Z 50 nejznečištěnějších evropských měst je jich 33 v Polsku

19. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Pálení uhlí se v Polsku považuje za vlastenecké

Město Rabka-Zdroj v jižním Polsku je známé jako léčebné středisko pro děti už od 19. století. V dnešní době je tam také děsivým způsobem znečištěný vzduch. V lednu 2017 tam byla koncentrace benzopyrenu, karcinogenní látky, ve vzduchu osmadvacetkrát vyšší než jsou normální limity. Pokud to tak bude pokračovat, město přijde o svůj status lázní, který se musí obnovovat každé tři roky.



Město Rabka-Zdroj není výjimkou: zima v Polsku znamená smog. Překvapivě je z 50 nejznečištěnějších měst 33 v Polsku, zjistila Světová zdravotnická organizace. K nim patří Katowice, kde znečištění ovzduší způsobují obyvatelé vytápějící své domy a byty: aby ušetřili, pálí nekvalitní uhlí a uhelný kal. Mnozí prostě pálí i odpadky. Během špatných dnů doporučují úřady obyvatelům ve Varšavě, aby nechodili ven a neotvírali okna. Gazeta wyborcza nedávno dala svým čtenářům zadarmo protismogovou masku. 

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost podporuje uhelný průmysl, který zaměstnává asi 90 000 Poláků. "Uhlí je základem našeho energetického sektoru a nemůžeme a nechceme se ho zbavit," řekl premiér Mateusz Morawiecki. Jeho nový program pro Slezsko zahrnuje otevření dvou nových uhelných dolů. Polsko se snaží zbavit se závislosti na zemním plynu z Ruska a uhlí je tam považováno za vlasteneckou alternativu.33 of the 50 most-polluted towns in Europe are in Poland: The government says that burning coal is patriotic... https://t.co/fFN4Foffjz pic.twitter.com/oCW71I6Hf2


0
Vytisknout
8419

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2018