Duterte, Filipíny a psychopatická vláda teroru

25. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Nastal čas, aby se Filipíny postavily čelem k faktu, že jejich prezident Rodrigo Duterte je psychopat zpitý zabíjením, uvádí redakční komentář listu Asia Sentinel. Vláda teroru kterou spustil a prosazoval si jen za jediný rok připsala více obětí než "islámský stát", al-Kájda a další islamistické teroristické skupiny v celé Jihovýchodní Asii a na Západě během 20 let - včetně 3 000 mrtvých v New Yorku 11. září 2001.


Poslední dávka vraždění, která v několika minulých dnech dosáhla počtu 81, zahrnuje vystrašeného sedmnáctiletého mladíka Kiana delos Santose, který byl natočen, dostal zbraň a policie mu nařídila, aby utíkal, zatímco křičel, že musí jít další den do školy. Jeho tělo bylo nalezeno stočené do pozice zárodku vedle zbraně. Vražda vyvolala v Manile protesty několika stovek lidí a mezinárodní odsouzení. Ale bohužel minulé protesty blednou ve srovnání s počtem mrtvých, kterých je již 7 000 a stále přibývají. Většinu z nich tvoří chudí a bezmocní lidé.

Ačkoliv prezident zmínil zatčení tří policistů, kteří mladíka zabili, prezident se odmítá z své postoje kát. Neexistuje jiné slovo než teror, které by případně označilo tuto politiku, protože jejím záměrem je šířit strach a apelovat na základní instinkty veřejnosti. Je čas s ní skoncovat. Duterte velmi dobře ví, že podněcuje k mimosoudním popravám ve velkém měřítku, jejichž oběťmi se stává mnoho nevinných, včetně dětí ve věku 3 let, nemluvě o distributorech a uživatelích metamfetaminů.

Ve srovnání s Duterteho politikou vypadají organizovanější autoritáři v regionu, například v Číně, jako umírnění. Prezident také nemůže tvrdit, že by jeho teroristická kampaň dosáhla zamýšlených cílů. Drogy jsou stále snadno dostupné a prezident sám tvrdí, že úspěch si vyžádá šest let. Pokud to znamená, že chce použít zkorumpovanou policii, aby zabil 1,8 milionu uživatelů drog, nebo - jak sám odhaduje - 4 miliony, Filipíny čeká nepředstavitelná noční můra.

Překvapující je mlčení veřejných autorit. Velká část církve je zticha. Podstatné části levice také, což může souviset s tichou spoluprací s komunistickými guerillami na počátku jeho politické dráhy.

Zdá se, že Duterte vystrašil Filipínce natolik, že projevují masovou poslušnost tváří v tvář chladnokrevnému zabíjení v bezprecedentním měřítku. Ale to je tragédie s kořeny v zabíjení a vraždění coby politické taktice používané vládou (a komunistickou levicí) po celé dekády.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9852

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2017