Co radíte, milí čtenáři?

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Dostali jsme tento mail:

Dobry den pane culik, obracim se na vas protoze mate nadhled a mozna vas napadne jak mam vyresit svou situaci. Pokud bych vas obtezoval, prominte. Jmenuji se Kment Michal, mam 2 deti partnerku na materske dovolene. Muj prijem je 10000 kc, partnerka 3800. Prislo mi vyuctovani na elektriku 27500 kc a ja nevim co stim uz ted mam 5 exekuci a asi prijdem o dum ale pokud nevyresim elektriku do 10 dni tak se obavam nejhorsiho. Muj psychicky stav je takovy ze nevim kam vic uhnout a obavam se ze udelam neco nezakoneho. Ja jen nechci prijit o deti. Muzete mi poradit co udelat jak se zachovat? Mam takove nalady ze bych vzal samopal a sel vystrilet nejaky soud nebo ze bych si neco udelal ja uz nevim jak dal.Mam strach o sebe a deti upsal bych se i dablu. Prominte ze vas obtezuji.

Jsou v ČR nějaké struktury, které tomuto člověku bezúplatně pomohou vyřešit jeho zadluženost? Máte nějakou radu? A kolik takových případů v ČR je? Je racionální snažit se jim pomáhat po jednom?

Existují v ČR nějaká občanská sdružení na pomoc lidem ve finanční tísni?

26. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den,

chtěl bych reagovat na vaši zprávu o situaci pana Kmenta. Menší pomoc jsem poslal na Váš účet. Myslím ale, že je třeba podporovat občanská sdružení, která provozují poradny pro lidi v složité finannční situaci. Rád bych to dělal i pravidleně protože čekat v této věci něco od naše státu je zbytečné a co si neuděláme sami nebudeme mít. Nevíte někdo o takovém občanském sdružení? Hledal jsem na internetu ale bez úspěchu. Před časem o něčem takovém (bez udání konkrétní společnosti) psala na BL Sandra Wain.

Mějte se hezky

Petr Šťastný

Zlikvidovat byznys s bídou

26. 1. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Možná se bude zdát ta rada panu Kmentovi a dalším postiženým exekucemi a dluhy málo konkrétní, ale v dané situaci neporadí baba, ale občanské poradny, které jsou roztroušeny po celé republice. Mají s dluhovým poradenstvím bohaté zkušenosti a dělají to profesionálně.

Občanské poradny

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Finanční dluhové poradenství zdarma poskytují občanská sdružení a to zejména pod názvem Občanská poradna. V některých městech vznikla obč. sdružení zaměřená pouze na tuto problematiku, píše Andrea Tvrdá.

Ideální je dát si do vyhledávače "občanské sdružení finanční dluhové poradenství".

Pomoc tu ale nepřijde v podobě financí na Váš účet. Pomoc přijde v informacích o Vašich možnostech - o Vašich právech, o legislativních mantinelech a o způsobu jak, kde a o co zažádat.

V současnosti zájem o tyto služby zdarma velmi stoupá, otázkou je zda bude vůle obdobná o.s. udržovat v činnosti či dokonce podpořit vznik a udržitelnost dalších... (o.s. - nezisková org. = nevytváří zisk, služby poskytuje zdarma, pracovníci - mnohdy velmi odborní - však mzdu potřebují, prostory potřebují hradit nájem, elektřinu, teplo, vodu...a navíc, by se měl mít možnost takový pracovník stále vzdělávat, aby měl opravdu aktuální informace a mohl poradit opravdu účelně)...

Přeji všem mnoho štěstí a nalezení cest.

Měli bychom potřebným pomáhat

26. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Byť s mnohými názory, které BL publikují, nesouhlasím, panu Kmentovi dnes večer příspěvek pošlU, píše David Stirský. Není to však řešení: při platu, který uvádí, bude v obdobné situaci za pár týdnů znovu. Já si myslím, že každý - kdo jen trošku může - by měl potřebným pomáhat. Tím, že budeme jenom psát různé manifesty a otevřené dopisy a nadávat na toho či onoho politika či systém, jim nepomůžeme. Potřební, nemocní, chudí, opuštění atd. zatím byli a jsou v každém zřízení. Je velmi těžké, zejména neznáme-li podrobnosti.

