stouplo školné od nynějšího roku až na 9000 liber ročně. V Anglii byla za posledních šest let zrušena třetina univerzitních kursů.

Nejvážněji jsou postiženy univerzity na jihozápadě Anglie, kde byl počet univerzitních kursů snížen o 47 procent, na východě Anglie, kde byl snížen o 41 procent a na severozápadě, kde byl snížen o 40 procent. Celkem byl počet univerzitních kursů snížen v Anglii o 31 procent, v Severním Irsku o 24 procent, ve Walesu o 11 procent a ve Skotsku o 3 procenta.

Sally Hunt, generální tajemnice univerzitního odborového svazu UCU, uvedla: "Zatímco britské vlády už delší dobu sní o tom, jak zvýšit pro studenty náklady na studium, množství studijních oborů bylo drasticky omezeno. Globální akademická pověst Británie je založena na rozrůzněnosti oborů, které mají studenti k dispozici a na svobodě univerzitních pracovníků překračovat hranice a vytvářet nové studijní obory.

Přesunutí břemena financování univerzit od státu na studenta znamená, že nervózní univerzity budou rušit stále větší počty studijních oborů, protože se budou obávat, že si na sebe tyto obory nevydělají. Nemůžeme ale mít oblasti v Británii, kde studenti nemohou mít přístup k studijním oborům, které chtějí studovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

O přímé volbě prezidenta

23. 2. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 10 minut

Předesílám:

Mám rád tržní hospodářství. Je to jediný systém, který je dost pružný a rychlý. Stačí mu nastavit přesná pravidla a hlídat jejich dodržování a trh to zvládne. Často říkám, že zakážeme-li například nevratné obaly, bude "trh" sice strašně křičet, pokoušet se politiku uplatit a zlobbovat, ale nebude-li to možné, zhlédneme pravý zázrak, totiž svižné a účinné fungování vratných obalů.

O tej naší pasivitě aneb český realismus jako iluze

23. 2. 2012 / Roman Kanda

čas čtení 5 minut

Rád bych reagoval na článek Petra Moravce o pasivitě českých občanů. Myslím, že se touto otázkou trápí řada těch, kteří se veřejně angažují v různých alternativních uskupeních nebo kteří uvážlivými reflexemi přispívají ke kritice současného systému. Osobně jsem proti tomu, abychom hledali příčiny občanské pasivity v jakési metafyzické rétorice o národním údělu, národní mentalitě či v tom, co František Koukolík (citovaný P. Moravcem) nazývá masovou debilizací národa; to je ostatně nejen urážlivé, ale především nepřesné metaforické vyjádření, jež racionální hledání příčin převrstvuje expresí, emocionálním pohoršením. To je první, spíše dílčí bod mé polemiky s článkem pana Moravce.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

35135