Vít Klusák, Marianna Stránská: Dalibor K. věděl, že natáčíme jeho dokumentární portrét

7. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
 
Vyjádření Víta Klusáka a Marianny Stránské, autorů filmu „Svět podle Daliborka“, k výpovědi Dalibora K., kterou zveřejnila některá média (Britské listy, Parlamentní listy), aniž by autorům poskytla příležitost na řadu Daliborových obvinění spojených se vznikem filmového dokumentu reagovat.

Hlavní protagonista filmu Dalibor K. zveřejnil stanovisko, podle kterého vznikly jeho výpovědi ve filmu na popud režiséra, jsou hrané a nevyjadřují jeho názory. Chápeme obavy Dalibora K. plynoucí z toho, že některé jeho výroky ve filmu jsou možná na hraně trestního práva, přesto se však musíme důrazně ohradit proti nepravdám a obviněním, jež nyní Dalibor K. i jeho matka šíří o okolnostech vzniku našeho filmu.



Dalibor K. od počátku natáčení věděl, že Vít Klusák je dokumentarista, opakovaně dával najevo, že zná jeho předchozí filmy a byl obeznámen s plánem, že film „Svět podle Daliborka“ bude jeho dokumentárním portrétem.

Všechny scény filmu vychází z Daliborova života a životních peripetií jeho blízkých, pouze několik scén je inscenovaných, avšak vždy formou věrné rekonstrukce dříve proběhlých reálných situací. Protagonistům filmu nebyl předložen žádný scénář a nikdy je nikdo neinstruoval, co mají říkat, jak se Dalibor K. nyní snaží nepravdivě sdělovat veřejnosti. Naopak se často stávalo, že Dalibor K. začal své neonacistické postoje pašovat i do situací, o nichž jsme si zprvu mysleli, že se nebudou týkat politiky.

Určité inscenační prvky vykazovaly scény tzv. snové linky, která měla ve filmu plnit funkci autorského komentáře, a proto nevycházela pouze z autentických reálií. Ještě v době natáčení jsme však tuto linku opustili, o čemž Dalibor K. pochopitelně věděl.

Hotový film včetně pracovního titulku „osoby vystupující v tomto filmu předvádějí samy sebe a jejich postoje a názory jsou jejich vlastní“ jsme při speciální projekci v prostějovském divadle prezentovali Daliborovi K., jeho matce i jejímu příteli Vladimírovi M. a ani jeden z nich proti takto uvozenému filmu neprotestoval! Z projekce filmu hlavním protagonistům existuje videozáznam

Ke smlouvě uzavřené s Daliborem K. se vyjadřovat nemůžeme, protože je kryta povinností mlčenlivosti.

Zdůrazňujeme, že společenskou hodnotu filmu spatřujeme právě v tom, že Dalibor K. a jeho blízcí ve filmu vyjevili své vlastní autentické postoje a názory bez autocenzury. Pokud by výsledkem této otevřenosti měla být mechanická aplikace trestního práva, zvážíme, že Daliborovi K. poskytneme součinnost ve věci jeho právní ochrany.

Vít Klusák & Marianna Stránská

V Karlových Varech, dne 6. 7. 2017
 

0
Vytisknout
12716

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2017