Jsou zde ještě dobré mravy?

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

K případu pana Kmenta a jeho pěti exekucím je zapotřebí upozornit, že je "dobrým" zvykem vymahačských agentur j e d e n dluh tzv. "rozpoložkovat", a vymáhat exekucemi, píše Jan Kurfurst:

a) jistinu (zvlášť),

b) úroky (zvlášť)

c) smluvní pokutu (zvlášť).

Sub a-c (jsou to tři podpohledávky jednoho "dluhu", které lze ještě dále štěpit na

Český Rubikon -- aneb hranice neschopnosti byla překročena

26. 1. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 6 minut

V Česku byl překročen Rubikon. Tak pravil premiér Nečas. Má samozřejmě pravdu, protože to sám učinil. Stejně jako president Klaus svým postojem proti protestu akademiků, ohledně počínání ministra Dobeše.

Nečas nechal prchlivost cloumat svým majestátem a, po zveřejnění odměn Jany Nagyové, řekl víc, než chtěl. Totiž to, že tato vedoucí úřednice dře jako kůň (podle jejího střídmého životopisu je od roku 2011 magistrou z poměrně pochybné Komenského university v Praze) a dále proflákl i to, co se zatím tušilo, totiž že takové odměny dostávají na Úřadu vlády i jiní stejně udření.

Nečasův výrok o Rubikonu může znamenat, že to zase Češi ostatním ukážou. Ve světě, kde se tolik nekrade, bývá zvykem udržet alespoň určitou transparentnost nakládání s veřejnými financemi.

Nečas neví, buď proto, že jeho poraděnkové jsou příliš udřeni na to, aby viděli, nebo sám vědět nechce, že třeba v Ontariu platí zákon The Public Sector Salary Disclosure Act (Zákon o povinnostech zveřejňovat platy veřejných činitelů, 1996), podle kterého jsou veřejné instituce povinny oznámit jména, pozici a hrubý roční plat a zdanitelné benefity všech zaměstnanců s příjmem nad 100 000 dolarů.

Studenti brněnských vysokých škol odmítají reformu. Jednomyslně. Hrozí i demonstrace

26. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva o společném prohlášení studentských komor Akademických senátů brněnských vysokých škol k reformě vysokého školství, 26.1.2012

Brno - Pane premiére, žádáme vás o vrácení reformy vysokého školství k přepracování v souladu s připomínkami odborné veřejnosti. To vzkazují zástupci všech brněnských studentů vládě a jejímu předsedovi ve společném prohlášení, které včera na mimořádné schůzi vypracovali. Odmítají v něm zejména posilování rad veřejných vysokých škol na úkor akademických senátů, snižování počtu studentů v akademických senátech a návrh zákona o finanční pomoci studentů, který je podle nich šitý horkou jehlou. Dokument reprezentuje názory zástupců celkem 65 000 brněnských studentů.

Univerzitní protesty v ČR by měly navázat kontakty se zahraničím

26. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Myslím, že by se kolegové, protestující proti české univerzitní "reformě" měli spojit se zahraničními kolegy. V každém případě byste měli informovat kolegy v Británii, ale i v Německu, Rakousku a ve Francii, o situaci ve vysokém školství v ČR. Zejména v Británii mají univerzitní učitelé a studenti obdobné, ne-li horší problémy než kolegové v ČR.

Určitě byste se měli stát součástí, signatáři britské Campaign for Public University. Ať je prostředníkem někdo, kdo umí pořádně anglicky:

http://publicuniversity.org.uk/about/"

http://publicuniversity.org.uk

Zde je odkaz na britský National Union of Students:

http://www.nus.org.uk/

Mají úplně stejně problémy jako vy, ne-li horší.

Samozřejmě je důležité navázat kontakty na studentská a akademická hnutí v Německu, v Rakousku, ve Francii i v Británii.

Vytvořte stránky v angličtině, vysvětlující problém českých univerzitních "reforem" a pak se spojte se zahraničními univerzitními aktivisty, s odkazem na ty stránky a poukazem, že má vysoké školství v ČR stejný problém. Společná akce dosáhne víc.

Solidarita a podpora, spolupráce se zahraničím se může vyplatit.

Jan Čulík

Proč se lidé nechají trpně ponižovat a okrádat?

