Bij kurvy a zloděje! A také lesbičky, opozici, Švédy a UNESCO!

7. 7. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Špatné zprávy pro všechny, kteří chtějí jet do Polska za neslušnou zábavou. Jak informuje jeden z internetových portálů, mezi polskými prostitutkami existuje nový trend: ve svých online inzerátech zdůrazňují, že nechtějí sexuální vztahy s cizinci. Na takových webových stránkách je prý heslem nyní „POLSKO TEĎ“.

To by mělo udělat radost straně Právo a spravedlnost. Vlastenectví zjevně dosáhlo už i do nižších tříd polské společnosti. Nejsou jím zasaženi jen politikové a kněží, nejen někteří mladí lidé, ale i ty dámy, kte prodávají své tělo, začínají chápat, že v životě jsou důležitější věci než peníze! (pouze pro starší 18 let)


Ale znamená to snad, že v nacionalistické komunitě dochází k první trhlině? Vždyť jedním z nejoblíbenějších hesel mezi nacionalisty byl citát z díla Jozefa Pilsudského: „Bojujte proti kurvám a zlodějům!“ Dostanou tedy i nacionalistické kurvy nakládačku? A co je ještě důležitější: budou všichni ti mladí kluci, kteří věnují své chuliánské úsivlasti, ještě mít naději, že jim večer budou sloužit ty, které budou mlátit během nacionalistických akcí za dne?

Existuje také problém se zloději. Bojové oddělení nacionalisticko-fašistické organizace ONR zaútočilo na demonstrace Výboru na obranu demokracie (KOD) v Radomi. Snažili se jejich demonstrace narušovat a a po několika neúspěšných provokacích se začali tvářit, že prostor KOD už opustili, avšak jeden z těchto agresorů ukradl vlajku této organizace. Poté, co ho zatkla bezpečnostní služba, se ho kolegové pokoušeli „zachránit“. Fotografie mladého fašisty, který mlátí staršího pána, vyvolaly šok jak v Polsku, tak v zahraničí:



Celkovou situaci je možné vidět i na klipu na YouTube, který někdo ilustroval slušným zvukovým záznamem:


(Zde můžete vidět celkový příběh. Na nacionalistických stránkách uvidíte jenom 9 vteřin tohoto záznamu, protože prý jenom 9 vteřin stačí na potvrzení, že to opravdu byli oni, kdo tady byli skutečnými obětmi).

Upřímně řečeno, nevím, co si o tom mám myslet. Jestli nacionalisté opravdu chtějí bojovat proti kurvám a zlodějům, jistě by zmlátili svého kolegu, který ukradl vlajku KOD a nikoliv nějakého toho staršího pána?

Naštěstí existuje aspoň jedna osoba, která mladým nacionalistům rozumí. Když se zeptali mluvčí strany Právo a spravedlnost Beaty Mazurkové na nacionalisty, kteří zaútočili na demonstrace Výboru na obranu demokracie KOD, uznala, že k takové situaci nemělo dojít, ale že „jim rozumí“.

Doufám, že paní Mazurková by byla ochotna vysvětlit, o co jde, protože se tomu, co se děje v hlavách těch nacionalistů, snaží porozumět většina Poláků, a to nepříliš úspěšně. Vždyť mluvíme o lidech, kteří vloni zorganizovali svůj vlastní pochod, aby oslavili 40. výročí stávek v Radomi, avšak během pochodu městskými ulicemi pak vykřikovali „Seru na to!“.

Opravdu:


Ale možná se to všechno děje v důsledku toho, že média 
šíří falešné zprávy? Dobrou zprávou je to, že se strana Právo a spravedlnost rozhodla vyřešit i tento problém!  Poslanec Evropského parlamentu Ryszard Czarnecki se rozzlobil poté, co se v médiích rozšířila jedna nelichotivá fotografie, a informoval, že šíření upravovaných fotografií může mít právní důsledky. To znamená, že Wprost, wSieci a většina dalších polských časopisů, a to i pravicových, zkrachuje. A že konzulka, ktera zveřejnila fotku Donalda Tuska v nacistické uniformě, bude mít také problém. Zároveň se bude bojovat i proti falešným esemeskám či tweetům. Poslanec strany Právo a spravedlnost Dominik Tarzynski navrhl, že publikace, které takové esemesky zveřejní, by měly být pozastaveny, měly by dostat pokutu anebo být i potrestány trestně za šíření falešných zprav. Ironické je, že to oznámil ve stanici Telewizja Republika, která spolu s TVP, kterou kontroluje PiS, by byla zakázána, kdyby se takováto opatření uvedla do praxe.

