JASNÁ A PŘESNÁ ANALÝZA:

Trump je vážnou hrozbou světu: Ničí globální postavení USA

9. 7. 2017

čas čtení 3 minuty

Chris Uhlman, politický editor australské televize ABC:






To, co už víme, Barrie, je že prezident Spojených států má určité konkrétní schopnosti. Identifikoval nemoc západních demokracií, ale nemá pro ni žádnou léčbu a zdá se, že je rozhodnut ji využívat. A také jsme se dověděli, že nemá ani touhu, ani schopnosti postavit se do čela světu. Jednání skupiny G20 se ke konci stalo jednáním skupiny G19. Co se týče pařížské dohody o globálním oteplování, Spojené státy zůstaly izolované a bez přátel. Avšak vzhledem k tomu, že bylo jasné, že toto se stane, obratný prezident by býval našel téma, kolem něhož by dokázal sjednotit většinu politiků. A měl perfektní takové téma - raketové zkoušky Severní Koreje. Takže jakto, že nebylo schváleno prohlášení skupiny G20 odsuzující Severní Koreu, prohlášení, které by vyvinulo tlak na Čínu a Rusko? Ostatní politikové to očekávali. Byli připraveni ho podpořit, ale takové prohlášení nebylo navrženo.

Někteří lidé, kteří jsou optimisty, mají tendenci plést si projevy, napsané pro Trumpa, s názory tohoto muže samotného - a on pronesl určité zajímavé výroky v Polsku, které přečetl z papíru, ohledně nutnosti bránit hodnoty Západu. A Trump je v jedinečném postavení. Je to jediný člověk, který má moc v té věci něco udělat. Avšak skutečným Trumpem je ten Trump, který mluví bez předem napsaných projevů.  Člověk, který štěká žlučovité výroky obsahující 140 písmen, který plýtvá svými cennými dny, kdy je prezidentem, válčením proti institucím Západu, jako je soudnictví, úřady nezávislé státní správy a svobodný tisk.

Na tomto shromáždění byl nejistou, osamělou, trapnou figurou a získali jste z toho silný pocit, že se někteří vedoucí politikové snaží najít nejlepší způsob, jak ho obejít.

Donald Trump je mužem, který touží po moci, protože to posiluje jeho vědomí, že je celebrita. Jediné, na čem mu záleží, je to, aby mohl pořád mluvit a aby všichni hovořili o něm. Jeho slova nemají žádnou hodnotu. Takže to, co řekne jeden den, může být druhý den zrušeno. Co jsme se tedy dověděli?

Dověděli jsme se, že Donald Trump zmáčkl knoflík "Rychle kupředu" směrem k úpadku Spojených států jako globálního vůdce. Podařilo se mu izolovat svou zemi, zmást a odcizit své spojence a umenšit Ameriku. Předá tu moc Číně a Rusku - dvěma autoritářským státům, které pro jednadvacáté století vytvoří úplně jinou soustavu pravidel. Někteří budou nad úpadkem Spojených států jásat. Ale myslím, že nám budou Spojené státy chybět, až zmizí.

A to je ta největší hrozba hodnotám Západu, které, jak Trump tvrdí, jsou mu tak drahé. 

0
Vytisknout
10257

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2017