26. 1. 2012 / Milan Valach

čas čtení 10 minut

Představme si, že vláda padla. Ve všech větších městech probíhají masové demonstrace, většina podniků a úřadů přerušila svoji činnost v důsledku generální stávky. V jednotlivých městech se z řad občanských aktivistů urychleně formují stávkové výbory, které vytvářejí celostátní síť s jediným požadavkem: odstoupení vlády a vypsání předčasných parlamentních voleb. Pod masovým nátlakem rozhořčených občanů a po selhání všech pokusů o silové řešení, vláda a parlament na požadavky občanů přistoupily. Budou vypsány předčasné volby!

Jsou stále podle lidovců homosexuálové "prasata"?

26. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Čeští křesťanští demokraté/lidovci řešili na své ideové konferenci otázku, jak být zase přijatelní pro voliče a jak se vrátit do Sněmovny. Podle svého předsedy si prý vzali ze svého neúspěchu v minulých sněmovních volbách poučení, za které voličům děkují. Podle všeho jde o posun doleva a o snahu orientovat se na německé křesťanské strany, zejména CSU v Bavorsku. Slovy místopředsedy Pavla Svobody: "Kdo se chce mít jako v Bavorsku, musí volit jako v Bavorsku". To je tedy naprostá pitomost. Jak se vůbec může čunkovská KDU-ČSL srovnávat s CSU?

V KDU-ČSL je několik homosexuálů

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Homosexuály nazval prasaty poslanec Tollner a ne Karas. Tento muž je nyní bez politické příslušnosti a v komunálních volbách kandidoval za TOP 09, píše Václav David, místopředseda OV KDU-ČSL

Pokud jde o situaci uvnitř KDU-ČSL, mezi našimi členy je několik lidí s homosexuálními sklony, kteří se tím netají. Tito lidé (co vím, jde výhradně o muže) nemají potřebu získávat výhody, jako je společné zdanění manželů, nebo dokonce adoptovat děti. Proto souhlasí s programem KDU-ČSL a nevšiml jsem si, že by se snažili rozvrátit stranu zevnitř.

Pokud jde o registrované partnerství, jeho zrušení nemá KDU-ČSL v programu. Stejně tak tam nemá zavedení manželství homosexuálních dvojic, nebo adopcí dětí homosexuálními dvojicemi. Co je však především podstatné, daná problematika není pro voliče, dokonce ani pro voliče s homosexuálními sklony, se kterými jsem mluvil, rozhodující.

Václav David

místopředseda OV KDU-ČSL

člen CV Mladých křesťanských demokratů

SozialMarie - rakouská cena za sociální inovace

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva SozialMarie

Vídeňská nadace Unruhe (Neklid) každoročně uděluje ceny SozialMarie za sociálně inovativní projekty s cílem upozornit na ně veřejnost a představit je veřejnosti jako vzorové příklady. Ještě do 7. února 2012 mohou zaslat i české organizace své projekty a zúčastnit se soutěže.

Mladá fronta Dnes zase jednou opisovala z BL - bez udání zdroje

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Není to seriozní. Srovnejte tento článek Britských listů, vydaný v BL ve 23.45 v pondělí 23. ledna 2012, s tímto článkem v IDnes, vydaným - čistě shodou okolností, samozřejmě - až v úterý 24. ledna 2012 ve 20.44.

Některé formulace jsou totožné.

BL:

Chyby těchto aplikací jsou odstraňovány "za pochodu", ale ani po třech týdnech od spuštění není možné s programy řádně pracovat. Jsou objevovány chyby, které jsou naprosto zásadní a zjišťujeme, že funkce, které jsou naprosto nezbytné pro řádný pracovní výkon, aplikace ani neobsahují, neboť nebyly naším zaměstnavatelem od tvůrců aplikací ani požadovány. To již samo o sobě svědčí, jakým způsobem a jací odborníci celou sociální reformu připravovali.

IDnes:

"Jsou objevovány chyby, které jsou naprosto zásadní, a zjišťujeme, že funkce, které jsou nezbytné pro řádný pracovní výkon, aplikace ani neobsahují, neboť nebyly naším zaměstnavatelem od tvůrců aplikací ani požadovány," píší litoměřičtí odboráři ve stížnosti ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi.

