Británie vyhrožuje, že vrátí do Evropy vyhořelý jaderný materiál

19. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Sellafield v Cumbrii, jaderná instalace, která zpracovává vyhořelý materiál z jaderných elektráren

Britská vláda hrozí, že vrátí do evropských zemí 126 tun vyhořelého jaderného materiálu, které byly do země dopraveny pro zpracování z Německa, Itálie a ze  Švédska, pokud nedojde v rámci vyjednávání o brexitu k dohodě o další jaderné spolupráci.



Británie signalizovala, že i když ruší svůj podpis pod dohodou o evropské jaderné spolupráci Euratom, jejímž signatářem je od roku 1957, chce i po odchodu z EU spolupracovat v jaderné oblasti s Evropskou unií. Dohoda Euratom reguluje civilní užívání atomové technologie a kritikové se obávají, že rozhodnutí britské vlády zrušit svou účast na dohodě Euratom ohrozí dodávky součástek pro britské jaderné reaktory, dodávky jaderného paliva pro britské jaderné elektrárny a dodávky lékařských izotopů pro léčení rakoviny.

Dovážené jaderné izotopy se používají k provádění asi 500 000 lékařských skenů ročně. V lednu naléhala Dolní sněmovna na britskou vládu, aby odložila rušení svého podpisu pod smlouvou Euratom.

Evropská unie poukazuje na to, že pokračující členství Británie v Euratomu vyžaduje, aby britská vláda dál uznávala jurisdikci Evropského soudního dvora, což premiérka Mayová odmítá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7821

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2017