Ale kdo potřebuje zákazy tisku periodik, když se jednoduše může zakázat jejich prodej? To se stalo v kioscích podniků pod státní správou, například letecké společnosti LOT Airlines nebo benzinek Orlen. V těchto kioscích jsou vystaveny nyní jen pravicové noviny a kdo chce Gazetu Wyborczu nebo Polityku, nejpopulárnější polský deník a týdeník, musíte o ně speciálně požádat, protože jsou uloženy pod pultem.

Avšak nejde jen o politiku, ale také o morálku. Jedna mladá umělkyně se podělila na své facebookové stránce o svůj příběh: Státní polská televize TVP s ní chtěla udělat rozhovor během výstavy děl studentů na jedné umělecké škole. Když se ale novináři podívali na její obrazy, informovali ji, že „to nebude fungovat“, protože na těch obrazech byly tři nahé ženy, které se navzájem objímají. Takže se reportáž nekonala. Když o této cenzuře napsala jiná média, novinářka z televize TVP se pokusila  ještě důrazněji ospravedlnit svoje rozhodnutí: „Slečna Paulina nás, novináře ze státní televize, vůbec nerespektuje. Měla by se vůči nám chovat s pokorou. Namísto toho proti nám vede na Facebooku agresivní kampaň. Podle mého mínění by potřebovala psychiatra. Je mi velmi líto, že dělají umění v této zemi takoví lidé jako ona!“

V Polsku, kde vládne strana Právo a spravedlnost, smíte myslet jen takovým způsobem, jak uvažuje strana Právo a spravedlnost. Brzy se stane, že vám bude zakázáno vycházet na ulici. Pod záminkou bezpečnostních opatření pro konferenci o klimatu, která se má konat v Polsku nejpozději v 2018, se poslanci polského parlamentu pokusili odstranit mezery, kterých si nevšimli, když rychle vypracovali nový zákon o veřejném shromažďování. Spontánní protesty už budou zakázány, a státu bude přiděleno ještě víc práv občany sledovat.

Samozřejmě že ti, kteří uvažují tak, jak by měli myslet, nebudou mít s organizací svých shromáždění žádný problém. Navzdory enormní ceně, kterou daňoví poplatníci uhradí za zvýšení počtu policistů, je nepředstavitelné, že by měsíční oslavy nenávisti Jaroslawa Kaczyńského vůči všem, tzv. „měsíční připomínky katastrofy Smolensku“, byly na základě ohrožení veřejné bezpečnosti zakázány. Dokonce i nedostatek lidí, kteří by demonstrovali tím správným způsobem, by straně Právo a spravedlnost nezabránil v pořádání těchto demonstrací: Jako reakci na očekávané protesty proti těžbě dřeva v  bělověžském pralese, které jsou plánovány v době konference UNESCO v Krakově, bude Státní správa lesů organizovat vlastní demonstrace. Zaměstnavatel vyzval asi 1000 lesních dělníků s rodinami, aby se objevili v civilním oděvu a protestovali proti UNESCO, pokud by se jeho pracovníci jen zmínili o tom, co se děje v bělověžském pralese. Zdá se, že se Polsko  cítí dobře ve společnosti států, které jsou známé organizováním demonstrací na  podporu vlády, např. Íránu, Číny, Kuby, někdejšího Sovětského svazu, nacistického Německa nebo fašistické Itálie…

Samozřejmě, že environmentalisté a UNESCO nejsou jedinými nepřáteli Polska. Nezapomínejme na uprchlíky. Urážení muslimských mladíků z Německa na polských ulicích potěšilo vůdce polovojenské organizace, spojené s Ministerstvem obrany, a proto i pravděpodobného důstojníka Teritoriální armády. „Doufam, že takových situací bude víc – napsal na své veřejné stránce. Ale co očekáváte? On jen plní služební pokyny vládnoucí strany, která napsala na svém oficiálním účtu na Twitteru: „Nedovolte nikomu, aby vám tvrdil, že nenávist vůči imigrantům je špatná!“.