Ale kdepak to ti odboráři píší, milá IDnes? No v Britských listech. To jste jaksi zapomněli uvést. Seriozní novinařina? Ani náhodou.

K plagiátství blahopřejeme!

V Británii musel odejít z deníku Independent komentátor Johann Hari jen za to, že psal články, v nichž bez udání zdroje citoval výroky celebrit či politiků, které našel v článcích na internetu, v nichž interviewované osoby řekly totéž, co jemu, ale výstižněji nebo přesněji.

Julian Assange bude mít chat show v ruské televizi

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Státní ruská televizní stanice Russia Today, vysílající v angličtině a nekriticky podporující Kreml, oznámila, že zakoupil autorská práva na desetidílné chat show, nazvané The World Tomorrow a skládající se z rozhovorů "s významnými politickými aktivisty, mysliteli a revolucionáři", které bude moderovat zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

"Zátěžové zkoušky" jaderných elektráren Dukovany a Temelín -- opravdu vše v nejlepším pořádku?

25. 1. 2012

čas čtení 22 minut

Zprávy o zátěžových testech jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně, které Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) předal do Bruselu, ukazují na snahu vydávat výsledky velmi nepravděpodobných ideálních průběhů havárií za důkaz bezpečnosti obou elektráren. Souběh více nepříznivých okolností například po zemětřesení není zpracován. ČEZ i Státní úřad pro jadernou bezpečnost také nedodrželi požadavky na zkoušky vydané ENSREG -- Evropským sdružením jaderných regulátorů, kdy měl být vyhodnocen i pád letadla na elektrárnu.

Skotský premiér chce volby do nezávislého parlamentu v květnu 2016

26. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Skotský premiér Alex Salmond plánuje, že by první volby do nezávislého skotského parlamentu po více než třech stoletích měly proběhnout v květnu 2016. Stane se tak, pokud nacionalisté zvítězí v referendu o nezávislosti na Velké Británii, jež chtějí uskutečnit na podzim roku 2014.

Stéphane Hessel: Rozhořčete se

25. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Čtyři miliony, to je počet prodaných výtisků za jeden rok po celém světě, kniha Rozhořčete se je výjimečným knihkupeckým fenoménem. Devadesát čtyři, to je věk Stéphana Hessela, autora této útlé knížky, která obletěla svět a která inspiruje lidi od Plaza del Sol v Madridu, přes 99 procent z Occupy Wall Street až po pařížské hnutí na La Défense, energicky rozehnané policií. Rozhořčete se zaznívá po světě ve více než čtyřiceti jazycích, včetně ruštiny, japonštiny, arabštiny a mandarínštiny. Tato knížečka poznamenala rok 2011, tak bohatý na události.

Text francouzského diplomata Stéphana Hessela se stal světovým bestsellerem roku 2011. Podnítil protestní hnutí od Chile přes Spojené státy, Španělsko až po Řecko. Název Hesselova pamfletu se stal okřídleným rčením pro všechny lidi zaujaté změnou současných společností. Na internetu je text v českém překladu (zkráceném o pasáž věnovanou izraelsko-palestinskému konfliktu) pod Creative Commons Licence k dispozici na Indymedia ZDE │ŠOK

Držme se časové osy a faktů...

25. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jimi Dabrundašvili velice případně dovozuje, že propuknutí konfliktu v Perském zálivu se pro Moskvu může stát vhodnou záminkou pro útok na Gruzii. Bohužel, v potaz se tu nebere nebezpečná problematika vyhrocení mezinárodních vztahů jako celek, ale pouze jedna její polovina, "ta ruská". A z toho také plyne chybnost závěrů, které autor ze svých tvrzení nakonec vyvozuje.

