Hamburk: Když antiglobalisté demonstrují proti antiglobalistům

7. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Hlavními terči antiglobalistů v ulicích Hamburku jsou letos antiglobalisté Trump, Putin a Erdogan. Tři lídři s autoritářskými sklony oprašující xenofobii, nacionalismus a imperiální ambice.


Demonstranti také protestují proti "kapitalismu"; jenže současný kapitalismus reprezentují spíše osoby jako čínský prezident Si Ťin-pching či hostující kancléřka Angela Merkelová. Donald Trump i v podmínkách chorobně financializované pozdně kapitalistické ekonomiky představuje extrémistického bankrotáře zachraňovaného kontakty s ruskou mafií. Vladimir Putin zastupuje emirát žijící z ropného průmyslu a vybavený největším jaderným arzenálem planety, ale rozhodně ne nějakou soudobou verzi kapitalismu. A "sultán" Erdogan, v jehož zemi se opět veřejně pálí knihy a který si dovolil nechat zatknout šéfku turecké pobočky lidskoprávní organizace Amnesty International? To má být také tvář globalizovaného kapitalismu?

Demonstranti protestující proti trojici nejodpornějších účastníků hamburského summitu zároveň protestují proti antiglobalizační reakci v lecčems velmi podobné své vlastní. Trump ruší mezinárodní obchodní dohody. Putin odřezává Rusko od globálních médií a internetu. Erdogan zařídil, aby všechna média psala na nacionalistickou politickou objednávku jeho vlastní strany - a každý, kdo se vymyká, je cejchován coby zakuklený kosmopolitní gullenista připravující puč.

Ve skutečnosti pánové Trump, Putin a Erdogan v Hamburku vlastně přicházejí ke svým - ale oni je nepoznali. Antiglobalizační protesty 90. let měly jistě na mysli úplně jinou reakci na globalizující se svět než stavitele mexických zdí, cvičitele neonacistických ozbrojenců v Evropě či sponzora extrémistických mešit v Německu. To ale nic nemění na faktu, že skutečným výsledkem antiglobalizační reakce nakonec nejsou nepočetné krajně levicové spolky snící o konci kapitalismu, ale autoritářské konzervativní politické tendence s novodobými kulty osobnosti.

A můžete se nepochybně spolehnout, že trio Trump, Putin a Erdogan toho v praxi proti globalizaci udělá tisíckrát více než aktivisté, kteří se právě usilovně snaží představit nejvlivnější nepřátele propojeného světa coby jeho klíčové symboly.

1
Vytisknout
9618

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2017