Když mluvíme o Teritoriální armádě, nikdo není jistý, co ta vlastně dělá. Ale už se nebojte. Jejím prvním úkolem byl boj proti divokým prasatům (zdá se, že všechna divoká prasata v Polsku měla být vyvražděna kvůli nějaké prasečí chorobě). Druhým úkolem těchto vojáků na poloviční úvazek bude sledování sousedů a místních komunit.

Mezitím regulérní polská armáda úspěšně vpadla do Švédska. Podle jednoho švédského deníku se polská armáda během nějakého vojenského cvičení rozhodla vpadnout na švédské pobřeží. Patří jim to, těm pitomým Švédům, teď se asi konečně rozhodnou vrátit všechno, co z Polska ukradli za třicetileté války.

Aby byla bezpečnost Polska zajištěna (jak se pravilo v propagandistických heslech z padesátých let dvacátého století – „zedník musí postavit zeď, voják musí být ostražitý, aby nepřítel nezaútočil“), budeme teď v Polsku stavět zdi. Je známo, že Kaczynski přítomnosti vůbec nerozumí, a proto se neustále vrací do minulosti. Během nedávného shromáždění jeho strany bylo oznámeno, že zříceniny zámků, které vystavěl Kazimierz Wielki, budou dobudovány, opraveny a přivedeny zpět k své bývalé slávě. Zdá se, že stejně jako tento král ze čtrnáctého století byl znám tím, že „našel Polsko dřevěné, a zanechal ho cihelné a kamenné,“ chce Kaczyński  být vzpomínán jako vládce, který našel Polsko zruinované, a znovu ho vystavěl...

Ale, jak s ochotně informovala britská premiérka, než se rozhodla z rukávu vytáhnout 1,5 miliard liber jako úplatek bezvýznamné rasistické straně, která má za úkol ji udržet u moci, žádný kouzelný strom na peníze neexistuje. Jak bude PiS financovat svoje velké projekty, když teď musí zaplatit miliony rodinám obětí ze Smolensku, kte podávají žaloby na stát kvůli traumatu a škodám, které utrpěly, a dostávají těžké peníze? (Zdá se však, že míra tohoto odškodného souvísí s jejich politickou afiliací – utrpení těch, kteří jsou bližší straně Právo a spravedlnost, je větší, a proto dostávají víc.) Zatím to s těmi financemi pro Kaczyńského projekty ještě není úplně jasné, ale nějaké nápady už jsou. Například Dariusz Chycko, vládní poradce pro bezpečnost v dopravě, správně zdůrazňuje, že parlament se vrtá v polských pravidlech silničního provozu, a výsledek je ten, že mnozí řidiči se pak zákonem neřídí. Podle Chycka to znamená, že řidiči musejí znát zákon, ale takové řidičské zkoušky nebudou zadarmo...

Kvůli poptávce jsem se rozhodl ukončit tento článek další ukázkou polské pravicové lyriky:
Vstáváš ráno, bez kocoviny
Pozdravuješ svoji manželku a rodinu
a potom jedeš do Varšavy
která se mění v domovskou Medinu.

Bazary na náměstích a na třídách
Muezzini volají shora
Tisícímu gejovi už sťali hlavu
Nějakou lesbu ukamenovali.

Dceru si držíš na krátkém vodítku
Vědom nenasytných očí bratrů
Dnes si oblékla svoji novou burku
Ví, že kurvit se znamená smrt.

pojídáš kebab namísto vepřového řízku.
Pětkrát denně skláníš se směrem k Mekce
Ne přílíš horlivě, jen natolik, kolik to stačí.

Verše z Koránu nahradily
krásné billboardy na zdech domů
tvoji synové chodí v pátek do mešity
kterou postavili na Náměstí Spasitele.

Náboženská policie v khaki uniformách
honí zrádce a jiné devianty.
Je tohle opravdu, co pokrokáři chtěli
Když poprvé vpustili migranty do země?

Báseň napsal Marcin Wolski, ředitel druhého kanálu polské státní televize TVP. Báseň četli v pořadu na poctu komiku Janu Pietrzakovi, oblíbenemu umělci, podporujícímu stranu Právo a spravedlnost. Báseň byla součástí pořadu podobné kvality, který zároveň vysílal ve státním rozhlase i ve státní televizi.

2
Vytisknout
14282

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2017