Přímá volba prezidenta, horký brambor pro politiky

26. 1. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Blížící se konec epochy vládnutí Klausem, množí se různé úvahy o možných kandidátech a do toho problém: přímá či nepřímá volba prezidenta? Politická scéna, ale i občané tuto možnost nejen zvažují, ale vede si složitá, různými směry se odvíjející debata. Na straně politiků nepanuje úplná shoda, část je pro, část proti, důvody jsou všeliké, především pak obavy, neboť s přímou volbou přicházejí návrhy, ne-li požadavky, na změnu prezidentových pravomocí. To vše komplikuje život nejen politikům, zvláště poslancům, ale také občanům. Ti totiž nevědí, čeho se chytnout, protože pokud nejsou stanovena pravidla pro funkci prezidenta, jejichž změnu požadují některé politické strany (a jiné jsou samozřejmě proti, třeba už i ze samého principu, že přímé volby nechtějí), občané jen těžko mohou, byť jen pro formu, tipovat vhodné kandidáty na tuto funkci. Přesto je v médiích občas zmínka o možných kandidátech (vzhledem k některým mimořádně "podařeným" tipům na kandidáty raději nejmenuji). Tipují hlavně politici, kteří mají své "koně" a kteří by, v klasických i přímých volbách chtěli svého kandidáta vidět na Hradčanech.

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Krabičky pro vaše obočí

26. 1. 2012 / Martin Eliáš

čas čtení < 1 minuta

Beauty bar pro vaše obočí - mít plakát propagující "beauty bar pro Vaše obočí" je jistě záslužná věc, píše Martin Eliáš. Nicméně pověsit ho na sloup takovým způsobem, že se nad obočím na plakátu ocitnou hned dva ovladače od klimatizace, je poněkud zvláštní. Zajímalo by nás, kolik zákazníků zde zůstalo stát a marně přemýšleli nad tím, zda ty dvě bílé krabičky skutečně nepředstavují zmíněný Beauty bar. Otázkou jen zůstává, zda jde o obyčejnou chybu z nepozornosti, nebo o velmi zdařilou pomstu lepiče plakátu.

(k vidění v obchodě Sephora, obchodní centrum Palladium, Náměstí Republiky, Praha)

Koutek reklamní tuposti nyní též na facebooku ZDE

27327

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Býk s měkkým v akci, aneb Už to není, co to bívalo

25. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Pan Martin Eliáš zaslal redakci fotografii "regálu nejmenovaného supermarketu", na níž je zobrazena nepochybně velice lákavá nabídka kdysi slavného a ceněného východomaďarského vína Býčí krev (Bikavér). Možná byl personál obchodu zmaten původní podobou názvu na etiketě, nebo je prostě a jednoduše negramotný - každopádně výsledek s hrubou pravopisnou chybou vidíte sami. Zde ovšem evidentně prodává cena: Bikavér nebo babyka, vše za 49,90. No nekupte to!

Koutek reklamní tuposti nyní též na facebooku ZDE

V. Branická

25. 1. 2012 / Ondřej Hanus

čas čtení < 1 minuta


dlouhá jak tejden, řekla bys a měla
bys pravdu, jak tejden, kdy se
člověk rozloučí se sebelítostí
podívá se na sebe do papíru a velmi opatrně se
usměje

Z nejnovějšího čísla časopisu Psí víno

Šílení krávové na scéně, aneb Zdravý kus, to zní hrdě

25. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Česká republika je v evropském stádu zdravá kráva. Pochlubil se tím dnes potěšeně premiér Nečas. Podle jeho názoru se tento stát poskytnutím půjčky 38 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu zařadil mezi zdravé kusy evropského stáda.

Bývaly doby, kdy nás ODS ujišťovala, že se již brzy staneme evropským hospodářským tygrem. Nyní se však ukazuje, že má strana zřejmě poněkud slabší expertní zázemí v oblasti biologie. Namísto kočkovité šelmy jsme podle premiéra přežvýkavou krávou, která ochotně poskytuje půjčky. Snad by se pro jednoduchost dal použít stručný anglický termín milking cow.

Merkelová poprvé přiznala, že Řecko nezachrání

25. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová poprvé v rozhovoru s evropskými deníky přiznala, že pochybuje o tom, zda se Evropě podaří zachránit Řecko před finančním bankrotem. Po dvou letech uznala, že pokus Evropy zachránit Řecko mnohomiliardovými záchrannými balíčky a tvrdými škrty nefunguje.

V rozhovoru s deníkem Guardian a pěti dalšími evropskými listy požadovala Merkelová také - navzdory obrovskému odporu proti tomuto požadavku v eurozóně - aby dostal Evropský soudní dvůr pravomoci kontrolovat veřejné výdaje a rozpočtovou politiku 17 zemí, které používají euro.

