Čínská bojová plavidla se účastní ruského cvičení v Baltu

26. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Čínské bojové lodě v úterý poprvé zahájily cvičení v Baltském moři. Provádějí společné manévry s Ruskem a poskytují tak další důkaz rozšiřování spolupráce obou zemí ve vojenské oblasti.


Čína a Rusko tvrdí, že manévry Společné moře 2017 jsou pouze poslední v sérii společných manévrů. Ale pobaltské státy a Polsko jsou znepokojeny chováním Ruska, které obviňují z pravidelných vojenských provokací podél hranic - které nyní provádí manévry za humny ve spolupráci se svým údajným spojencem.

Po simulacích z minulého víkendu tři čínská a deset ruských plavidel spolu s letadly a vrtulníky nacvičují ostré střelby proti ponorkám, jiným bojovým plavidlům a letounům.

Čína vyslala jedno ze svých nejmodernějších plavidel, torpédoborec třídy 052D Che-fej, který vstoupil do služby v prosinci 2015. Je vybaven střelami s plochou dráhou letu, protiletadlovými střelami a torpédy.

Cvičení řídí společné velitelství v Baltijsku, sídle ruské Baltské flotily v Kaliningradské oblasti mezi Litvou a Polskem.

Rusko a Čína provádějí společné námořní manévry od roku 2012. V roce 2015 se uskutečnily ve Středomoří, kde podtrhly rostoucí napětí kvůli konfliktům na Ukrajině a v Sýrii.

Poslední cvičení přichází v době, kdy Čína otvírá svou první trvalou zámořskou základnu v Džibuti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7619

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017