Merkelová s Macronem oznámili plán zavedení společného rozpočtu eurozóny

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron posazují zavedení společného rozpočtu eurozóny a nouzové financování v rámci reforem EU. Dohodli se také na omezení přístupu uprchlíků do Evropy.


Německo a Francie se dohodly "otevřít novou kapitolu" vztahů v Evropské unii, když kancléřka Merkelová a prezident Macron jednali o finální podobě plánů reforem devatenáctičlenné eurozóny, včetně nového paralelního rozpočtu.

Úterní jednání na hradě Meseberg u Berlína probíhala ve znamení boje kancléřky o přežití, které závisí na nalezení evropského řešení prevence dalšího přílivu migrantů do Německa, zatímco oba lídři vsadili svou budoucnost na další reformu EU.

EU má zřídit jednotný rozpočet eurozóny k podpoře investic a prosazování ekonomického sbližování devatenácti členských států.

Nový rozpočet začne fungovat od roku 2021, ale detaily financování je dosud třeba dopracovat.

Merkelová prohlásila, že bankovní unie by mohla vzniknout teprve po redukci individuálních bankovních rizik.

Pokud jde o migraci, lídři oznámili, že budou prosazovat větší solidaritu mezi členskými státy EU k zajištění evropského řešení přílivu uprchlíků.

Oba zopakovali, že proud uprchlíků do Evropy musí být omezen. Merkelová hovořila o potřebě posílit pohraniční agenturu Frontex.

Došlo také k dohodě o snížení počtu evropských komisařů, kterých je nyní 28.

Ve vztahu k širším reformám zahrnujícím zahraniční politiku a obranu, Merkelová prohlásila: "Chceme, aby Evropa nalezla své místo v multilaterálním světě." Unie podle ní musí na světové události reagovat rychleji a "nebudeme vždy čekat na absolutní konsensus".

Navrhované reformy budou diskutovány na summitu lídrů EU ve dnech 28. - 29. června.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7272

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2018