Zatmění všech hlav

25. 1. 2012 / Bohumil Trávníček

čas čtení 2 minuty

Minulou neděli (22. ledna 2012) uvedl 1. program České televize hru "Zatmění všech sluncí" s Věrou Galatíkovou v hlavní roli. Oficiální text distributora k tomuto filmovému dílu uvádí televize na svých stránkách:

Televizní hra o neuváženém činu a jeho tíživých důsledcích

Televizní hra vypráví příběh ženy, která se dopustila finančních machinací na pracovišti. Peníze si ale nepřivlastnila kvůli sobě, ke špatnému činu ji zlákala obětavost a velká, až opičí láska k dětem. Právě její dospívající děti ale nedovedou pochopit, že matka, jejich vzor slušnosti a poctivosti, která je učila bezpečně rozeznávat dobré od špatného, tak zklamala. Hledání pochopení a odpuštění bude velmi svízelné. Hlavní roli s psychologickou drobnokresbou skvěle vytvořila Věra Galatíková.

Bobule: Horká letní venkovská krajina vyléčí každého podvodníka

25. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Úspěšným lyrickým, úsměvně komediálním debutem schopného režiséra Tomáše Bařiny byl r. 2007 film Bobule. Výchozí nepříznaková (defaultní) situace, aspoň v hlavním městě Praze je ta, že všichni podvádějí. Není tedy divu, že hrdiny filmu jsou dva mladí podvodníčci, Honza a Jirka. Jirka je hlavně na ženské, Honza provádí finanční a majetkové podvody, na začátku filmu ho například vidíme, jak podvodně pronajímá cizí byt, ve snaze shrábnout třicetitisícovou zálohu a utéci s ní. Honza reaguje rychle, na místě si v interakci s cizími lidmi (například poslancem v parlamentě) okamžitě vymýšlí nejrůznější lži, využije příležitosti, že v parlamentě ukradne prázdné papíry s hlavičkou Poslanecká sněmovna, ale policisté jsou mu v patách.

ŠPANĚLSKO:

Soudce Baltazar Garzón na lavici obžalovaných

25. 1. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 6 minut

Zaslechneme-li jméno španělského soudce Baltazara Garzóna vybaví se nám záležitost zadržení Augusta Pinocheta v Londýně v říjnu 1998. Na základě mezinárodního zatykače vydaného právě Baltazarem Garzónem bylo na Pinocheta uvaleno domácí vězení. Po dvou letech bylo Pinochetovi umožněno odcestovat z Velké Británie do Chile, kde v roce 2006 ve věku 91 roku zemřel. Bez soudu a bez rozsudku. Spravedlnost každého nedostihne. Vybírá si.

Čtvrté Fórum alternativ jednalo o volbách

25. 1. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

Už počtvrté se sjeli zástupci občanských iniciativ a sdružení z celé republiky do Prahy na Fórum alternativ, aby prodiskutovali možnosti společného postupu a akcí. V neděli 22. ledna se sešlo v propůjčeném jednacím sále magistrátu zhruba 70 zástupců z téměř 20 iniciativ.

POZVÁNKA:

Procházka pražským kamerovým systémem II.

25. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Navazujeme na úspěch předloňské akce a zveme vás na další procházku pražským kamerovým systémem.  Procházka proběhne v sobotu 28. ledna, sraz je v 15:00 hod. na Můstku na rohu Václavského náměstí a ul. 28. října. Rada Evropy a Evropská komise vyhlásily 28. leden jako Mezinárodní den ochrany osobních údajů.

POZVÁNKA:

ProAlt v Ostravě pořádá diskuzní odpoledne na téma: Jak dále k přímé demokracii?

25. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Parlamentní cestou a změnou ústavy?

Aktivní účastí na místní samosprávě a svobodným sdílením informací?

Přímou občanskou kontrolou politiků?

Demonstracemi, generální stávkou?

 Nebo nalezneme další způsoby? A potřebujeme vůbec přímou demokracii?

Přijďte s námi diskutovat v sobotu 28.1. od 15:00 do salónku hotelu Maria v centru Ostravy (ul. Přívozská 23, kousek od Husova sadu).

Srdečně vás zvou: Hnutí za přímou demokracii, Pirátská strana, ProAlt Ostrava a Strana práce.

