Trump se v Hamburku podruhé setkal s Putinem - soukromě, na hodinu

19. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


Během nedávného summitu v Hamburku se při závěrečné večeři vedoucích politiků ze zemí skupiny G20 v areálu Elbphilharmonie Donald Trump náhle sebral ze svého místa a oslovil soukromě Vladimíra Putina, který seděl vedle první dámy Melanie Trumpové. Tento druhý, neoficiální rozhovor Trumpa s Putinem trval hodinu. Přítomen byl pouze ruský tlumočník z Kremlu. Americké úřady nemají žádný záznam ohledně toho, o čem se hovořilo. Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer tvrdil, že šlo jen o výměnu vzájemných zdvořilostí.

Západní politikové důvěrný rozhovor Trumpa s Putinem sledovali nevěřícně:



"Snad všichni, kdo byli na této večeři, dospěli k názoru, že toto je opravdu divné, že tady je americký prezident, který zjevně chce ukázat, že má osobně lepší vztah k prezidentu Putinovi než ke komukoliv z nás, anebo že je mu to prostě jedno," řekl Ian Bremmer, předseda skupina Euroasia Group, newyorské výzkumné firmy. "Byli vyvedeni z konceptu, byli zmateni, byli šokováni."

Experti na americko-ruské vztahy konstatovali, že takové jednání - i na neformální úrovni - je znepokojující, v důsledku jeho délky, která naznačuje, že šlo o podstatnou debatu, a protože nikdo z americké strany nezaznamenával, o čem se jednalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
8659

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2017