František je děvkař - jeden z nesčíslných českých filmů o manželské nevěře

25. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Je tomu, jako by čeští filmaři už skoro neměli žádné pořádné téma - anebo se naopak domnívají, že lidového diváka, kterého chtěji přimět ke koupi vstupenky do kina, nic jiného než sex a manželská nevěra v podstatě nezajímá. Snímek Jana Prušinovského František je děvkař (2008) je snad už stou variací na toto téma v českém postkomunistickém filmu za posledních dvacet let. Nutno říci, že je to ale variace docela slušně vyrobená, s ironickým odstupem, natočená zábavně a z nadhledem. Permutace vztahů v příběhu jsou zkonstruovány docela překvapivě, film nenudí ani neuráží.

Elegantní cenzura

25. 1. 2012 / Pavel Táborský

čas čtení 3 minuty

Dějiny asi tak brzy neskončí. Z filosofického hlediska vývoj zastavit nelze. Této zákonitosti podléhají i myšlenky, a tak se v čase a prostoru pozoruhodně vyvíjejí názory v podobě tvůrčích činů, úsudků, ba i odsudků. Vývojem bývá zasažena společnost, imunní nejsou ani politická uskupení a státní útvary. Postupné i náhlé změny nastávají přirozeně, automaticky, ale i vlivem záměrného konání. Aby nedocházelo ke změnám nežádoucím z pohledu pečlivých ochránců stávajících poměrů, byl po tisíciletí vytvářen víceméně propracovaný systém různorodých zábran. K těm základním patřilo i patří utajování informací, jejich kontrola a tvorba dezinformací. A tak se zřetelem na zájmy státní, politické i mravnostní začaly určené osoby namáčet hliněné destičky s klínovým písmem, otloukat stély, zapalovat knihovny, zabavovat texty, případně bílit stránky již vytištěné a v moderní době někde cíleně ovládat informační zdroje.

Válka proti Íránu je prozatím vedena v rámci "nízké intenzity"

25. 1. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 13 minut

Spojené státy se veřejně distancují od možného izraelského útoku na íránská jaderná zařízení, ačkoliv v případě samotné izraelské vojenské operace nemůže Pentagon coby spolehlivý spojenec Izraele zůstat bez zodpovědnosti. Nicméně jestřáb izraelské politické scény ministr obrany Ehud Barak se před několika dny nechal slyšet, že izraelská vojenská konfrontace s Íránem je z časového hlediska "velice vzdálená". Události takřka posledních hodin ale ukazují, že otevřená válka s Íránem může vypuknout každou chvíli.

Past na lidské zdroje

25. 1. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 2 minuty

Uchazeč o zaměstnání evidovaný na úřadě práce,v době,kdy už nebere podporu, si může přivydělat v takzvaném nekolidujícím zaměstnání maximálně 4 000 Kč měsíčně, to je asi 50 hodin měsíčně. Zaměstnavatel ovšem pracovníka zaměstnává pouze na dobu nezbytně nutnou, je to pro něj flexibilní pracovní síla, které může, ale nemusí dát práci a přiměřeně zaplatit. Obecně je to pro člověka nevýhodné, je to málo peněz za hodně muziky. Za to zaměstnavatel si mastí kapsu.

Svobodu mafiím, vzdělancům pouta

24. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nechci chválit české vysoké školy, a to už jen proto, že jsem vysokoškolský učitel, a jsem tedy sotva nezaujatý hodnotitel. Dokonce bych souhlasil s dnešním výpadem Václava Klause proti českému "akademickému světu" v tom, že by stálo za to dbát méně o tituly, o počty studentů a více o kvalitu vzdělání a špičkovou vědu.

Žasnu ale nad prezidentovými úvahami o akademické svobodě jako o něčem, co na veřejné vysoké školy nepatří.

Pomůže nám někdo?

Drastická situace na úřadech práce

24. 1. 2012

čas čtení 8 minut

tisková zpráva

Prohlášení odborové organizace Úřadu práce ČR, Kontaktní pracoviště Litoměřice a Ostrava

Členové odborové organizace ÚP ČR KoP Litoměřice a Ostrava jsou silně znepokojeni tím, co se od ledna 2012 děje na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR. Přestože, jak pan ministr Drábek, tak další čelní představitelé ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR v médiích neustále tvrdí, že stav je naprosto standardní, zaměstnanci vykonávající práci pro tento resort jsou naprosto opačného názoru. Situace na pracovištích ÚP ČR je od dubna 2011, kdy tento superúřad vznikl, naprosto nestabilní. Instituce, která víc než 20 let zajišťovala služby zaměstnanosti a od roku 2004 i agendu státní sociální podpory, je naprosto v troskách.

Bastardi: slušně natočený film se sociálním vyzněním

24. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Snímek Bastardi (první díl 2010) režiséra Petra Šíchy je kompetetně natočené dílo s inteligentně napsaným a zahraným příběhem, které se snaží, na rozdíl třeba od většiny dnešních amerických filmů, vážně reagovat na podstatný sociální problém, totiž na zřejmý rostoucí chaos v dnešních českých školách a na odcizenost a agresivitu mládeže. Přesto však i tento film přehrává vlastně tytéž, už mnohokrát v českém postkomunistickém filmu zdůrazněné stereotypy - anebo, řekněme to zdvořileji, znovu a znovu poukazuje na tytéž stále neřešené problémy české společnosti.

Asymetrický sociální konflikt a antikvované politické "zkušenosti"

24. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

"Experience is the name everyone gives to their mistakes."
Oscar Wilde

Po dobu studené války panoval na vyspělém Západě po velkou většinu času "třídní smír" garantovaný v rámci tripartitních vyjednávání národními vládami. Průlom v této relativně stabilizované situaci západních konzumních společností se začal rýsovat sice už s nástupem "reaganomiky" na zlomu 70. let, nicméně naplno se proklubal na světlo vlastně teprve se současnou finanční krizí. Značně již nezvyklá situace otevřeného sociálního konfliktu, jehož protagonisté, pokud jde o politické vyjádření, evidentně stále ještě tápou, vedla v prvním okamžiku především k oprašování starých ideologií ze samotného počátku průmyslové éry, jež vysvětlovaly smysl tehdejšího sociálního konfliktu, předkládaly určitou představu o vhodné organizaci a postupu atd. v dobách dědů a pradědů. Je jistě lepší mít nějakou teorii než vůbec žádnou; na druhé straně zůstává nebezpečnou iluzí myslet si, že se můžeme řídit představami v zásadě odvozenými z poměrů existujících před nějakými 100-150 lety. Generála, který by dnes organizoval tažení podle mobilizačních plánů z roku 1900 a zdůrazňoval klíčový význam parní železnice pro logistiku, bychom přirozeně nebrali vážně ani minutu. Jakmile však přijde řeč na politiku, revoluční romantika si vybírá daň a kritický smysl snadno podléhá historickému sentimentu.

Hlídač č. 47 - film, který nepřináší nic nového

23. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Jeden z oblíbených stereotypů postkomunistického českého filmu, totiž zobrazení uzavřené, vnějšímu světu a outsiderům nepřátelské komunity, přehrává i snímek Filipa Renče Hlídač č. 47, natočený na motivy románu Josefa Kopty. (Je to remake stejnojmenného filmu z r. 1937 režiséra Josefa Rovenského, na jehož scénáři se kromě Josefa Kopty podílel i mladý Otakar Vávra. Rovenského film není zrovna dobře strukturován, zajímavé a symptomatické jsou však některé rozdíly mezi Rovenským a Renčem.)

I v tomto Renčově filmu jde o osud slušného jednotlivce, který se něčím odlišuje od kolektivní stádovitosti (je to válečnými traumaty první světové války postižený vojenský vysloužilec, je to outsider, nově příchodí), a proto ho komunita, do níž se přistěhuje, zničí.

Premiér Cameron požaduje "reformu" evropského soudu pro lidská práva

25. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron zamýšlí varovat, že Evropský soud pro lidská práva je v nebezpečí, že se promění v soud zabývající se "podružnostmi", že se nezabývá skutečně vážnými případy porušování lidských práv a že by měl být zreformován.

Britská vláda zuří, že minulý týden Evropský soud pro lidská zakázal deportaci islámského duchovního Abu Quatady do Jordánska, protože upozornil, že by tam mohl být souzen na základě "důkazů" získaných mučením.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

32975